Daca ai sa intrebi tinerii din familie sau aleator, pe strada, acestia iti vor spune ca nu vor sa auda de politica, nu ii intereseaza, nu prea stiu nimic despre politica si politicieni. Indiferenta tinerilor fata de politica si de ce se intampla in sistemul politic nu e o noutate. Insa pe masura ce trec anii ea se acutizeaza si schimbarea asteptata in politica nu are nicio sansa sa apara prea curand. Dar de ce nu sunt interesati tinerii de politica?
Cand esti tanar te gandesti mai degraba cum sa iti rezolvi problemele simple de zi cu zi, cum sa iti faci viata mai buna si mai frumoasa, cum sa inveti mai bine si sa obtii un job mai bun. Politica e pe ultimul loc in topul preocuparilor tale, desi toate deciziile politice te vor afecta direct.
Politica este un domeniu complicat, e adevarat, dar daca vrem o schimbare in bine ar trebui sa incurajam indreptarea atentiei catre politica mai ales in randul tinerilor. Ei pot schimba ceva in viitor si au idei bune, fresh, idei care ar putea sa redea sistemului politic un boost de care are mare nevoie. Si daca sistemul politic functioneaza mai bine si viata oamenilor e mai buna.
Care ar fi motivele pentru care tinerii nu sunt interesati de politica si de implicarea in politica?
Lipsa relevantei. Tinerii pot sa perceapa politica ca fiind irelevanta, departe de preocuparile lor si de viata lor de zi cu zi. De foarte multe ori ei cred ca deciziile politice nu vor avea un impact asupra lor sau ca nu vor avea control asupra lor si nu are sens sa se implice in politica. E o detasare tipica tinerilor din ziua de astazi care ii va tine departe de politica si nu va determina o implicare pentru a incerca sa schimbe ceva in modul in care functioneaza politica actuala.
Complexitatea si limbajul folosit. Politica e un domeniu complex, are un limbaj tipic destul de complicat de invatat si de inteles. Daca nu ai un background serios in politica si nu ai o educatie in aceasta directie cu siguranta ca nu vei putea sa faci nimic si vei renunta sa ii acorzi atentie. E descurajant sa nu intelegi cuvinte sau expresii intregi, sa nu poti sa comunici in felul in care trebuie sa o faci, asa ca politica nu e un domeniu pe care tinerii sa il prefere prea curand.
Timpul si prioritatile lor sunt altele. Tinerii vor sa descopere, sa se descopere, sa exploreze. Sunt implicati in activitati educationale, extracurriculare, in activitati sociala, nu mai au timp si de politica. Pentru ei mai importante sunt interesele personale si imediate, problemele zilnice tipice varstei si politica nu exista sau e undeva pe ultimele locuri intr-un top al prioritatilor.
Lipsa educatiei. De multe ori ceea ce se intampla in scoli sau in mediul in care se dezvolta tinerii poate avea o influenta negativa asupra perceptiei fata de politica. Apar stereotipurile, indiferenta, educatia civica nu ajuta nici ea deloc, sistemul politic si importanta sa nu vor fi intelese niciodata, deci implicarea in politica nici nu e luata in discutie.
Perceptiile negative. Tinerii pot sa nu fie interesati de politica si de implicarea in politica si pentru ca politica e asociata frecvent cu polarizarea, cu o coruptie de care nu mai scapam, cu probleme prea multe care nu au rezolvare niciodata. Politicienii nu inspira incredere, sunt mereu dispute si promisiuni care nu ajung sa fie puse in practica si e descurajant pentru tineri sa vada mereu aceleasi lucruri si sa nu se imbunatateasca nimic in peisajul politic.
Increderea tot mai putina in guverne si institutii conduse de politicieni. Lipsa de incredere in politica si guverne se mosteneste din generatie in generatie. Scandaluri, promisiuni incalcate pe banda rulanta, ineficienta, toate vor eroda increderea tinerilor in sistemul politic si ii vor tine departe de acesta pentru inca niste generatii. Daca lipseste increderea nu ai cum sa iti doresti sa te implici in politica, sa incerci sa schimbi ceva, mai ales cand vezi ca nu prea ai ce sa aduci in plus si schimbarea nu apare niciodata.
Opiniile si parerile tinerilor nu conteaza. Vocea si opiniile tinerilor par sa nu conteze deloc pentru cei din sistemul politic. De ce nu conteaza? Pentru ca au varsta mult prea mic, pentru ca nu au experienta de viata suficienta si experienta in politica, dar si pentru ca tinerii nu fac parte din „targetul” politicianului modern care are nevoie mereu de voturile celor care au votat si inainte tot cu el.
Lipsa modelelor din politica. Nu ai la cine sa te raportezi, nu ai modele de oameni politici care sa te faca sa doresti sa te implici in politica sau sa fii atent la ce se intampla in acest domeniu. Si asa politica devine neatragatoare, nu ai reprezentare, nu exista niciun motiv sa fii interesat de politica. Daca ar fi existat modele in politica poate ca tinerii ar fi fost atrasi si mai mult de acest domeniu.
Social media. Retelele de socializare sunt o sursa de informare valoroasa pentru tineri, dar tot acolo vei gasi si informatii care nu fac decat sa intareasca neincrederea in politica si politicieni, campanii de manipulare, campanii care nu fac decat sa le intareasca ideile despre politica si despre tot ce presupune ea. Fiind expusi la astfel de informatii mereu tinerii vor simti la un moment dat o aversiune fata de politica.
Teama de confruntare. Orice discutie politica sau despre politica va aduce si polemici, conflicte, dezacord intre parti. Tinerii se feresc de conflictele plecate de la politica si orice fel de discutii despre politica sunt evitate. Si asa se ajunge la dezinteresul fata de politica si de tot ce ar insemna ea, de schimbarile pe care le-ar putea face tinerii.
De ce ar trebui tinerii sa fie implicati in politica si interesati de ea?
- Stiu foarte bine ce e important pentru ei, se lupta pentru lucrurile si ideile in care cred;
- Sunt interesati si de alte lucruri in afara de criza climatica si educatie;
- Vor incepe sa voteze de la varste mai mici pe masura ce se modifica legile fundamentale ale statelor in care traiesc;
- Accesul la informatie si la internet le va permite sa participe mai mult in ceea ce priveste decizia politica;
- Daca se implica si alti tineri si sunt vazuti vor fi motivati sa fie implicati si ei in politica, cu cat reprezentarea va fi mai mare si mai bine articulata in politica, cu atat tinerii vor dori sa intre in politica sau macar vor fi interesati de ce se intampla si in politica;
- Au o viziune foarte bine articulata de multe ori si pot aduce imbunatatiri sistemului politic.