Depresia este una dintre afectiunile grave ale secolului 21. Ea apare din senin si pe fondul unor tulburari psihologice si psihice, pe fondul unor socuri suferite sau in anumite situatii speciale. Unii oameni nu fac niciodata depresie, in timp ce altii sunt o adevarata bomba cu ceas si sunt predispusi la forme severe ale depresiei.
Depresia este pana la urma o stare mentala, in care predomina tristetea puternica, aparent nemotivata, cu afectarea directa a gandirii, a comportamentului si a emotiilor. Apare anxietatea, iritabilitatea, agitatia, ingrijorarea nejustificata, lipsa de valoare si de multe ori vinovatia. Persoanale depresive nu mai sunt interesate de diverse activitati placute inainte de instalarea ei, nu mai mananca, sunt apatice, nu se pot concentra, nu mai pot lua singuri deciziile. Au si insomnii sau dorm prea mult, sunt mereu obosite, nu au energie, au agitatie permanenta in corp.
Statisticile ne arata o situatie foarte grava a raspandirii depresiei. Peste 300 de milioane de oameni sufera de ea in toata lumea, formele severe sunt din ce in ce mai prezente, iar in Europa avem 50 de milioane de oameni cu depresie. E mult, foarte mult. De ce unii oameni sunt mai predispusi la depresie si ajung sa faca forme grave? Iata unul dintre misterele pe care medicina psihiatriaca incearca sa le gaseasca un raspuns.
De vina ar fi, in aparenta, diferentele chimice si fizice din creierul oamenilor, dar se adauga si factori de risc sociali si de mediu.
Factorii care determina aparitia unei depresii la unii oameni si inexistenta ei la altii pot fi de natura genetica. Nu avem control asupra lor, e pana la urma o chestiune de loterie…genetica. In momentul in care apare un nou ADN dupa conceptie putem avea o multime de anomalii care s-ar putea sa afecteze modalitatea in care ajungem sa percepem si sa traim depresia. Pe langa genetica aparitia depresiei poate fi motiva si de dieta, de exemplu. Sunt o multime de factori pe care ar trebui sa ii intelegem si sa ii analizam ca sa ne dam seama de ce depresia afecteaza doar anumiti oameni.
Chimia creierului. Numarul prea mic de neurotransmitatori poate cauza depresia la anumiti oameni. Alte studii au aratat ca nivelul scazut apare doar dupa ce se instaleaza depresia, deci nu discutam despre un factor care duce la depresie. S-a observat deja ca oamenii reactioneaza mai bine si fac fata depresiei cand iau medicamente care actioneaza asupra acestor nerotransmitatori. Insa in multe studii s-a dovedit ca antidepresivele nu ii fac pe multi sa se simta mai bine, din contra, au reactii depresive mai puternice.
Genetica. Se stie deja ca toti cei care au membri in familie cu episoade de depresie la activ vor avea si ei depresie la un moment dat. Insa nu se aplica mereu aceasta relatie cauza-efect. Studiile au aratat si in acest caz ca multe anomalii genetice pot duce foarte bine la aparitia depresiei, cu diverse stadii de severitate. Nu e neaparat sa existe implicarea geneticii si nici nu putem sa dam vina pe ea mereu, dar e bine sa stim ca si ea joaca un rol important.
Durerea cronica si bolile. Migrenele puternice, diabetul de tip 2, iata doar doua cauze care pot duce la depresie. Durerile cronice pot duce la modificari chimice in creier, care duc mai departe la depresie. Cand apare o pierdere a calitatii vietii, cand nu mai poti functiona bine zi de zi din cauza durerii prea mari poti sa ai depresie. Oamenii care au o boala psihica, desi nu foarte grava, pot sa faca si depresie. Anxietatea duce la depresie de multe ori.
Hormonii. Sunt cateva tipuri de hormoni pe care unii oameni ii au intr-o cantitate prea mare, si care pot duce la depresie destul de puternica. Depresia apare mai des la femeile care au ramas insarcinate, care au ciclu menstrual regulat, care au nascut, care sunt la menopauza. Glanda tiroida si functionarea sa slaba pot duce la depresie.
Factorii sociali. Unele trasaturi de personalitate, stima de sine, neuroticismul, pesimismul, perfectionismul pot duce la depresie, dar si la anxietate si la probleme cu alimentatia. Flexibilitatea in gandire si in actiune poate fi o modalitate de a lupta cu depresia. Stresul si conflictul conduc si ele la depresie. Nivelul de cortizol creste cand suntem stresati, nivelul de serotonina e afectat direct, certurile au efecte negative asupra psihicului si impreuna cu stresul putem ajunge usor la depresie.
Aici putem discuta si despre social media, despre efectele sale asupra sanatatii mintale. Comparatiile, nesiguranta, viata prea frumoasa afisata de multi utilizatori pot duce la simptome asociate depresiei. Fenomenul bullying in online este factor cheie in declansarea depresiei la adolescentii care trec prin asa ceva. Folosirea frecventa a retelelor de socializare si bazarea pe ele mai mereu duce la depresie. Activitatile fizice sunt reduse, la fel si interactiunile in lumea reala, fata in fata.