Site icon RATB

Dependenta copiilor de dispozitive smart si ecrane. Cum apare, cum o depistam si cum o putem preveni si trata?

Dependenta de telefon este o problema serioasa in cazul copiilor si trebuie tratata ca atare, cu responsabilitate asumata

Dependenta de telefon si de ecrane este o realitate a zilelor noastre. Toata lumea are telefoane, toti suntem lipiti de ele ca de un magnet puternic si ajungem sa facem absolut orice cu ele, sa apelam la ele oricand, chiar si cand putem sa facem respectivul lucru si singuri. Si cei mai afectati par a fi copiii, care ajung sa petreaca ore in sir in fata telefoanelor si sa nu mai vada nimic in jurul lor, sa nu mai doreasca sa faca altceva decat sa priveasca ecranele care ii atrag ca un magnet…

Aprope un sfert din copiii secolului al XXI-lea folosesc telefonul in pat, inainte de culcare, alte 37 procente folosesc telefonul tot timpul sau frecvent, nu se mai concentreaza deloc cat tin telefon in mana. Si pe masura ce telefoanele si dispozitivele smart sunt tot mai atragatoare si mai complicate, si copiii incep sa isi schimbe comportamentele in legatura cu ecranele si sa devina si mai atrasi de ele si ce pot face.

Dar de unde aceasta dependenta de telefon mobil sau dispozitive smart? Folosirea telefonului mobil sau dispozitivelor smart cu ecrane tactile este o sursa importanta de dopamina, daca nu principala. Doar faptul ca ating ecranul tactil inseamna pentru copii o eliberare in corp a hormonului asociat recompensei si motivatiei. Practic creierul cauta mereu satisfactia prin cele mai rapide metode si telefonul si ecranul sau minunat fac posibila obtinerea unei satisfactii depline fara efort.

Cei mici se joaca pe telefon, se uita la filmulete, interactioneaza cu alti colegi, cu adulti, in general cunostinte, rude. Jocurile pe telefon si privitul de filmulete, iar pentru cei mai mari chiar si retelele de socializare, pot fi principalele activitati atunci cand vine vorba de privitul la un ecran. Nu e nimic in neregula pana la un punct sa se mai si joace chiar si pe telefon cateva minute, in timpul liber, sa se mai uite la un videoclip interesant, pentru copii.

Problema apare in momentul in care copilul sta ore intregi pe telefon si nu mai vrea sa faca nimic altceva, nu se mai joaca cu alti copii, nu mai interactioneaza, nu mai mananca fara telefon, nu mai doarme fara telefon.

Care ar fi manifestarile clasice ale dependentei de telefoane si dispozitive smart cu ecrane tactile la copii?

Baietii sunt mai inclinati spre jocurile video pe telefon, fetele mai mari spre social media. Copiii care vin din familii unde nu exista casatorie si unde e doar un singur parinte implicat folosirea social media e mult mai problematica. Baietii stau mai mult pe telefon pentru jocuri in retea, pentru videoclipuri de pe YouTube, fetele sunt atrase de chat, de trimitere de texte, de comunicare in orice fel de forma.

Care ar fi simptomele specifice copiilor legate de dependenta de telefon si dispozitive smart cu ecran tactil?

Ce cauzeaza dependenta de telefon si dispozitive smart la varste fragede?

E foarte important sa faci o distinctie intre dependenta de jocurile pe telefon si dependenta de telefon ca dispozitiv. Dependenta de telefon este mult mai periculoasa, cea de jocuri pe telefon este mai usor de „tratat” si de gestionat. Jocurile pot fi mult mai atractive si mai interesante, asa ca le poti dezinstala sau inlocui cu altele interactive din realitate si asa scapi imediat de dependenta de jocuri pe telefon. Dar de dependenta de telefon ca dispozitiv nu vei scapa asa de usor. Cu toate astea ai foarte multe „parghii” pe cale le poti folosi ca sa anulezi acest comportament nociv in cazul copiilor. Iata ce ai de facut:

 1. Explica riscurile dependentei de telefon pe intelesul copilului;
 2. Stabileste limite, ore sau numar de minute cat e permis sa stea pe telefoane;
 3. Ofera un exemplu bun ca parinte, renunta la telefon cat stai in preajma copilului;
 4. Mentine copilul implicat in diverse activitati, jocuri interesante;
 5. Nu folosi telefonul ca o metoda de recompensa sau de distragere a atentiei;
 6. Supravegheaza activ copilul;
 7. Fii implicat in viata lui, interactioneaza cu el;
 8. Incurajeaza comunicarea fata in fata;
 9. Incurajeaza activitati fizice cat mai multe, de preferat afara;
 10. Nu lasa telefonul in mana copilului sau in preajma lui dupa lasarea serii;
 11. Asigura copilului ceva creativ de facut cand e plictisit;
 12. Ai rabdare, dependenta de telefon e mai dificil de controlat decat crezi;
 13. Apeleaza la ajutor profesionist daca e nevoie si dependenta are efecte grave;
 14. Nu oferi telefonul copilului pana nu e suficient de mare ca sa poata evita singur dependenta si sa fie constient de ce face si de cat de periculos e un dispozitiv smart pentru sanatatea lui psihica.
Exit mobile version