Cele mai ciudate descoperiri au fost gasite in cele mai neasteptate locuri de pe Pamant.

In permanenta omul este invatat sa caute, sa descopere, sa cerceteze si sa incerce sa descifreze tot ce nu intelege. Exploreaza zone si locuri, se fac descoperiri arheologice fascinante, aflam mai multe de la an la an despre noi si despre tot ce s-a mai intamplat pe Pamant. Doar ca multe descoperiri sunt cu totul neasteptate si sunt gasite in cele mai inedite locuri de pe Terra.

Cand te gandesti la descoperiri importante te gandesti la arheologie, la cercetatori, la multa munca si la fel de fel de lucruri ajunse in atentia noastra din intamplare deosebit de valoroase. Le gasesti pe situri arheologice sau poate cand te apuci de anumite lucrari. Uneori locurile in care poti gasi ceva neasteptat si valoros chiar sunt greu de prezis si sunt surprinzatoare de-a dreptul…

Computerul vechi de 2000 de ani. Cel mai vechi „computer” din lume a fost descoperit in 1901, insa nici pana acum oamenii de stiinta nu au inteles care era rostul lui. Dispozitivul era pe o nava esuata, epava din insulele grecesti Antikythera, denumirea sa oficiala este Antikythera Mechanism. Este primul computer analog din lume cu roti si un mecanism mult mai avansat pentru acele vremuri.

Cele 82 de parti din dispozitiv analizate de catre oamenii de stiinta i-au ajutat sa isi dea seama doar in parte despre functionarea calculatorului, fara sa inteleaga exact ce rost avea. Unii cercetatori au concluzionat faptul ca ar fi fost un dispozitiv pentru „citirea” cerului, stelelor. In dispozitiv sunt niste roti care ar prezice pozitia Lunii, eclipsele, miscarile planetare, ale stelelor.

In plan 3D a fost recreata partea din fata a calculatorului, iar pe viitor s-ar putea sa asistam si la recrearea intregului model si la deslusirea misterului.

Fosilele de pe alta planeta, din desert. S-a descoperit in desertul din Chile un schelet, fosile, in 2003. Pana aici nimic deosebit. Doar ca locurile in care erau ochii si capul iesit parca prea in afara corpului aduceau mai degraba a fiinta extraterestra. In 2018, cu ajutorul CT si RMN s-a descoperit ca era vorba de un schelet de prunc uman. Structura osoasa insa semana cu a unui copil de 6 ani, erau multe anomalii scheletale usor de identificat, plus 54 de mutatii unice pe care nu le mai vazuse nimeni la fiinta umana.

Valurile rosii. In 2013 au fost vazute valuri rosii pe coasta Australiei. Oamenii de stiinta au spus atunci ca ar fi vorba de niste alge colorate ce s-ar fi dezvoltat in numar mare si de un tsunami mai special cu valuri rosiatice. Insa cercetatorii care se ocupa de Pamant nu au fost de acord, cei care se ocupa de studierea atmosferei au spus ca e probabil sa fie vorba de un incendiu de tufisuri, de vegetatie, poate de o furtuna de nisip care a transportat particule fine foarte departe. Fierul ar fi principalul vinovat pentru culoarea rosiatica a valurilor, fier care se gasea in praful transportat de furtuna puternica.

Piramida subterana din Bolivia. Tiahuanaco, Bolivia este un loc cunoscut de catre arheologi. Pe langa fragmente diverse si portiuni din diferite constructii supraterane s-au descoperit si monoliti in structura tip piramida din subteran. Nimeni nu ar fi gasit piramida daca nu existau dispozitive speciale cu ultrasunete. De atunci zona este si mai frecventata de arheologi si de echipe de cercetatori dornici sa vada ce se intampla cu piramida, ce este cu ea si ce mister ascunde.

Raul din ocean. Cu siguranta nu te astepti sa gasesti un rau in oceane, nu? Sub un nor de gaz toxic niste pasionati de scufundari au gasit un rau aproape de coasta Peninsulei Yucatan. Sursa apei din rau este Cenote Angelita, o dolina masiva. Raul e inconjurat de o patura de sulfat de hidrogen si de copaci pietrificati. Maiasii antici credeeau ca ar fi fost o poarta de intrare in Iad. Ciudat cum natura stie sa foloseasca fiecare coltisor pentru a reface un echilibru numai de ea stiut.

Nava din Desertul Namibian. Bom Jesus era numele navei, a disparut pe coasta Namibiei acum 500 de ani. A fost descoperita in Desertul Namibian in 2008. Cine a descoperit-o? Minerii care cautau diamante si le extrageau, din orasul Oranjemund. Pe nava se aflau peste 2.000 monede de aur, zeci de mii de lingouri de cupru, aproape intacte. Valoarea totala a ceea ce se afla pe nava? Peste 13 milioane de dolari.

Teatrul subteran din Catacombele Parisului. Stim deja povestea fascinanta a catacombelor pariziene, unde pe vremuri era locul preferat pentru adapostirea ramasitelor pamantesti ale celor decedati. In 2004, politia din Paris a descoperit ceva cu adevarat ciudat cand le-a luat la pas. Un teatru-cinema complet echipat, cu amfiteatru taiat in roca, ecran, filme thriller si tip noir. S-ar parea ca ar fi apartinut cuiva care si-a dorit neaparat sa aiba cinema si teatru personal, sa se bucure doar el de tot ce ofereau cele doua.

Nava vichingilor ingropata intr-o ferma. Cu un radar care putea identifica obiecte aflate la distante mari, in Edoy, Norvegia, oamenii au descoperit o nava intreaga ingropata sub o ferma. Desi nu se afla la asa de mare adancime fata de suprafata, nava a stat ingropata pana in 2019. Echipa de arheologi care a facut descoperirea ciudata se afla acolo pentru cu totul altceva. Nava si tot ce s-a mai descoperit ar fi facut parte dintr-un loc destinat inmormantarii vechi de 1.000 de ani.

Mumia din statuie. Sa gasesti o statuie a lui Buddha perfect conservata, veche de o mie de ani e ceva. Dar sa gasesti in statuie si o mumie, e deja extraordinar. Cercetatorii care au vrut sa restureze… statuia au fost socati cand au vazut in urma scanarii cu raze X ca in interiorul sau era si un schelet uman, o mumie. Si pana la urma statuia nu era statuie, era sarcofag. Cel care era pus in respectiva statuie a fost lasat acolo fix asa cum era si statuia lui Buddha cu mumia a fost expusa si conservata cat de bine s-a putut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *