In urma cu multi ani singura varianta pe care o aveam la dispozitie daca voiam sa avem calculator acasa era desktopul. Celebrele „turnuri” sau variantele orizontale ale sistemelor tip desktop au ajuns pe birourile utilizatorilor obisnuiti sau pe mesele din firme din toate domeniile.
Numai ca producatorii de calculatoare s-au gandit si la o varianta portabila de calculator, pe care sa o poti lua cu tine oriunde mergi si sa fie la fel de puternica precum desktopul. Asa ca s-au pus pe treaba si au scos pe piata primele laptopuri.
Fiecare tip de sistem are avantajele si dezavantajele sale, ambele sunt utile in viata de zi cu zi si te ajuta sa iti rezolvi sarcinile primite mult mai rapid. Cine castiga lupta pentru suprematie? Ramane de vazut, mai ales ca au aparut si desktopuri care sunt din ce in ce mai mici si ofera o flexibilitate din ce in ce mai mare.
Daca vrei sa iti achizitionezi un sistem puternic in 2021 ai la dispozitie doua variante: iti cumperi un laptop si il folosesti unde doresti sau iti cumperi un desktop si il folosesti doar acasa sau la birou. Alegerea e simpla daca stii ce vrei de la viitorul sistem si daca ai deja un tip de calculator pe care te bazezi in viata de zi cu zi.
Desktop sau laptop? Este o intrebare pe care o avem cu totii cand ne aflam in fata ofertelor atat de variate de sisteme puternice, actualizate cu cele mai bune si mai moderne specificatii hardware. Diferenta clara intre cele doua este data de mobilitate, de flexibilitate si de puterea de procesare. La un laptop avem mobilitate mare, il luam si il folosim oriunde vrem, chiar si cand suntem in miscare. Dar nu vom avea, cel putin teoretic, performantele pe care le gasim pe un desktop cu hardware de top.
Da, s-ar putea sa nu mai fie valabila aceasta ipoteza pe masura ce apar tehnologii noi integrate in laptopuri si procesoare care concureaza direct cu cele de pe desktop. Insa diferenta dintre desktop si laptop va ramane in continuare si se va „simti” cand folosesti respectivele sisteme.
Ce avantaje si dezavantaje au, punctual, fiecare dintre aceste sisteme moderne?
Desktopul este un computer static, este format din mai multe componente hardware-monitor, o Unitate Centrala, o tastatura, un mouse. E mult mai usor sa personalizezi un desktop, schimbi rapid componente hardware si il poti configura asa cum doresti. Daca vrei poti sa iti faci de la inceput propriul desktop din diferite componente hardware.
De cealalta parte laptopul este portabil, cum am vazut deja, are si diverse porturi pe care le intalnim si la desktop, pentru a conecta rapid ce periferice doresti. Nu avem nevoie de monitor, e integrat in sistem, avem si tastatura integrata, trackpad in loc de mouse. In interior avem o baterie care poate tine si 12 ore fara reincarcare, nu prea putem schimba multe in interior, pe partea hardware.
Un laptop este mai mult pentru sarcini usoare, un streaming video, scris in diferite editoare text, pentru social media, citit. E o alegere buna pentru copii, tineri, pentru birou, acolo unde nu ai de facut niste sarcini foarte grele, care presupun folosirea unor softuri specializate cu cerinte mari de sistem.
Versatilitatea este atuul desktopurilor. Poti stoca fisiere de mari dimensiuni, ai stocare suficienta pentru tot ce vrei sa faci cu ele, ai si calitate grafica excelenta pentru ca au placi grafice integrate dintre cele mai bune. Mai nou avem si all-in-one PC, un desktop care are doar un monitor in spatele caruia se afla toate componentele hardware esentiale. Nu e asa de puternic precum un desktop clasic, dar e mult mai usor de lucrat cu el. Desktopul nu e totusi usor de carat dintr-un loc in altul si e complicat sa il folosesti peste tot unde te afli.
Un desktop poate fi upgradat rapid, schimbi de la procesor la RAM sau la mediu de stocare si ai dintr-odata un calculator puternic, din 2021, sa spunem, chiar daca el are trei sau patru ani vechime. E ceva mai ieftin decat un laptop, ca pret de pornire. Daca vrei laptop bun dai si peste 1400 de dolari pe el.
Procesoarele desktopurilor sunt ceva mai mari, insa puterea lor de procesare si randamentul nu se poate compara cu randamentul procesoarelor de pe laptopuri. La un laptop avem deja procesoare dedicate, speciale pentru sisteme portabile, care pot atinge performantele unui procesor desktop, insa nu le pot egala prea curand in materie de flexibilitate si rapiditate.
Stocarea desktopurilor este una complexa. Putem avea mai multe medii de stocare pe un singur dispozitiv, spatiul de stocare e mult mai mare. La laptopuri avem un singur drive de stocare si daca vrem sa adaugam un altul avem nevoie de ceva experienta si de un spatiu special. Daca nu exista adaugam si un SSD sau HDD extern si rezolvam problema.
Porturile disponibile sunt mai multe la desktop, la laptop avem doar porturile esentiale. Un laptop il scoti din cutie si il folosesti imediat, la un desktop ai de lucru pana il vezi mergand, ai de instalat diverse periferice, drivere multe, ai de testat porturi.
Tastatura e completa la un desktop si poate avea si un trackpad separat, nu exista limitari, pe cand la un laptop marimea tastaturii depinde de marimea laptopului si adeseori vedem taste „inghesuite” sau chiar lipsa pentru a putea intra intreg layout-ul tastaturii in zona destinata acesteia. Monitoarele de la laptop sunt mai micute, 17 inch in general e un monitor mare la laptop, in vreme ce la desktop avem si monitoare atasate de 21 inch sau chiar mai mari.
Laptopul consuma mai putin curent decat un desktop, are si baterie. Daca se intampla ceva si e pana de curent poti lucra in continuare cu un laptop, cateva ore, in timp ce desktopul asteapta sa aiba de unde se alimenta…
E mai usor sa repari un desktop si sa gasesti componente de schimb, hardware. Sa repari de unul singur un laptop e greu si nici nu ai de unde sa cumperi toate componentele necesare. Plus ca e un cosmar sa il desfaci si sa ajungi la ce piese te intereseaza…