Dezbaterile politice sunt cea mai buna modalitate de a cunoaste candidatii, de a afla ce cred despre probleme importante si de a se „lupta” in discursuri pentru a castiga electoratul vizat. Dar dezbaterile sunt periculoase mai ales pentru candidati care nu sunt foarte pregatiti sau nu stiu cum sa abordeze o astfel de confruntare. De multe ori un candidat poate pierde foarte usor doar pentru ca a dat un raspuns gresit sau a avut o reactie nepotrivita intr-o dezbatere.
Dezbaterile politice importante raman in istoria recenta si sunt folosite de multe ori pentru a invata din greseli sau a invata de la cei mai buni…
Dezbateri politice au tot fost in ultimele decenii. Multe au fost uitate, altele au ramas in aminterea noastra si in istorie. Cum ajunge o dezbatere politica sa nu fie uitata? In primul rand prin prezenta unor personalitati politice unice, personalitati deosebit de importante pentru istorie. Apoi dezbaterea politica ramasa in istorie este acea dezbatere care permite enuntarea unor discursuri si o dezbatere adevarata intre doua personalitati, doua echipe puternice.
De-a lungul timpului am avut o multime de astfel de momente memorabile, pe care nu ai cum sa le uiti, mai ales daca le-ai si trait. Cateva dintre cele mai puternice dezbateri din istorie au fost pe pamant american, asa cum te-ai fi asteptat, acolo unde practic s-au nascut acest tip de confruntari. In continuare vei descoperi dezbaterile care au marcat momente cheie in istorie.
Abraham Lincoln si Stephen Douglas, 1858. In 1858 s-au intalnit fata in fata doua personalitati uriase ale politicii americane, Lincoln si Douglas. Dezbaterile au avut loc in Illinois in timpul cursei pentru Senat. Fiecare a avut o ora sa isi expuna punctul de vedere, dupa care 90 de minute pentru contraargumente. Cu si fara microfoane. Lincoln si Douglas au tot argumentat in jurul ipotezei lui Lincoln legata de diviziune si de politica din acele vremuri.
Dezbaterea care nu mai avut loc, 1940. Republicanul Wendell Willkie l-a provocat pe Franklin Roosevelt la o serie de dezbateri. Dar Roosevelt nu a vrut sa participe. Motivul? Intr-o dezbatere din 1938 de la radio Willkie l-a spulberat pe Robert Jackson, asa ca Roosevelt a preferat sa nu se arunce „in gura lupului”. Dar Roosevelt avea deja abilitati de speaker foarte bun, asa ca dezbaterea ar fi fost foarte interesanta…
John F. Kennedy si Richard Nixon, 1960. A fost o dezbatere care a readus in discutie importanta televiziunii in politica si in dezbateri. Prima dezbatere a aratat un Kennedy care era gata de lupta si un Nixon care incerca sa ii tina piept. Ascultatorii de la radio au ajuns la concluzia ca Nixon se descurca mai bine in dezbateri, asta desi fusese bolnav si nu era intotdeauna asa de sigur pe el. Pana la urma dezbaterea a iesit bine si lumea a putut sa ii auda pe cei doi contracanditati expunandu-si punctele de vedere cum au stiut mai bine.
Gerald Ford si Jimmy Carter si o greseala importanta, 1976. Orice ai spune dezbaterile sunt riscante daca nu stapanesti prea bine ce se discuta si nu esti un speaker bun. 16 ani dupa dezbaterea Kennedy-Nixon canditatii la prezidentiale au evitat dezbaterile. Primii care au acceptat sa intre intr-o dezbatere publica au fost Gerald Ford si Jimmy Carter, in 1976. Ford a gresit insa in discursul sau, afirmand ca Polonia si Europa de Est nu se aflau sub influenta Uniunii Sovietice. Greseala l-a costat destul de scump pe Ford, care a dovedit ca nu era suficient de pregatit sa faca fata unei asemenea confruntari dure in fata publicului.
Mondale si Gary Hart. Mondale l-a dominat clar pe Hart in dezbaterile din Georgia. Propunerile lui Hart nu erau atat de detaliate. Mondale l-a ironizat pe Hart intr-un mod foarte inteligent spunandu-i ca atunci cand aude de idei noi de la Hart se gandeste imediat la reclama in care cineva se intreba unde e carnea de vita. Mondale a castigat dezbaterea si l-a dominat pe Hart pana la capat.
George H.W. Bush si Bill Clinton, 1992. Era a doua dezbatere prezidentiala. Bush a facut o greseala fatala si s-a uitat la ceas in timp ce era intrebat despre datoriile nationale. Bill Clinton a raspuns imediat la aceasta greseala si s-a angajat intr-o conversatie cu un membru al publicului ce asista la dezbatere dovedind adevarate calitati de politician cu experienta. Pana la urma dezbaterea s-a terminat cu bine, fara vreu invingator categoric.
George W. Bush si Al Gore. A fost o dezbatere unica, care a ramas cu siguranta in istorie. Vicepresedintele Gore a fost pus la zid de presa dupa ce isi tot rotea ochii si incerca parca sa evite orice privire. Bush a profitat fara sa vrea de greselile lui Gore si a castigat acea dezbatere, reusind sa il invinga pana la urma pe Gore in dezbateri.
Lloyd Bentsen si Dan Quayle, 1988. De data asta era vorba despre dezbateri pentru vicepresedinte. Bentsen a stiut ca al sau contracandidat va face comparatii intre el si Kennedy cand era sa fie intrebat despre varsta. Imediat Bentsen a reactionat si i-a spus unui Quayle mult prea sigur pe el ca a lucrat cu Kennedy, l-a cunoscut pe Kennedy si ca acesta nu este Kennedy. Aplauzele au urmat imediat si dezbaterea a fost castigata de catre Bentsen.