O parte din dietele de slabit iti vor face mai mult rau decat bine daca nu stii cum sa le alegi si nu te documentezi serios in privinta lor

Cand te gandesti sa slabesti cat mai rapid si sa castigi intr-un final lupta cu kilogramele in plus primul lucru ce iti vine in minte e dieta. Dietele par ca rezolva totul, sunt cateva foarte populare care promit multe si nu fac decat sa te incurce si mai tare si sa iti saboteze viata si asa complicata sau sanatatea. Unele diete te ajuta, altele pot sa iti faca mai mult rau decat bine, asa ca e important sa stii de care ar trebui sa te feresti data viitoare cand iti propui sa slabesti fara sa iti faci rau singura.

Orice dieta are avantaje si dezavantaje. E bine sa te opresti de fiecare data la dietele cele mai simple si cu rezultate pe termen lung daca vrei sa slabesti si sa arati bine, fara sa faci niciun fel de compromis. Da, sunt multe diete pe care ai putea sa le urmezi, insa e bine sa fii foarte atenta la ce alegi. Sunt si cateva diete de care ar fi bine sa te feresti indiferent cate kilograme in plus ai si cat de repede vrei sa scapi de ele…

Dieta carnivora. Este o dieta simpla de care nu ai nevoie pana la urma daca vrei sa slabesti sanatos si mai rapid. Dieta carnivora prespune un meniu bogat in carne, la care se adauga si oua, grasime, branza, peste, lactate. Nu e o dieta pe care ti-ai dori sa o incepi mai ales daca ai si ceva probleme de sanatate. Ca efecte neplacute ale unei astfel de diete putem aminti cresterea nivelului de colesterol, lipsa consumului de mancaruri si ingrediente care contin nutrienti importanti, fructe legume. O dieta bazata in mare parte pe carne, indiferent ca e mai slaba sau mai grasa nu va face decat sa saboteze intr-un final incercarea ta de a da jos cat mai eficient kilogramele in plus. Dieta carnivora nu este recomandata celor care au deja probleme serioase de sanatate si celor care nu suporta carnea in cantitati mari, care nu o tolereaza si nu o digera asa cum ar trebui.

Whole30, Dieta de 30 de zile. Whole30 e o dieta interesanta. Se bazeaza pe alimente integrale, se elimina complet zaharul, cerealele, leguminoasele, soia, orice fel de lactate, alcoolul. Nu se consuma nici macar indulcitori naturali, dar se include in meniu mult peste, legume organice, carne de pui bio si de vita, grasimi esentiale naturale, din avocado, din nuci. Dar se elimina legume, soia, produse lactate, practic e foarte greu sa o mentii pe o perioada lunga de timp. Si pentru ca e greu de mentinut s-ar putea sa mai trisezi si sa ajungi sa consumi cantitati mari din ingrediente si mancaruri care iti dau peste cap dieta „minune”. Nu mai ai nutrientii de care ai nevoie, nu mai ai nici vitaminele si mineralele pe care le luai in mod normal cand aveai dieta variata, normala.

Dieta ketogenica. Se consuma cu moderatie proteine, se exclud majoritatea carbohidratilor si se adauga grasimi sanatoase cat mai multe. Poti sa o tii foarte usor pe termen lung, mananci multa carne, oua, carne procesata, carnati, branza, peste, nuci, unt, seminte, legume cu multe fibre. Se elimina insa painea de orice fel, pastele, cartofii, orezul, zaharul, fructele, bauturile alcoolice. Zaharul din sange nu va mai fi deloc la un nivel normal, grasimea va fi folosita pe post de sursa de energie. Pe termen lung dieta ketogenica nu este sustenabila, nu e eficienta, se pierde masa musculara, apare oboseala cronica, intri intr-un mod de infometare voita. Daca mai ai si probleme cu ficatul sau cu rinichii riscurile sunt si mai mari si poti ajunge usor la spital.

Dieta Atkins. Fara carbohidrati in exces. Aceasta este filozofia simpla a dietei Atkins. Mananci multa carne, branza, oua, dar elimini rapid zaharul, painea, pastele, legumele si fructele. Grasimea din corp e „arsa” imediat si folosita pe post de energie. Da, ajungi sa pierzi kilograme bune rapid, dar nu iti vei mentine greutatea pe termen lung. Plus ca vei avea probleme cu rinichii daca vei consuma prea multe proteine, colesterolul va atinge niveluri uriase, riscul aparitiei bolilor de inima si a osteoporozei va fi foarte mare.

Dieta Pegan. E un fel de mix intre doua diete populare, paleo si cea vegana. Asa ca mananci multe fructe si legume, nuci, seminte, dar fara gluten, produse lactate, adaugi putina carne, peste, ceva fasole si cereale. E o dieta care militeaza pentru meniuri „curate”, insa cu dieta pegana nu ai acces la multe alimente si ingrediente care ti-ar asigura nutrientii necesari pentru o viata cat mai linistita. Pe termen lung e foarte greu sa te tii de ea si vei renunta la un moment dat. Dieta Pegan e dieta cu un continut mic de carbohidrati, in care ai grija mereu la originea ingredientelor din meniu, inclusiv in cazul proteinelor animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *