Site icon RATB

Diplomatia in razboiul ruso-ucrainean. Se mai poate face ceva pe cale diplomatica?

Diplomatia ar putea fi o “arma” puternica pentru detensionarea relatiilor ruso-ucrainene

Saptamana viitoare se vor implini 365 de zile de la inceputul razboiului sangeros dintre Rusia si Ucraina. La inceput a fost o invazie care ar fi trebuit sa dureze cateva zile, asta daca Rusia si-ar fi atins obiectivele atat de rapid. De la cateva zile s-a ajuns la aproape un an de razboi si la mii de soldati si civili pieriti pe teritoriul Ucrainei. Diplomatia a fost invocata si pusa „la treaba” in razboiul ruso-ucrainean, dar pana acum rezultatele au fost invizibile…

Inca din primele saptamani de razboi au fost numeroase incercari de a rezolva problemele din Ucraina si dintre Rusia si Ucraina pe cale diplomatica. Corioaderele umanitare, protejarea civililor, dar si ajungerea la un acord pentru incetarea ostilitatilor pe fronturi, toate acestea au fost discutate in cadrul unor intalniri gandite si puse la punct de ambele parti. Toate intalnirile nu au avut rezultate concrete, au fost incalcate intelegerile, diplomatia a esuat pana acum in razboiul ruso-ucrainean.

Au aparut noi fronturi, noi zone in care conflictul e si mai periculos, unele regiuni au intrat deja sub controlul Rusiei, au fost declarate pamant rusesc, armata rusa a continuat sa lupte cu tot ce a avut si sa distruga totul in jur. Si razboiul nu da semne ca se va termina prea curand. Escaladarea conflictului din Ucraina, amenintarile cu arme nucleare, amenintarea unui razboi cu NATO sau cu alte tari implicate in conflictul dintre Rusia si Ucraina, iata doar cateva dintre temerile actuale care ingrijoreaza o lume intreaga si tin in sah-mat marile puteri ale lumii.

Dar toate astea se puteau rezolva pe cale diplomatica din timp. Intelegerile diplomatice reale si cu rezultate vizibile au intarziat sa apara. Interventiile diplomatice au existat insa si le-am putut observa inca din 2014. Negocierile diplomatice au fost lansate atunci aproape instantaneu. A existat un Grupul Trilateral de Contact (GTC), in care erau Ucraina, Rusia, OSCE care avea in vedere componentele tactice si de securitate ale conflictului de atunci si Formatul Normandia, care includea Ucraina, Rusia, Franta si Germania, ce viza rezolvarea si monitorizarea problemelor strategice din perspectiva politica. Intelegerea de la Minsk a aparut in urma implicarii diplomatiei-presupunea retragerea fortelor armate de la linia de contact si incetarea focului, insa nu s-a respectat…

Esecul Intelegerii s-a datorat perspectivelor diametral opuse ale tarilor implicate in conflict: Ucraina dorea sa ia teritorii pe care le luase Rusia, Rusia dorea sa zadarniceasca eforturile de apropiere de Occident incepute la Kiev.

Din 24 februarie 2022 intelegerile de la Minsk au devenit nule pentru ca Rusia invada Ucraina fara sa existe vreo provocare din partea Ucrainei. Pentru Donețk si Luhansk Rusia pregatise deja un scenariu rapid prin care acestea deveneau state independente, teritorii recunoscute de Rusia, inainte de momentul 24 februarie. Demilitarizarea si denazificarea Ucrainei, scopul operatiunilor speciale din Ucraina, a fost mereu motivul-masca al Rusiei pentru a motiva tot ce face in Ucraina…

Diplomatia dupa izbucnirea razboiului a existat, dar s-a concentrat pe partea Marii Negre si a cerealelor la luni bune de la inceperea conflictului dupa mai multe esecuri diplomatice legate de incetarea ostilitatilor. Mediatori au fost Turcia si Natiunile Unite. Din 1 august 2022 intelegerea si-a facut efectele stabilite, exista coridor maritim umanitar pentru cereale prin Marea Neagra, exporturile de mancare erau permise. Au mai fost si discutii punctuale despre o incetare a focului in mai multe ocazii, dar Rusia nu a vrut sa auda de pace fara conditiile impuse, draconice si in defavoarea Ucrainei. Care e dorinta cea mare a Rusiei? Sa se revina la o harta a teritoriilor rusesti din anii 1990.

Ucraina a intrat la negocieri cu Rusia imediat dupa ce a inceput invazia. La inceput Rusia dorea ca Ucraina sa cedeze si sa se recunoasca infranta, administratia de la Kiev sa recunoasca infrangerea. Pe masura ce fortele rusesti se retrageau din nord, centru, negociatorii din Rusia si Ucraina pareau ca fac ceva progrese in privinta diplomatiei puse in practica in vreme de razboi. S-a ajuns la o intelegere oarecare legata de neutralitatea Ucrainei la final de conflict, insa discutiile s-au oprit brusc.

Rusia dorea teritoriile Donețk si Luhansk, deja recunoscute de Rusia inainte de invazie, de Crimeea nici nu se punea problema, era a rusilor. Ucraina dorea si ea sa fie amanate discutiile bilaterale despre statutul Crimeei pentru 15 ani si Rusia sa revina la pozitiile sale de dinainte de 23 februarie 2022. Negocierile s-au oprit in martie dupa atrocitatile descoperite in Bucha, suburbie a Kievului.

Ucraina nu este dispusa sa faca niciun fel de concesii in privinta teritoriului sau. Rusia s-a plans mereu ca Ucraina nu doreste sa negocieze, insa in termenii impusi de Rusia nu se poate purta nicio negociere din perspectiva Ucrainei…

Au mai fost schimburi de prizonieri, discutii diplomatice, dar fara rezultate importante pentru Ucraina. S-a permis insa agentiei care se ocupa de supravegherea zonelor cu risc atomic sa vina la centrala nucleara din Zaporojie pentru a se asigura ca lucrurile nu scapa de sub control acolo.

Pe viitor, Ucraina se poate folosi in continuare de diplomatie in negocieri, trebuie sa caute negocierile ca sa isi solidifice victoriile. In ce scenariu ar putea functiona diplomatia in favoarea Ucrainei? Daca cererile Rusiei se vor schimba si daca Rusia va avea tot mai multe pierderi pe fronturi. Rusia ar putea sa vina la masa negocierilor diplomatice pentru pace doar in aceste scenarii. Cand apare compromisul de orice fel de la Moscova, Occidentul va pune presiune pe Ucraina sa negocieze.

Guvernele Occidentale vor mentine usa deschisa pentru diplomatie la orice fel de nivel pentru a contribui la incetarea razboiului din Ucraina. Orice fel de negocieri diplomatice ar putea duce la eliminarea unor sanctiuni pentru Moscova, daca si ea se arata dispusa sa ajunga la un compromis favorabil pentru ambele parti.

Dar vor fi cerute intelegeri de securitate si garantii. Presedintele Frantei se implica activ in medierea conflictului si discuta cu presedintele Rusiei, presedintele SUA e dispus sa discute cu Vladimir Putin daca se va dori incetarea razboiului din partea Rusiei. Diplomatia va fi mereu cea mai buna cale pentru a evita orice fel de escaladare a conflictului armat de pe teritoriul Ucrainei si va fi o „arma” importanta intr-un conflict tot mai greu de stapanit…

Exit mobile version