Din clipa in care devii parinte iti asumi si raspunderea educarii copilului. Unii parinti aleg sa fie foarte duri si spartani in procesul de educare, sa se tina de reguli stricte si de un parenting in care pedeapsa si disciplina negativa sunt sfinte.
Alti parinti prefera o abordare pozitiva in educatie si folosirea disciplinei pozitive in parenting. Ce ai de castigat daca folosesti disciplina pozitiva in parenting si ce strategii eficiente poti pune in practica indiferent de varsta copilului sau tanarului din fata ta?
Discipina pozitiva ii invata pe parinti aptitudinile necesare pentru a fi fermi in decizii, dar si suficient de calmi atunci cand vine vorba despre relatiile cu micutii. La baza disciplinei pozitive se afla incurajarea, respectul reciproc, mutual, copilul simte ca apartine unui mediu, familiei. E mai degraba vorba despre invatarea copiilor sa isi gestioneze propria viata si propriile trairi, emotii, fara interventia adultilor.
Exista cinci principii de baza ale disciplinei pozitive:
- Este placuta, „draguta” si ferma in acelasi timp;
- Ajuta copiii sa inteleaga mai bine ce inseamna apartenenta si simbolismul, semnificatia unor comportamente;
- Este eficienta pe termen lung;
- Invata copiii valori sociale importante si abilitati utile in viata pentru definitirea unui caracter perfect;
- Invita copiii sa descopere cat sunt de capabili si sa foloseasca puterea personala in moduri constructive, originale.
Comunicarea e cea mai importanta in disciplina pozitiva, parintele explica absolut tot copilului, inclusiv consecintele unor comportamente gresite. Tonul e unul ferm, dar placut, relaxat, incurajandu-se niste alegeri din partea copilului care au sens, logica.
Dar exista si disciplina negativa? Da, se poate discuta si de asa ceva. Aici e vorba despre tipat, batut, bruscat, dat vina mereu pe copil din orice, raspunsul cu tacerea la orice. Aceasta disciplina negativa functioneaza pe termen scurt de cele mai multe ori, insa are consecinte foarte grave asupra comportamentului si formarii personalitatii copilului.
Micutii se concentreaza mai mult pe furia parintelui, nu mai invata cum sa isi gestioneze emotiile, ce sa respecte si ce nu. Vor fi mai anxiosi daca primesc disciplina negativa, mai deprimati, mai agresivi, vor avea probleme in mediul academic si in societate cu siguranta.
Care sunt avantajele disciplinei pozitive in parentingul modern?
- Este eficienta;
- Promoveza increderea in sine si stima de sine imbunatatita;
- Copilul se simte motivat, incurajat in actiunile sale;
- Se incurajeaza conexiunile reale, puternice cu familia, parintii;
- Modeleaza stabilitatea emotionala si comportamentele corecte;
- Se imbunatatesc performantele academice pe termen lung,
- Se reduce tentia consumuoui de substante interzise in randul copiilor.
De aceste avantaje nu poti beneficia daca nu ai si strategiile corecte adoptate si folosite, internalizate raportat la relatia parinte-copil. Iata care ar fi cele mai eficiente:
Incurajeaza copilul sa se puna in locul celui care sufera de pe urma actiunilor sale. E vorba despre practica restaurativa, o modalitate prin care copilul intelege mai bine ce nu a mers bine la un moment dat si cum se poate ajunge iarasi la o situatie in care nu exista nicio problema. De exemplu, un frate sparge, strica jucaria celuilalt frate. In acel moment copilul nu e certat, este incurajata sa se gandeasca cum se simte fratele si ce ar putea face ca sa il faca sa se simta mai bine. Vei obtine rezultate mai bune cu aceasta strategie din sfera disciplinei pozitive decat daca incepi sa tipi si sa il certi, sa il bruschezi, sa vii cu amenintari la adresa copilului.
Spune da in loc de nu si fa asta in loc de nu fa asta. E recomandat sa ii spui copilului sa puna haina in cuier decat sa ii spui sa nu lase haina pe jos, in hol. Si e mult mai eficienta formularea „Da, poti sa te uiti la televizor imediat ce termini de scris tema” decat formularea „Nu, nu te poti uita la televizor decat daca iti faci temele odata si mai repede, ca e tarziu deja”. Copilul are sansa sa actioneze fara stres si nu ca raspuns la amenintari, va face lucrul corect, va fi respectuos si politicos.
Incearca sa ajuti copilul sa isi inteleaga emotiile. E foarte important ca micutii sa identifice, sa numeasca emotiile, asta pentru a putea sa le exprime mai bine si sa le controleze in viitor. Daca un parinte ii spune copilului „Da, inteleg ca esti nervos, anxios acum. Hai mai bine sa mergem sa ne plimbam afara, in gradina si sa discutam putin despre ce s-a intamplat” va functiona mai bine decat orice fel de cearta si reprimare a emotiilor, emotii reprimate care se vor transforma rapid in frustrari. Data viitoare cand se vor intalni cu o anumita emotie vor sti ce au de facut si cum sa reactioneze.
Trateaza greselile copilului ca pe niste oportunitati de invatare. Multi parinti cred ca micutii invata din greseli si din pedepse, dar in realitate, cand apare pedeapsa dupa greseli ce invata ei este urmatorul lucru: „Sunt o persoana rea. Nu sunt suficient de bun/buna. Nu apartin, nu stim ca apartin acestui mediu, familiei”. Celebreaza fiecare greseala ca o oportunitate fantastica de a evolua si de a permite o dezvoltare sanatoasa. Se incurajeaza flexibilitatea in gandire, flexibilitatea emotionala, copilul nu va renunta asa usor si va fi foarte ambitios, isi va indeplini planurile, obiectivele.
Lasa copilul sa experimenteze „consecintele naturale”. E mai bine sa iti lasi copilul sa greseasca, sa aiba un comportament gresit, care aduce si consecintele naturale, normale, ca sa experimenteze viata saa cum ea si sa vada ce se intampla daca actioneaza intr-un anumit mod. Nu sari sa previi orice fel de comportamente gresite si reactii pentru ca vei face mai mult rau copilului, nu va putea sa se dezvolte in mod armonios si va depinde mai tarziu de tine din ce in ce mai mult, ajungand sa fie un tanar sau un adult care nu va sti sa ia decizii si nu le va putea lua pana nu se consulta cu tine, parintele, sa cu altii.
Incurajeaza orice fel de comportamente pozitive si decizii luate de copil. Copiii nu vor avea mereu cele mai bune decizii luate in diferite circumstante, insa de cele mai multe ori vor sa faca un lucru bun, pozitiv si poate mai gresesc. Vino cu incurajari cand fac ceva pozitiv, cand iau o decizie singuri, cand isi asuma o actiune. Nu te concentra pe rezultate, concentreaza-te pe procesul de formare si de dezvoltare armonioasa si incurajeaza, apreciaza procesul. Copilul va fi motivat, va avea o gandire foarte sanatoasa si nu se va baza mereu doar pe incurajari si pe asteptarea aprecierilor „goale”.
Explica argumentele, rationamentele tale. Nu trece peste niciun fel de reactie, comportament venita/venit din partea ta fara sa explici de ce ai actionat asa. Conteaza foarte mult sa ai un copil care te intelege si care stie ce inseamna orice fel de reactie mai ales daca tinzi sa fii mult prea protector si sa „sari” din orice. Pe viitor copilul va sti cum sa reactioneze, ce are de facut ca sa nu mai ajungi sa tipi sau sa ai reactii nepotrivite in public si asa veti iesi amandoi castigatori.
Implica micutii in stabilirea unor limite. De multe ori apar tensiuni intre tine si copil cand esti prea dur cu el. Discuta cu micutii si stabiliti impreuna intelegi, limite atunci cand apare o situatie in care trebuie sa fie aplicate limitele. Daca se implica in stabilirea unor reguli, limite le vor respecta mai usor. Fii pregatit si pentru compromis, conteaza foarte mult sa mai lasi si de la tine si sa nu fii atat de rigid in tot ce tine de parenting. Reaminteste mereu de intelegerile avute si nu actiona imediat si violent la incalcarea intelegerilor, incearca sa ai un comportament moderat si sa stabilesti etape de actiune cand apare incalcarea limitelor impuse si agreate.
Stabileste intalniri de familie. Toti membrii familiei vor fi auziti, vor avea sansa sa comunice si sa spuna ce gandesc, se va discuta impreuna pentru a se ajunge la o decizie buna pentru toata lumea. Se rezolva probleme rapid, relatiile sunt mult mai bune si membrii familiei devin mai uniti, comportamentele lor individuale se imbunatatesc.
Mentine pedepsele sau intelegerile avute indiferent ce se intampla. Cea mai mare greseala pe care o poate face un parinte este sa impuna anumite pedepse, actiuni daca nu se respecta x regula si sa renunte imediat la ele cand copilul pare suparat sau cand nu se doreste „deranjarea” sa. E important ca parintele sa se tina de cuvant si sa actioneze in consecinta ori de cate ori apare comportamentul care incalca intelegerile, regulile impuse si agreate de comuna acord. Asa copilul invata din exemplul dat de parinte si va sti cum sa reactioneze data viitoare.