Discursurile sunt cele mai puternice arme din mana oamenilor politici

Cuvintele au o putere mai mare decat ne inchipuim. O simpla declaratie poate sa duca la un conflict, la fel cum o singura declaratie poate sa incheie unul foarte periculos pentru toata lumea. Asa cum ne-a dovedit-o istoria de atatea ori pana acum, discursul oamenilor politici a fost si ramane important. In istoria recenta au fost cateva discursuri care au putut fi urmarite de milioane de oameni si care si-au pus amprenta asupra lumii in care traim.

Cand un om politic sau un partid isi doreste sa spuna ceva important se adreseaza natiunii sau unor personalitati importante ale vremii printr-un discurs. Discursul devine instrumentul sau cel mai puternic, el exprima tot ce gandeste, comunica intr-o forma eleganta toate punctele importante de pe agenda celui care il rosteste. In cazul politicienilor, discursul este cu atat mai important cu cat el poate influenta decizii, poate determina inceperea unor conflicte sau le poate incheia rapid pe altele.

De-a lungul timpului politicienii au experimentat arta discursului politic si au incercat sa si le construiasca in asa fel incat impactul lor sa fie cat mai mare mai ales dupa ce lumea le-a inteles cu adevarat. Discursul politic este de multe ori o ultima incercare de a ajunge la o intelegere sau de a porni un lant de evenimente, asa cum se va vedea si mai jos, in lista de discursuri celebre care au marcat istoria noastra recenta.

1. Iulie 2004, Barack Obama. Barack Obama a avut un discurs excelent in cadrul Conventiei Nationale Democrate, sustinandu-l pe senatorul John Kerry, adversarul loui George W. Bush. Pe atunci Obama era doar un senator al unui stat care incerca si el sa intre in cursa pentru senatul SUA. Discursul sau a fost atat de bine primit incat au fost lasate deoparte orice fel de idei de partizanat si oamenii au gandit pentru o perioada la unison, au avut un acelasi scop. Asa s-a lansat Obama, fara sa isi dea seama, in cursa pentru alegerile prezidentiale pe care urma sa le castige dupa multi ani.

2. 6 iunie 1944, Dwight Eisenhower. Generalul Dwight Eisenhower era pe atunci comandatul suprem al Aliatilor in Europa. El a anuntat practic debarcarea in Normandia oamenilor din Franta si Europa de Vest. Avertizand populatia in privinta tragediilor ce vor urma si pierderilor de vieti omenesti, generalul a transmis Rezistentei sa aiba rabdre si sa astepte noi ordine. Peste 11 luni germanii s-au predat. Eisenhower a ramas celebru pentru replica sa legata de speranta si de intrarea in istorie prin evenimentele ce urmau sa aiba loc.

Februarie 1956, Nikita Khrushchev. Discursul sau se deosebeste de restul prin faptul ca a fost tinut in fata unor partizani ai comunismului, insa a fost remarcabil prin impactul urias pe care l-a avut in privinta reputatiei lui Stalin, distrusa aproape complet de un banal discurs. Practic liderul politic a lansat atacuri dure asupra bazelor sistemului sovietic, pe care il venerase toata viata sa. La trei ani de la moartea lui Stalin, Nikita Khrushchev a integrat in discurs tot ce putea sa gandeasca despre o societate dominata inca de sistemul sovietic bolnav. El aducea la cunostinta celor care il ascultau toate schimbarile prin care trecuse Stalin si efectele lor.

Septembrie 2001, George W. Bush. Este poate cel mai puternic si mai impresionant discurs din istoria recenta a Americii. La noua zile dupa atentatele sangeroase de la WTC, din New York, George W. Bush s-a adresat camerelor Congresului si intregii natiuni. Fara prea multa experienta in politica externa si ales recent in functie, Bush a reusit sa puna in acel discurs tot ce gandeau americanii dupa atentate. America a pornit imediat razboiul impotriva Afganistanului si Irakului. George W. Bush isi dorea sa pastreze libertatea americanilor intacta si a reusit pana la urma.

Iunie 1940, Charles de Gaulle. In discursul sau scurt, dar puternic, de Gaulle a atras Franta de partea Rezistentei declarand ca razboiul in care se afla Franta inca nu e terminat. Batalia Frantei s-ar putea sa se fi terminat, dar Franta nu e singura, spunea el atunci. Franta si Marea Britanie ar putea sa se bazeze pe rezervele imense industriale ale SUA. „Destinul lumii e in joc aici”, a ramas replica sa celebra din discursul si mai celebru dat exemplu de atatea ori.

Septembrie 1974, Gerald Ford. Dupa o luna de la demisia lui Nixon din cauza scandalului Watergate, Ford a venit cu un discurs naucitor, de iertare deplina. Decizia sa a insemnat ca Nixon nu va fi judecat, realegerea lui Ford era putin probabila. Si asa a fost. In 1976 a pierdut fara drept de apel in fata lui Jimmy Carter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *