Site icon RATB

Drumul de la epidemie la pandemie. In ce context epidemia ajunge pandemie si cat e de periculoasa?

Epidemia devine pandemie intr-o perioada scurta de timp daca nu stim cum sa actionam

11 martie 2020. E o data de referinta care va intra in istoria recenta a lumii. Impactul sau e poate la fel de mare ca al datei de 9/11 pentru americani, cand au fost atentatele celebre impotriva unor cladiri-emblema, uriase, din New York, World Trade Center. De ce e asa de importanta data pentru intreaga populatie a globului?

Atunci Organizatia Mondiala a Sanatatii, OMS, a caracterizat noul coronavirus, COVID-19, ca fiind o pandemie. Cu alte cuvinte s-a recunoscut faptul ca epidemia pornita din China, de la un virus nou, a ajuns sa domine incet, incet lumea. Dar cum se ajunge la pandemie pornind de la epidemie si cand vorbim de pandemie, in ce context?

Pana la pandemie am avut epidemie. Epidemii au tot fost de-a lungul anilor si nu au avut efecte atat de grave ca noua pandemie pe care o traversam cu totii astazi. Epidemia este un termen folosit pe scara larga pentru a descrie probleme legate de aparitia unui numar mare de cazuri de imbolnaviri foarte greu de tinut sub control.

Epidemiile apar pe arii geografice relativ mari si afecteaza o parte destul de mare din populatie. Boala se raspandeste activ, e greu de controlat. Spre deosebire de epidemie, pandemia e nivelul urmator, are o raspandire geografica, pe arii uriase, de obicei pandemia afecteaza o tara intreaga sau toata lumea.

De multe ori vom auzi termenul de epidemie si cand se descriu probleme medicale si comportamente, anumite fenomene comportamentale. Epidemia este legata de epidemiologie, o ramura a medicinei care se ocupa de studiul incindentei, al distributiei si al controlului unor boli. Asadar epidemiologii sunt cei care pot spune cand e epidemie si cand e pandemie. Ei se refera la epidemie cand se observa o prezenta constanta sau o prevalenta neobisnuita a unei boli intr-o populatie geografica. Referintele la pandemie apar atunci cand o epidemie se raspandeste rapid pe mai multe tari sau continente, afectand un numar exceptional de mare de oameni, milioane de regula.

Fazele pandemiei

Sunt sase faze ale pandemiei. Primele trei sunt gandite pentru a putea ajuta sistemul public de sanatate sa stie cand trebuie sa ia masuri imediat si sa aiba instrumente, planuri de actiune ferme. Fazele 4-6 tin de implementarea planurulor in coordonare cu autoritatile direct implicate. SUA a lansat prima etapizare a pandemiei, de gripa, in 2005. Acelasi model se poate aplica pentru diverse epidemii si a fost aplicat deja la virusul Zika, la epidemii de tuberculoza si malarie.

Faza 1 este perioada in care niciun virus de la animale nu provoaca infectii la oameni.

Faza 2 e deja prima faza de alarma, avem virusul care a pornit de la animale si a ajuns la om cu siguranta.

Faza 3 e faza in care se confirma cazuri sporadice, apar zone unde sunt concentrate cazurile, insa nu avem transmitere de la om la om, controlam bine virusul.

Faza 4 e cea mai periculoasa, avem transmitere de la om la om, de la om la animal si invers, transmiterea e comunitara si e accelerata.

Faza 5 e considerata cand transmiterea de la om la om a cauzat raspandirea bolii la cel putin doua tari.

Faza 6 e apogeul, boala e declarata pandemie si e avem raspandire de la o tara la alta.

Putem avea periode de luni, zile sau ani, decade, intre toate fazele descrise, nu toate bolile ajung sa fie in faza 6 si de multe ori virusul e atat de slabit la un moment dat incat dispare singur la fel cum a aparut, instant.

Pandemia actuala, etapele raspandirii ei

Pandemia din 2020 a ajuns sa afecteze peste 200 de tari si sa infecteze milioane de oameni, sute de mii de oameni ajungand sa dispara de pe fata pamantului odata cu decesul lor. Dupa cum stim a pornit din Wuhan, de la o piata „umeda”, in decembrie 2019, a lovit puternic provincia Hubei si s-a raspandit rapid in China.

Era si sezonul vacantelor, asa ca virusul SARS CoV-2 a plecat si el in vacanta prin lume odata cu oamenii purtatori. In ianuarie peste 200.000 de oameni din Wuhan au plecat de acolo pentru vacanta de iarna, multi deja infectati. Pana sa faca ceva guvernul chinez sapte milioane de oameni plecasera…

Pe 31 ianuarie Italia raporta primul caz de COVID-19 in Roma, dupa ce doi turisti chinezi au fost confirmati pozitiv. Ei calatorisera prin Milano, prin aeroportul de acolo. Au mers spre Roma cu mijloace de transport in comun. Al treilea caz in Italia a fost al unui Italian venit din… Wuhan…

Deja in februarie aveam primul deces in Italia, provocat de SARS CoV-2 si era doar inceputul, urma sa vedem mii de infectari si decese intr-un ritm accelerat pana in mai-iunie. In prezent numarul mortilor depaseste 20.000 in Italia… Totusi Italia are foarte multi batrani si italienii se aduna in jurul mesei cu intreaga familie…

Dupa Italia a venit randul Germaniei, deja Berlinul avea cazuri din februarie, toate cu legatura directa cu Italia. Unele cazuri veneau si din Austria, unde mai multi turisti fusesera cazati intr-o statiune de unde se crede ca a pornit al focar de COVID-19. Germanii au actionat, au impus distantarea sociala imediat si au testat in masa populatia.

Spania a fost lovita puternic si ea, a avut primele cazuri din 31 ianuarie, cand un grup de turisti germani au fost cazati in Insulele Canare si au fost depistati pozitiv la testare. Alte cazuri au venit in februarie si in lunile ce au urmat, ca peste tot in lume.

Nu au scapat nici macar state puternice precum SUA, grav lovita de COVID-19, cu economia la pamant, Marea Britanie, care a avut si Brexit si economie cu urme de paloare destul de pronuntate inainte de COVID-19, Franta, Iran, Israel, sau state mai micute, Irak, Afganistan, Oman, Liban, Pakistan. Nici Emiratele Arabe Unite nu au avut ce face cu toti banii existenti si cu puterea economica, virusul a distrus vieti si a naruit sperante.

In luna august 2020, pana la jumatatea lunii, erau deja peste 21,130,000 cazuri de infectare la nivel global, mai mult de 758,500 decese, peste 6,450,000 cazuri active, peste 280,000 cazuri zilnice si peste 6,500 de decese zilnice. Pandemia este mai puternica decat oricand, cu o raspandire continua periculoasa a virusului in 213 tari si teritorii…

Lupta continua. Pana cand? Nimeni nu stie. Doar vaccinul poate sa tempereze si sa determine scaderea dramatica a acestor cifre infricosatoare…

Exit mobile version