
Sofer amator sau profesionist, te-ai confruntat macar o data cu niste sosele sau drumuri care ti s-au parut mai deosebite si pe care le-ai abordat cu o oarecare retinere si cu o teama normala. O sosea clasica e una pe care te deplasezi fara probleme, una care pastreaza toate caracteristicile unui drum obisnuit, cu o directie de mers ce nu pune mari dificultati in timpul calatoriei.
Insa nu toate drumurile sunt la fel de simplu de abordat. Daca te uiti cu atentie pe harta vei gasi o multime de drumuri care nu se incadreaza deloc in exemplul tipic de sosea, de carosabil pe care se poate circula fara niciun fel de emotie. Cei care le-au proiectat au incercat sa impresioneze si au reusit, multe au si un design care tine cont si de particularitatile reliefului din zona.
Cand esti pe o sosea te astepti sa existe niste curbe, niste zone unde se poate merge in linie si o latime suficenta macar pentru doua benzi. Numai ca acest tipar nu se respecta peste tot in lume si ajungi sa te trezesti pe niste drumuri pe care nu prea stii ce sa faci si care te coplesesc prin design si marimea lor.
Drumurile ciudate sunt adevarate opere de arta in multe cazuri, au fost proiectate si puse in practica in asa fel incat sa ajute soferii si sa ofere zonei in care exista un plus de siguranta sau de… popularitate.
De ce ai merge pe astfel de drumuri ciudate? Pentru ca nu prea ai incotro, daca te deplasezi prin zona lor nu ai cum sa le ocolesti, pentru ca e o experienta inedita, interesanta, pe care, in calitate de sofer, e recomandat sa o ai macar o data in viata. Si mai e ceva. Aceste drumuri atrag soferii curiosi sa le incerce, chiar daca, poate, nu au treaba in zona, dar au mai circulat pe sosele deosebite din toata lumea😊.
Tunelul Guoliang. Masurand aproape un kilometru, Tunelul Guoliang este situat in Muntii Taihang si e cel mai cunosctu drum din China. Tunelul e sapat in roca in mare parte, mai sunt si sectiuni care trec peste zona muntoasa. Daca privesti de la distanta, masinile par ca dispar, apoi apar, apoi iar dispar pe masura ce trec prin „ferestrele” drumului respectiv.
Tunelul e vechi, e de prin anii 1970, si a fost gandit pentru locuitorii satului Guoliang, care aveau nevoie de o sosea pentru a avea contact cu restul lumii. Cam tot tunelul a fost realizat doar de catre 13 sateni, cu niste instrumente de lucru rudimentare, si asta vreme de cinci ani. Si ce e interesant este faptul ca in tunel incape si un autobuz intreg.
Podul Storseisundet. Este in Norvegia si e socotit constructia norvegiana a secolului. Podul are o lungime suficient de mare, are un design ciudat, cu un fel de curba pe verticala pe masura ce ne apropiem de partile sale cele mai inalte.
Daca esti pe pod nu vezi curba respectiva si nici macar restul de sosea din partea cealalta a curburii. Structura pare ca dispare la un moment dat si toate masinile ajung in apa, dar e doar o iluzie optica. Forma lui este atat de ciudata pentru ca navele au nevoie de loc sa treaca pe sub el.
„Bulevardul” Winston Churchill. Acest drum permite accesul in teritoriul britanic de peste mari al Gibraltarului. Drumul se intersecteaza cu pista de decolare de la aeroportul international Gibraltar. Cand avioanele au nevoie sa aterizeze se opreste traficul automat si se ridica niste bariere de securitate.
Daca vrei sa treci din Spania in Gibraltar nu prea ai pe unde sa mergi decat pe acest drum. S-a luat in calcul construirea unui tunel subteran, acesta urma sa fie finalizat in 2018-2019. E ciudat sa stai sa astepti la o coada destul de mare de masini pana cand aterizeaza un avion si actiunea se repeta de fiecare data cand mai vine un avion catre sol.
Dealul Magnetic. Se afla in Ladakh, o regiune apartinand Jamu si Kashmir, India. Drumul sfideaza legile gravitatiei cu siguranta. Dealul e fix pe principala autostrada din zona, asa ca oricine conduce prin partea asta de Indie il va vedea. Nu, nu are nimic magnetic, e doar un nume mai special dat de autoriatile din zona.
O iluzie optica te determina sa crezi ca masinile urca un deal, cand de fapt coboara. Un semn special ii avertizeaza pe turisti si pe soferi ca vor avea parte de o iluzie si le spune ce fel sa o experimenteze, la ce sa se astepte. E ciudat sa fii covins ca urci o zona in rampa, dar de fapt o cobori…
Trollstigen. E un drum norvegian ingust, are multe curbe periculoase si e realizat intr-o zona montana. De la inaltimi mai mari drumul nu prea pare solid, dar e intarit cu roci destul de bine asezate si gandite. Doar din mai pana in octombrie te poti plimba pe acest sector de drum norvegian, iarna e inchis pentru ca devine foarte greu de strabatut.
In fiecare an peste 150.000 de vehicule traverseaza Trollstigen. Troli nu prea vei gasi, insa vei vedea multe statui cu troli si un semn care te avertizeaza ca vor fi troli in zona.
Drumul civic muzical. Benzile de avertizare sonora sunt gandite pentru a avertiza soferii cand vine o intersectie mai deosebita, cand trebuie sa aiba grija ceva mai mare la condus pe respectiva portiune de drum. In Lancaster, Califonia, Honda a folosit benzile de avertizare cu sunete pentru a avea o melodie draguta.
Daca asculti cu atentie vei putea auzi finalul unei opere celebre a lui Rossini, „Uvertura William Tell”. Numele drumului a venit de la modelul compact fabricat de cei de la Honda. Bucata de drum pe care sunt amplasate benzule de avertizare e departe de case si de zona locuita pentru a nu pune probleme celor care vor sa se odihneasca.