Dubla mutatie descoperita la o varianta a SARS-CoV-2 din India ridica o multime de intrebari despre pandemia de COVID-19

De cateva luni bune ne-am obisnuit deja cu mutatii din ce in ce mai multe si mai variate ale SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19. Daca pana acum aveam variantele din Anglia sau din Africa, din Brazilia, din martie 2021 oamenii de stiinta au depistat o noua varianta a SARS-CoV-2 mult mai periculoasa, de data aceasta in India. Prin ce difera ea de restul variantelor deja cunoscute? Are o dubla mutatie si ar putea sa fie ceva mai usor de transmis de la un individ la altul si mai rezistenta la vaccinurile folosite pe scara larga pentru imunizarea populatiei globale…

La fel cum se intampla la toate tipurile de virusuri, si noul coronavirus sufera mici modificari genetice pe masura ce se transmite de la un individ la altul. Multe mutatii, aproape toate, nu au consecinte notabile si nu modifica comportamentul virusului. Insa anumite mutatii determina schimbari profunde la nivelul proteinei spike pe care virusul o foloseste ca sa patrunda in celula umana. Aceste variante ar putea fi mai periculoase, infecteaza mai usor gazdele si produc boli mai severe, scapa de anticorpii generati de vaccinuri.

Orice vaccin protejeaza organismul uman prin stimularea sistemului imunitar in ideea de a produce anticorpi. Anticorpii blocheaza virusul si nu ii mai permit sa intre in celula umana. Insa daca avem deja doua mutatii puternice anticorpii nu mai au cum sa faca fata atacului virusului si organismul e infectat imediat.

Prima data, noua varianta a SARS-CoV-2 din India a fost localizata in vestul statului, in Maharashtra. Mutatiile E484Q si L452R au fost detectate imediat la secventierea care a avut loc si datele au fost comparate cu cele din decembrie 2020. Mutatiile erau mai multe si potential mai periculoase. Prima este similara cu E484K, mutatia pe care o avem si in B.1.351, varianta africana si P.1, varianta braziliana. Daca apar tot mai multe mutatii in acelasi virus s-ar putea sa avem un comportament greu de prezis si varianta respectiva sa devina rapid una „ingrijoratoare”.
A doua mutatie din varianta indiana face si ea parte din B.1.427 sau B.1.429, variante din SUA sau variantele din California.

Un virus cu doua mutatii nu e ceva rarisim. E ceva obisnuit sa vedem acum, cand noul coronavirus are o asa raspandire si infecteaza mii de oameni zilnic, doua mutatii si poate vom vedea si mai multe, spun cercetatorii si oamenii de stiinta. La inceputul pandemiei aveam o singura mutatie, D614G. Acum mutatia e dominanta si se gaseste la tot ce inseamna varianta care infecteaza populatia. Peste ea vin alte mutatii pe care le tot descoperim si de care am inceput sa ne temem din ce in ce mai tare.

Mai rau este ca, pe o lista de virusuri care ar putea sa aiba mutatiile intalnite la varianta din India, au fost identificate cel putin 43 care au ambele mutatii. Varianta britanica a SARS-CoV-2 are deja noua mutatii. In aceste conditii o intrebare fireasca apare: varianta indiana are doar doua mutatii sau sunt mai multe dar nu le-am descoperit inca…

Cand datele colectate de India vor deveni publice si vor fi accesate de toata lumea medicala e va putea determina in mod clar daca avem o dubla mutatie „comuna” sau daca e o combinatie de mutatii care a aparut in mod independent. De exemplu, in Brazilia si Africa de Sud am vazut trei mutatii, K417N/T, E484K si N501Y care au aparut impreuna numai ca sa determine o accelerare a aparitiei P.1 si B.1.351.

Daca noul coronavirus are mutatiile „corecte” poate sa reinfecteze oameni care au fost deja infectati si s-au recuperat dupa COVID-19. Desigur, infectiile vor fi mai putin periculoase si vaccinarea ar ajuta enorm sa nu ne trezim cu forme grave ale COVID-19. Chiar daca apare si imunizarea de turma, virusul poate circula usor si ii poate depista imediat pe cei mai vulnerabili dintre pacientii care ar putea suferi de o infectare si de forme severe ale COVID-19.
Deja India are al doilea val puternic pandemic care pare sa nu dispara atat de usor. Varianta indiana a fost depistata deja in 20% din toate cazurile din Maharashtra. Mai degraba ne temem de varianta britanica sau de varianta Kent, B.1.1.7, care e dominanta in toata Marea Britanie si care a ajuns in peste 50 de tari. Peste 700 de probe secventiate din India au avut varianta britanica, din peste 10.000 de probe testate. Transmiterea e cu 50% mai rapida si riscul de deces e crescut cu 60% in cazul variantei indiene

Fiind o descoperire de data recenta, e nevoie de studii, de date cat mai multe colectate, de analize si de testari repetate pentru a se descoperi cum se comporta aceste mutatii si daca mai genereaza si altele noi, eventual. Doar comportamentul uman corect, respectarea regulilor, protectia si vaccinarea pot sa stopeze aceste mutatii atat de periculoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *