Site icon RATB

Ebook vs. carte tiparita. Avantaje sunt de ambele parti

Razboiul dintre ebook-uri si cartile printate e mai aprig ca niciodata

Nimic nu se compara cu o carte buna citita pe plaja sau acasa, inainte de culcare sau in timpul liber. Cartile sunt baza pentru un vocabular dezvoltat, pentru o comunicare mai buna si pentru imaginatie si creativitate excelente. In functie de varsta si de preferinte putem citi o carte in format fizic, de abia scoasa din tipografie, sau putem sa o citim foarte bine si pe o tableta, un telefon, cand e in format eBook.

In conditiile in care piata de carte e in moarte clinica in Romania, vanzarile au scazut cu peste 70% si suntem ultimii din Europa la consumul de carte, orice fel de carte citita, pe orice suport, este un mare plus pentru toata lumea. Pe Amazon, la 150 de carti electronice vandute sunt cumparate si 100 de exemplare tiparite, fara sa le luam in considerare pe cele descarcate gratuit.

E un razboi adevarat astazi intre cartile tiparite, care tot pierd teren in fata cartilor electronice, asta in conditiile in care sunt tot mai multe dispozitive smart pe care putem citi o carte in conditii excelente, oriunde ne-am afla. Desigur, nimeni nu se da batut, cartile tiparite apar anual si sunt pe rafturile librariilor, au preturi accesibile si titluri bune, un continut captivant. Cartile electronice aduc pe langa titlu si continut si interactivitate, grafica de calitate, o prezentare deosebita sau usurinta „rasfoitului”.

Pentru o parere cat mai obiectiva despre razboiul carti printate-eBook-uri am selectat o lista de motive pentru care unele sunt mai bune decat celelalte si invers.

Cartile tiparite, mai bune decat cele in format electronic?

Simti hartia, poti rasfoi cartea, fila cu fila. Pentru cititorii avizi dupa lectura clasica a tine in mana o carte, a o mirosi, a avea posibilitatea sa rasfoiesti cartea fizica determina un sentiment unic. Si te simti bine si cand ai o carte langa tine, cand ai multe carti in biblioteca pe care le poti lua oricand si pe care le pot citi si altii.

Poti imprumuta carti celor interesati. Oricine iti cere o carte pe care o ai deja in biblioteca o poate avea imediat. Cartile electronice sunt de multe ori „legate” de un singur cont. Nu ai cum sa cumperi o carte cu un prieten fara sa ii dai si datele de logare, si nu vrei sa faci lucrul acesta. Si e si un gest care iti poate aduce prestigiu in grupul de prieteni, poti primi si tu carti interesante si le poti inapoia dupa ce le-ai parcurs.

Cartile printate au ilustratii si imagini de calitate. Una este sa vezi imagini si ilustratii printate pe hartie, alta este sa le vezi pe un ecran. Multe ecrane de la dispozitivele pe care putem citi eBook-uri nu au cum sa afiseze atat de clar culorile, deci pierdem mult din calitatea si din frumusetea lor. Asa, pe o pagina printata, culorile sunt mereu de calitate si „vii”, nu isi pierd nuantele si tonurile excelente.

Ai flexibilitate cand vine vorba de notite. La o carte printata poti sa lasi comentarii si sa faci notite pe marginea paginilor, e simplu si rapid, in vreme ce la cartile fizice e mult mai dificil. Pe o carte fizica poti sa folosesti orice instrumente de scris vrei, subliniezi, accentuezi, notezi cu simboluri ce te intereseaza, desenezi. La o carte in format electronic poti sublinia, poti pune semne de carte si poti adauga niste notite, poti desena, dar e mai greu.

Poti frunzari o carte fizica mai rapid. Daca vrei sa ajungi la pagina 1000 e foarte usor sa o faci cand ai o carte fizica in mana, rasfoiesti rapid si esti acolo. La o carte electronica pierzi ceva timp cautand functiile care iti permit sa ajungi la pagina x. E si mai simplu sa dai paginile inainte si inapoi la o carte fizica.

Cartile printate sunt mai ieftine decat cele in format digital. Ca sa citesti o carte in format fizic nu ai nevoie de alte dispozitive, o cumperi de la librarie si poti incepe lectura. Cu o carte in format electronic e mai complicat, ai nevoie de tableta, de dispozitive speciale pentru citit carti, de cat mai multe aplicatii care pot deschide cartile electronice si de ceva indemanare.

Cartile in format electronic si motive pentru care sunt mai bune decat cele in format tiparit

E mai comod sa citesti carti electronice. Ai un ebook reader? Poti incepe sa citesti de oriunde vrei tu si oriunde te-ai afla. Cu o singura mana poti rasfoi cartea preferata, poti avea orice postura si poti citi din orice unghi doresti. In intuneric citesti fara sa ai probleme cu ochii si cu vederea.

Ai acces la mii de carti oriunde esti. Cu un ebook reader poti sa mergi oriunde, e usor si simplu de folosit. In el stochezi multe carti electronice, ai sute, mii intr-un spatiu de stocare foarte mare, cartile ocupa putin spatiu. Nu mai cari dupa tine carti grele si nu mai esti nevoi sa ai un loc special in bagaje pentru cartile tiparite.

Sunt eficiente din punctul de vedere al costurilor si e usor sa subliniezi si sa pui semne de carte. Dispozitivele pe care poti citi carti electronice nu sunt foarte scumpe, cartile electronice sunt ieftine, poti cumpara cate doresti de oriunde. E foarte simplu si sa adaugi notite si sa ai semne de carte, le rasfoiesti si le vezi dintr-o privire. Ai si dictionare sau Wikipedia incluse in ebook readere, asa ca nu vei mai cara cu tine o multime de carti ajutatoare.

Exit mobile version