2022 e un an la fel de greu pentru economiile nationale si locale, deci trebuie sa fim pregatiti sa acceptam si sa dominam provocarile ce vin

Economia si viitorul ei in context pandemic e un subiect foarte dificil de abordat si un subiect de care se fereste multa lume. Cu toate astea, e un subiect de actualitate, de interese pentru toata lumea, asa ca este dezbatut in continuare si este intors pe toate fetele pentru a se stabili ce putem face ca sa ne fie bine si sa nu ne prabusim intr-o recesiune mai grava decat cele din trecut.

Cea mai mare amenintare pentru economia care incearca sa supravietuiasca pe fondul unei crize sanitare fara precedent este instabilitatea, imposibilitatea unor predictii pe termen mediu si lung. Asta ne-a luat practic pandemia de COVID-19, posibilitatea de a prezice ce se va intampla, de a avea o economie predictibila, sa stim incotro ne indreptam si sa luam masurile necesare ca sa nu scapam economia din mana.

Pe langa lipsa unei sigurante in privinta economiei nationale, globale mai avem si o multime de amenintari care risca sa arunce economia de pe linia de plutire foarte firava pe care si-a gasit-o de cateva luni. Care ar fi acestea?

Variantele SARS-CoV-2 rezistente la vaccin. Din noiembrie economiile nationale si locale au mai avut un motiv de ingrijorare, aparitia variantei Omicron, din sudul Africii. Varianta care a reusit sa infecteze mult mai multe persoane decat varianta Delta a trimis o unda de soc puternica in tot ce inseamna economie nationala. In urmatoarele saptamani investitorii au stat in asteptare si s-au gandit care ar fi urmarile si implicatiile economice ale acestei noi variante care punea stapanire pe planeta intr-un ritm accelerat.

Revenirea la o situatie normala din punct de vedere economic a fost doar un vis dintr-odata, din ce in ce mai multe restrictii au fost impuse iarasi pentru prevenirea unui nou val al pandemiei de COVID-19.

Studiile au aratat insa ca varianta Omicron nu era asa de periculoasa precum s-a crezut initial si ca nu scapa atat de usor de vaccin si de tratamente, infectarile nu mai aveau urmari atat de devastatoare ca la varianta Omicron. Asadar, varianta Omicron nu ameninta economia prea puternic, asta in ciuda restrictiilor din ce in ce mai severe de teama unui valuri si mai puternice si mai greu de suportat decat precedentele.

Dar daca apar variante care vor duce iar la lockdown si la si mai multe probleme globale, PIB-ul global ar putea sa scada cu peste 5.3 trilioane de dolari in urmatorii cinci ani. Ce poate salva economia? Vaccinarea de peste 70% in fiecare tara pana la jumatate anului 2022.

Blocajele din lanturile de aprovizionare. Anul 2021 a fost unul in care au aparut multe probleme din cauza aprovizionarii. In unele tari nu s-au mai gasit produse la raft, in altele cererea era prea mare si producatorii nu prea mai aveau componente, materii brute din care sa fabrice diverse produse. Cel mai afectat sector a ramas cel auto, in care productia a cam stat pe loc in toata zona euro, inclusiv in Germania, unde aveam in trecut, pana in pandemie, productii pe banda rulanta de masini si componente. Semiconductorii nu s-au mai gasit aproape deloc, deci producti de masini a fost intrerupta pana la reglarea aprovizionarii. In 2022 vor continua problemele cu aprovizionarea, nu vom avea in continuare productii care sa sustina economiile nationale si care sa ajute la recuperarea dupa un 2020 si un 2021 in care lucrurile nu s-au miscat mai deloc. Un trend care se va pastra si in 2022 va fi transferul operatiunilor firmelor importante in tari apropiate de sediul lor central din considerente economice si de management.

Cresterea inflatiei. Preturile crescute la energie, lipsa materiei prime in multe sectoare importante, toate au adus inflatia din zona euro si din SUA la un nivel peste asteptari. Investitorii globali s-au temut ca bancile centrale vor creste prematur dobanzile si vor incerca sa tempereze cumva inflatia, cresterea preturilor. Doar cand nu vom mai vedea efectele cererii de bunuri si servicii prea mare vom sti ca am scapat de inflatie. In 2022, inflatia va fi la fel de mare si de periculoasa ca in 2021, nu este niciun dubiu. Totul este sa existe echilibru pe piete si in economiile nationale daca vrem sa nu mai vedem cifre atat de mari la capitolul inflatie.

Restrictiile din China. Daca lucrurile nu merg bine in China si in economia ei, a doua cea mai mare din lume cu siguranta ne putem astepta la probleme in economia globala in 2022. Economiile asiatice au ajutat, daca nu v-ati dat seama inca, la iesirea dintr-o recesiune indusa in 2020. Au fost singurele economii care au crescut in 2020 si cresterea va continua, dar nu in ritmul pe care ni-l dorim. Pentru 2022 chinezii isi doresc si isi propun deja stabilizarea economiei ca sa nu apara discutii in planul investitiilor care se asteapta in viitor. Izolarea draconica prin care a trecut China ar putea sa fie din nou o realitate daca apar tot mai multe cazuri de infectari cu noi variante, cu noi tulpini, asa ca primejdia nu a trecut inca…

Tensiuni geopolitice. Acum cel mai hot subiect din geopolitica e relatia Rusia, SUA si aliatii europeni. Trupele tot mai multe de la granita Ucrainei, teama de invadarea Ucrainei si de izbucnirea razboiului, sanctiunile care vin in valuri impotriva Rusiei, economice in mare parte deocamdata, toate nu aduc nimic bun in economiile nationale si in economia globala.

E nevoie doar de scanteia intreruperii Nord Stream 2, alimentarea cu gaze de baza pentru multe tari, si avem imediat o criza a energiei globale uriasa, cu niste costuri aruncate in aer pentru petrol la 100 de dolari pe baril.

Washingtonul si China sunt si ele in relatii tensionate, mai ales ca au aparut amenintari de ambele parti si pedepse anuntate daca se iau decizii care nu convin vreunei parti. Si din toate aceste tensiuni are de suferit economia, si asta e rau pentru populatie si pentru investitori, pentru toate domeniile esentiale de activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *