E in natura umana sa vrem sa punem un ban deoparte pentru zile negre. Suntem niste fiinte cu un spirit de conservare extrem de dezvoltat si am invatat sa ne gandim si la ziua de maine, si la viitorul nostru. Economiile se fac foarte simplu astazi, cand avem atat de multe mijloace moderne de economisire si investitii. Dar ce se intampla in trecut, cand nu prea aveam acces la nimic din ceea ce vedem in ziua de astazi?
Economiile in trecut erau un pic mai complicate decat in prezent. Aveai nevoie de ceva imaginatie, de locuri speciale unde sa nu vina nimeni si sa atenteze la banii tai. Si aveai nevoie si de bani suficienti. Si de cele mai multe ori iti ramaneau si bani de economii destul de consistente. Ce faceai cu ei? Unde ii puneai la pastrare?
Sub pat sau la saltea. Pe vremea cand nu existau conturi de economii si lumea nu avea unde sa isi tina banii economisiti, ca sa nu fie furati sau sa ajunga sa fie cheltuiti, patul reprezenta cel mai bun loc de depozitare a banilor. Au fost cazuri cand banii erau pusi in paturi, in niste lenjerie de pat si erau aranjati bine intr-un colt bine „pazit” de vreo cutie sau un alt obiect ce nu atragea atentia. Si daca tot ai pat de ce sa nu profiti de locul de sub saltea. Multa lume punea banii „la saltea” si dormea pe ei, asta ca sa stie ca exista un control perfect asupra loc oricand. Nevoia de siguranta, mai ales cand sumele deveneau mai mari, era asa de mare incat fiecare invitat care „atenta” la zona unde erau banii era privit cu atentie si „redirectionat” spre o canapea sau o alta camera, discutiile nu erau niciodata despre bani in astfel de locuri „secrete”.
In tufis. Era poate cea mai populara metoda de „economisire” si de pastrare a economiilor. Cam tot ce aveai mai voloros in casa si bani mai multi ajungeau… in tufisuri, daca stateai la casa, evident. Pe vremuri lumea avea suprafete mari de pamant, asa ca era foarte simplu sa ascunzi banii prin tufisuri, unde oricum nu cauta nimeni. Dar ca sa ii ascunzi era nevoie de un intreg plan. Aveai nevoie de o groapa sapata, de un material care sa protejeze banii, de o cutie de metal, din alt material rezistent la umiditate, trebuia sa stii unde pui banii ca sa nu ii cauti cu disperare cand aveai mai mare nevoie de ei. Si mai era ceva: in tufis, in tufis, dar trebuia sa te gandesti la un tufis care sa fie mai aproape de casa si unde sa nu caute animalele domestice sau cele salbatice.
Prietenii, sursele perfecte pentru economii pentru zile negre. Alegeai prieteni de incredere si le incredintai banii pentru economii pe o perioada de timp prestabilita. Asa aveai acces la ei cand doreai, stiai unde sunt, nu te atingei de ei si nu mai aveai tentatia sa intri mereu in ei cand dadeai de greu. Evitai sa cheltuiesti manat de vreun impuls de moment, nu ii mai vedeai in fata ochilor, nu ii aveai in apropierea ta, deci erau in siguranta. Desigur, si prietenii primeau ceva in afara de recunostinta ta, era firesc sa se intample asa-de regula se ofereau servicii, ajutor cand era nevoie, produse, mancare, atentii.
In pamant. Era o metoda populara, mai avansata decat ascunsul in tufisuri. Locurile erau marcate, aveai de fiecare data de sapat serios ca sa poti ingropa bine banii pe proprietate si ei erau fie in cutii metalice, fie in saci din panza foarte groasa. Aici era o problema: daca persoanele care ingropau banii decedau si nu spuneau nimanui de ele cei care ajungeau sa se mute la un moment dat acolo si sapau terenul dadeau de sume foarte mari de bani, pe care, din pacate, nu le mai puteau valorifica-poate doar duse la muzeu puteai sa mai iei ceva pe banii respectivi, asta daca erau foarte vechi.
Borcanul salvator. E o tehnica buna. Pui banii intr-un borcan cu capac sigilat si tot adaugi acolo pentru un scop anume sau doar pentru ca vrei sa economisesti mai usor pe termen lung si sa vezi efectiv cum incepi sa aduni din ce in ce mai multi bani. Borcanele cu bani erau puse peste tot prin casa, pe rafturi, ascunse prin dulapuri. La nevoie fie se desfacea capacul borcanului si se luau banii, fie se spargea si toti banii ajungeau din nou in posesia proprietarului.
Aur. Ca si astazi, si in trecut puteai sa ai banii pentru economii investiti in aur. Aurul era pe vremuri cea mai importanta sursa de bogatie efectiva. Aurul era folosit si la diverse tranzactii, nu doar pentru economisire. De regula membrii familiei mosteneau cantitati mari de aur, se mai investea in continuare in aur pentru ca generatia urmatoare sa aiba si mai mult si averea familiei sa creasca semnificativ. Dar exista si aici o problema: cum era vorba de aur, autoritatile aveau tendinta sa controleze pe cei care aveau prea mult si astfel puteai sa ai numai probleme cand ajungeai la cantitati mult prea mari-il mai ascundeai, il mai transformai iarasi in bani si iar cumparai aur in alte perioade, te descurcai.
Peretii. Au fost perioade in care oamenii care aveau si bani pentru economii ascundeau sume mari in… pereti. Era o nisa, un compartiment special in perete, acoperit bine, unde veneau sumele de bani in saculeti sau cutii. Doar cel care ascundea banii si cateva persoane de incredere din familie stiau de locurile secrete. Partea proasta era ca daca se intampla o tragedie si murea cel care ascunsese banii in zid si prietenii, alti membri ai familiei care stiau de ei nu erau de gasit banii ramaneau acolo pana la renovari viitoare si se cam pierdeau, isi pierdeau din valoare. Si daca tot discutam de interiorul locuintelor, cei care erau la casa puteau ascunde foarte bine banii in poduri, in beci. Era ceva mai greu de ascuns acolo pentru ca in pod si in beci mai intra lume, pentru reparatii, pentru a cauta ceva, a depozita ceva, dar erau locuri excelente pentru economiile ce urmau.
Cumparare de proprietati imobiliare si terenuri. Si acum vedem acest tip de economisire, doar ca in trecut lucrurile erau un pic altfel. Se cumparau case mai mult, se cumparau terenuri nu atat de mari, oamenii se mai asociau la cumpararea de terenuri. Investitia in proprietati de orice fel era una inteligenta pentru ca valoarea terenurilor si locuintelor tot crestea chiar si atunci, asa ca mai tarziu, la vanzare, inchiriere, proprietatile produceau si mai multi bani care deveneau imediat economii pe care te bazai.
In plicuri. Erau foarte populare in trecut, indiferent de epoca si de regim politic. De ce puneai banii din economii in plicuri? Nimeni nu se astepta sa ai bani intr-un plic banal si nici nu cauta nimeni prin plicuri. Plus ca era foarte usor de ascuns printre alte plicuri cu facturi, scrisori. Daca voiai sa vezi ce bani ai mai strans sau sa adaugi alti bani in plicuri era usor, o puteai face in cel mai discret mod cu putinta.