Pentru generatiile de elevi, de studenti care sunt nevoiti si au fost nevoiti sa invete si sa faca scoala, facultate in pandemie educatia a devenit extrem de importanta. Sansele de a avea o educatie perfecta au scazut dramatic pe masura ce on-line-ul a devenit un lucru obisnuit si orele in clase, in amfiteatre au fost inlocuite de orele in fata unor monitoare.
In aceste conditii educatia si modul in care ne raportam la ea au trebuit sa se modifice in asa fel incat sa putem oferi o sansa viitoarelor generatii de adulti care isi vor cauta un loc de munca… Cum va arata 2022 in educatie? Greu de spus pentru ca nu stim cum evolueaza pandemia de COVID-19 in viitorul apropiat. Putem insa observa cateva tendinte care vor domina 2022 in educatie.
Ce poate fi mai important decat educatia intr-o perioada in care nimic nu mai e sigur si in care piata muncii a cunoscut niste transformari uriase. Insa educatia nu poate fi facuta oricum si asta s-a vazut foarte bine in primii doi ani de pandemie, cand rezultatele nu au fost atat de bune odata ce a aparut on-line-ul in viata copiilor si tinerilor din noile generatii. In 2022 lucrurile nu se vor schimba radical in educatie, asta e clar, dar vom vedea o adaptare mai buna si mai mult interes pentru anumite subiecte si tendinte din educatia moderna. Care ar fi acestea?
Trenduri tehnologice in predare si invatare. Daca ne gandim putin la cum au evoluat lucrurile in ultimii sapte ani vom vedea ca in prezent, si din cauza pandemiei, depindem tot mai mult de tehnologie in educatie. Educatia 2.0 prin intermediul Internetului, folosirea softurilor specializate pentru invatare si predare, toate se vor mentine la fel de importante in 2022. Platformele on-line deja disponibile pentru la clasa schimba si vor schimba in continuare modalitatea de predare.
Va fi nevoie de lectii interactive, de lectii care nu se bazeaza doar pe un PowerPoint facut in graba, in asa fel incat elevii sa fie interesati de ceea ce li se preda si sa ramana atenti toata ora. Dar ca sa ai predare la acest nivel trebuie mai intai sa te asiguri ca profesorii sunt obisnuiti si stiu sa foloseasca noile tehnologii in avantajul lor.
Va fi mai usor sa vezi cum a evoluat elevul, sunt deja optiuni de tracking pentru fiecare elev in parte, poti sa vezi ce ai facut bine si ce nu din rezultatele obtinute de fiecare elev in parte. De la lectii preinregistrate la lectii live via Classroom, toate vor ramane esentiale si in 2022, pentru al treilea an la rand, mai ales cand apar restrictii si se inchid scolile…
Soft skills sau abilitatile transferabile si „antrenarea” lor, importante in educatia superioara. Aceste abilitati transferabile vor fi extrem de importante in 2022 si vor trebui antrenate inca de pe bancile scolii pentru sanse mai mari in incercarea de obtinere a unui loc de munca bun si bine platit. Ele reprezinta baza dezvoltarii personale, peste ele se vor construi competentele specifice fiecarui job. Gandirea critica, lucrul in echipa, comunicarea, rezolvarea de probleme, managementul oamenilor, creativitatea, iata doar cateva exemple care pot fi antrenate si dezvoltate inca de pe bancile facultatii, ale liceelor.
Cursurile on-line sunt o problema reala pentru ca nu permit dezvoltarea si antrenarea acestor abilitati atat de importante pe piata muncii. In 2022 ar fi bine sa se incurajeze mai mult cursurile fizice, prezenta fizica, discutiile fizice intre elevi, studenti. In fata unui monitor nu vei reusi niciodata sa dezvolti abilitatile transferabile, doar interactiunea umana directa le incurajeaza si le poate dezvolta.
Atentia elevilor, studentilor, mai importanta ca oricand. Intr-un studiu interesant realizat de compania Microsoft s-a observat ca atentia a scazut la 4 secunde de la 12-8 secunde in trecut, pana sa avem telefoane mobile si atat de multe ecrane in jurul nostru. Si ce faci cand atentia e atat de greu de mentinut? Te gandesti la prezentari mai interesante, la modalitati mai interesante de prezentare a informatiei la clasa, la o poveste care sa ii implice si pe elevi. Prezentarile nu trebuie sa fie „seci” pentru ca nimeni nu va fi atent si timpul petrecut in fata ecranelor va fi unul pierdut de fiecare data.
In 2022 profesorii vor trebui sa creeze un narativ, sa aduca vizualul in fiecare prezentare si sa transforme predarea intr-o joaca frumoasa din care toata lumea sa ramana cu informatiile esentiale. Si nici macar nu e greu sa obtii astfel de prezentari pentru materia predata. Ai atat de multe resurse disponibile pe Internet incat e imposibil sa nu gasesti un tool, un soft care sa te ajute sa ai cele mai tari si mai interesante prezentari pentru urmatoarele lectii.
Implicare mai mare in procesul de invatare. Rolul profesorului la clasa s-a schimbat de cand au aparut tehnologiile moderne. Elevii au deja o multime de informatii la dispozitie, pot face studiu individual. Asa ca rolul profesorului a devenit mai degraba unul „facilitator”. El va ajuta elevul sa inteleaga cum poate invata, sa invete de placere si cum va descoperi si intelege informatiile pe care le va gasi.
Ca sa poti indeplini o astfel de misiune trebuie sa inveti sa discuti si sa directionezi discutiile cu elevii pentru a avea un mediu care incurajeaza colaborarea si munca in echipa. Eficienta invatarii va putea fi „cuantificata” pe loc prin feedbackul primit de la elevi.
Asadar, in 2022, profesorii care vor dori sa se concentreze mai mult pe dezvoltarea unor abilitati ale elevilor si nu doar pe o predare „seaca”, pe ceea ce pot face elevii sa retina mai usor informatiile de care au nevoie, vor gasi in acest model un punct de plecare extraordinar.