Stresul ne poate afecta organismul in cele mai neasteptate moduri

Stresul este o reactie normala a corpului uman. De cate ori suntem in situatii stresante si nu stim cum sa iesim din ele organismul nostru reactioneaza imediat si produce raspunsuri fizice si psihice. Asta e stresul. Stresul ne ajuta sa ne adaptam la situatii noi mai rapid, poate avea si urmari pozitive, ramanem atenti la tot ce se intampla in jurul nostru.

Dar stresul are si multe efecte negative la care poate nu ne-am gandit si care pot parea ciudate pentru cei care nu le inteleg pe deplin.

De cate ori suntem stresati organismul nostru reactioneaza in cele mai neasteptate moduri. Putem sa fim mai nervosi ca de obicei, nu reusim sa ne concentram suficient de bine sau ne concentram mult mai bine ca inainte, cand eram relaxati. Dincolo de toate efectele la care ne asteptam si pe care le cunoastem deja oamenii de stiinta si medicii au identificat si alte raspunsuri ale corpului nostru la factorii care determina aparitia stresului. Cateva dintre cele mai ciudate le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Pierderea rapida a firelor de far si incaruntire prematura. Stresul prea mare poate provoca o afectiune rara care stopeaza cresterea si dezvoltarea foliculilor de par. Parul va cadea mai usor cand ne pieptanam sau cand ne spalam la cap. Dupa ce stresul dispare parul va incepe sa creasca la loc. Stresul cronic duce si la pierderea pigmentului de la nivelul parului, de unde si incaruntirea prematura. Mecanismul din spatelele incaruntirii premature e destul de complex. Sistemul nervos simpatic afecteaza celulele stem responsabile de pigmentarea parului. Nervii simpatici care ajung pana la nivelul foliculilor elibereaza hormoni ai stresului, de unde si disparitia celulelor stem raspunzatoare de colorarea firelor de par.

Sensibilitate crescuta la durere. Stresul duce la tensiune fizica, de unde si durerile acute de cap, de gat, de spate. Dar stresul determina si o schimbare in privinta perceperii durerii, determina un raspuns exagerat la stimuli minori. O explicatie e si dezechilibrul hormonal care apare odata ce stresul s-a acutizat. Pe masura ce factorii care au cauzat stresul dispar si ne relaxam vom observa si o scadere a sensibilitatii la durere. Legatura dintre stres si durere a fost observata la pacienti care confruntau mereu cu stresul la locul de munca sau erau in situatii stresante pe o perioada lunga de timp si nu aveau cum sa scape din ele.

Fertilitate scazuta. Fertilitatea barbatilor si femeilor poate fi afectata de stres. Ciclul menstrual nu mai este regulat, ovulatia nu mai e atat de puternica. La barbati, expunerea la stres emotional prelungit scade numarul de celule reproducatoare masculine si motilitatea acestora este redusa semnificativ, de unde si dificultatea de a concepe un copil. Corpul intelege ca are un „inamic” pe care trebuie sa il infrunte si aloca toate resursele pe care le are pentru a ne ajuta sa facem fata stresului. Hormonii steroidieni pot fi un factor care ar duce la scaderea productiei de sperma.

Transpiratie puternica din senin. E perfect normal sa transpiri cand esti nervos, dar stresul cronic poate duce la perioade de transpiratie excesiva. La femeile aflate deja la menopauza stresul duce mai mult ca sigur la episoade de transpiratie excesiva aparuta din senin. Si aici apar schimbari hormonale, corpul incearca sa lupte cu stresul si sa isi foloseasca orice fel de resurse ca sa ne „salveze” de inamicul nevazut.

Prezenta unui „nod in gat”. Cand esti foarte stresat simti ca ai un nod in gat, desi nu e nimic acolo. Totul se datoreaza musculaturii din partea inferioara a gatului, care se contracta din cauza anxietatii. De aici si senzatia ca nu poti inghiti normal si ca ai mereu ceva in gat de care nu poti scapa pana cand nu te relaxezi si nu te calmezi.

Miros mai “fin” si tiuit in urechi. Partile din creier care se ocupa de miros si de emotii au o legatura puternica intre ele. De aici si amintirile care incep sa apara cand dai de un miros care ti-e cunoscut. Unii oameni care sunt foarte stresati ajung sa aiba un miros foarte fin, puternic dintr-odata. Cand ai in corp hormoni ai stresului in cantitati mari poti sa identifici mai usor orice fel de miros. Practic corpul, creierul incearca cat poate de tare sa identifice potentiale mirosuri periculoase pentru el.

Se adauga tiutul permanent in urechi cand esti stresat. Amigdala, care se ocupa de procesarea sunetului, reactioneaza si la stres, si de aici apare si tiutul continuu de care nu mai poti scapa cand esti foarte, foarte stresat.

Flatulenta, balonare si urinari frecvente, cantitati mari de urina produse intr-un timp scurt. Flora intestinala nu mai functioneaza normal cand esti stresat si de aici flatulenta si balonarea. Si intestinele au propriul lor sistem nervos, legat de creier, apar spasme puternice si de aici tulburarile sistemului digestiv. Stresul cronic duce la urinari frecvente si la senzatie de urinare aproape permanenta. Cand iti e frica sau esti anxios corpul vrea sa scape de orice fel de „deseu” ca sa te ajute sa te misti mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *