Site icon RATB

Efecte neasteptate ale fast-food-ului asupra creierului nostru

Mancarea de tip fast-food are efecte neasteptate si asupra creierului

Tot ce tine de fast-food nu poate fi benefic pentru organismul nostru. Vorbim de o mancare procesata destul de mult, vorbim si de ingrediente care sunt in mare parte prajite, care contin foarte multe calorii, de produse care sunt facute din tipuri de ingrediente nocive pentru corpul nostru.

La nivel global consumul de fast-food este urias, chiar daca stim prea bine care sunt efectele sale. Oameni de stiinta, nutritionisti, medici, autoritati, cu totii ai incercat sa atraga atentia si sa determine oamenii sa reduca cat de mult posibil consumul de fast-food in mod regulat. Nu s-a putut. Si rezultatele s-au vazut in timp. Cel mai afectat organ de consumul de fast-food ramane… creierul.

Intr-o serie de experimente interesante, oamenii de stiinta din Canada au descoperit ca doar gandul la fast-food poate duce la graba, la un sentiment de agitatie. In alte experimente, subiectii care au vazut in mod inconstient diverse logo-uri de fast-food au citit mai rapid niste bucati de text decat cei care nu au vazut logo-urile respective.

De ce apare acest efect de „repezeala”? Pentru ca asociem mereu fast-food-ul cu viteza si cu satisfactia instantanee. Interesant este ca, in zonele unde ai multe restaurante tip fast-food ai si economii mai putine facute de cei care locuiesc acolo. Pentru ca devenim agitati si ne grabim vrem sa cheltuim cat mai mult pentru a avea o experienta cat mai buna in timp ce mancam.

Ce alte efecte poate avea fast-food-ul asupra creierului?

1. Duce la aparitia depresiei mult mai rapid. Cei care mananca multa mancare de tip fast-food sunt predispusi la depresie. Sunt diverse substante si elemente din fast-food care ne duc intr-o stare foarte proasta, care nu ne mai permit sa gandim limpede si de aici pana la depresie mai e un pas. Insa si depresia poate incuraja consumul de fast-food.

Aici relatia e putin ciudata pentru ca depresia si fast-food-ul sunt cumva legate mai ales daca esti un consumator fidel al acestor produse nocive pentru organism. Nu sunt studii clare care sa certifice faptul ca exista vreo legatura stransa intre fast-food si depresie, dar din ceea ce s-a observat la diversi pacienti s-ar parea ca o cauzalitate ar exista…

2. Ajungi sa mananci prea repede si prea mult. Nu mancarea fast-food te determina sa mananci rapid, e atmosfera din restaurantele fast-food care contribuie la rapiditatea tipica unor astfel de „mese”. Cu cat mananci mai repede, cu atat consumi mai multe calorii fara sa iti dai seama. Culorile deschise, galben, rosu sunt niste stimuli foarte puternici la nivel mental.

Muzica puternica, lumina puternica, ambele pot determina graba tipica cand te afli intr-un fast-food. Intr-un experiment interesant s-a pus muzica jazz intr-un restaurant de tip fast-food si s-a incercat reducerea luminii si a zgomotului general, s-au schimbat culorile. Oamenii au mancat imediat mai incet si au avut mai putine calorii, cu peste 200 mai putine la fiecare masa.

3. Creierul se fixeaza pe zahar. Toata lumea crede ca avem fast-food si multe calorii, grasime, insa nu ne gandim ca foarte multe produse de acolo sunt pline de zahar. Zaharul prea mult introdus in organism in mod inconstient poate duce la diabet, obezitate, probleme ale sistemului circulator, probleme cu inima. Cu cat mananci mai mult zahar, indiferent unde il gasim, cu atat vei vrea si mai mult. Creierul nu se poate opri atunci cand da de zahar.

4. Anxietatea e din ce in ce mai mare. Pe langa depresia despre care am discutat deja, de la fast-food poti fi si foarte anxios. Carbohidratii prea rafinati din mancarea fast-food pot duce la fluctuatii ale nivelului de zahar din sange. Cand ai prea putin zahar in sange ajungi la atacuri de panica, insomnie, alte simptome tipice anxietatii. Lipsa acizilor grasi Omega-3 poate duce la niste simptome foarte apropiate de cele ale anxietatii, desi nu te confrunti cu asa ceva. Creierul interpreteaza gresit stimulii si raspunde fara sa mai stea la discutii.

5. Hiperactivitatea greu de controlat. Daca mergi mereu la fast-food si mancanci cantitati mai mari de mancare fast-food tipica ai observat ca devii dintr-odata hiperactiv. Nu, nu e vina ta. E vina colorantilor artificiali, conservantilor, e vina benzoatului de sodiu in principal.

In creier apare imediat o senzatie ciudata generata fix de ingredientele artificiale. Asa apare si hiperactivitatea pe care o vedem mai ales la copii, cand sunt mai micuti. Numai ca ea ajunge sa se manifeste la adulti care au trecut de o varsta. Benzoatul de sodiu se gaseste in suc dietatic, in suc de fructe si in condimente.

6. Capacitatea de concentrare si de invatare scade simtitor. Un studiu australian a scos la iveala o realitate dura: cei care mananca mult fast-food nu pot sa aiba rezultate bune la teste simple, care implica exercitii de memorare de baza. Daca tot mancam fast-food ajungem sa avem o neuroplasticitate redusa. Neuroplasticitatea este procesul care permite creierului sa stocheze experientele noastre sub forma de amintiri. Cand nu mai exista aceasta neuroplasticitate nu avem cum sa mai retinem aproape nimic pe termen mediu si lung.

Nu e o noutate ca nu ne mai putem concentra de la atat de mult fast-food. Pe masura ce a trecut timpul mancarea fast-food a devenit si mai complexa, are gust mai bun, te indeamna sa o consumi in toate modurile posibile. Ca sa vezi amploarea dezastrului e bine sa te uiti in SUA, unde fast-food-ul e deja ceva obisnuit si toata lumea il consuma ori de cate ori poate.

Acolo copiii sau adultii au mari probleme cu invatarea, in timp, dar dorinta de a manca un fast-food nu poate fi invinsa. In multe cantine pentru copii se dadeau si mancaruri tip fast-food, celebrii cartofi prajiti sau un hamburger delicios, plin de calorii si de substante care nu sunt deloc bune pentru dezvoltarea copilului.

Exit mobile version