Criza economica generata de pandemie este mai grava decat am crezut

Cea mai afectata de intreaga criza provocata de noul coronavirus a fost economia. Efectele pandemiei asupra economiei sunt destul de complicate si complexe daca le analizam cu atentie. De la aprovizionare si consum reduse, la investitii absente si erodarea increderii, toate aceste efecte vor avea un impact major asupra economiei globale.

Pandemia ne-a afectat vietile in foarte multe moduri. Insa nicaieri nu vom vedea atat de bine efectele pandemiei ca in domeniul economiei. Economia a fost lovita de o unda de soc mai puternica decat cea din 2008, cand o criza economica globala risca sa paralizeze intreg sectorul economic din fiecare tara. Criza generata de pandemie si imposibilitatea de a prezice ce se va intampla in urmatoarele luni, poate in urmatorii ani, a dus la o acutizare si la o adancire a acestei crize pe care incercam sa o depasim.

Economistii s-au asteptat totusi la o criza in 2020, insa nu au intuit ca va fi generata de un coronavirus. Elementul surpriza a fost cel care a generat poate cea mai grava criza economica din ultimii 50 de ani. Tari in care locurile de munca aproape nu mai sunt, oameni trimisi fortat in somaj si sute de mii de oameni care nu mai au niciun viitor momentan din cauza pandemiei, acesta este tabloul pe care il vedem astazi indiferent de continent. Si nu peste tot se poate lucra de acasa. Sunt multe activitati care presupun prezenta fizica a celor care trebuie sa ofere servicii si bunuri consumatorilor.

Ce efecte a avut si are pandemia asupra economiei globale? E mult de discutat pentru ca nu am trecut inca de primele valuri ale pandemiei si vor urma si altele. Coronavirusul nu are inca un vaccin care sa ii garanteze eradicarea, lupta cu acest virus continua peste tot, zilnic apar noi focare si noi motive de ingrijorare pentru economisti.

Un efect firesc al pandemiei asupra economiei este cel legat de aprovizionare, furnizare de bunuri si servicii. In toate tarile care s-au confruntat cu noul coronavirus oamenii au fost trimisi acasa, fabricile au fost inchise, s-a lucrat doar cu o parte din personal. Doar in China productia a scazut dramatic, sute de mii de produse si bunuri de larg consum nu au mai fost produse. Si acesta e doar inceputul. Daca nu va exista un vaccin si virusul va fi mai agresiv productia globala de bunuri va fi aproape inexistenta intr-un an sau doi, de vreme ce toata lumea va sta mai mult acasa, in carantina, izolare.

Si economiile care nu au probleme legate de coronavirus, unde nu exista focare sau imbolnaviri vor suferi din cauza efectului de domino. Toate tarile sunt interconectate, se fac schimburi de marfuri, tranzactii, cam toate sectoarele sunt afectate atunci cand anumite tari nu mai reusesc sa furnizeze bunurile dorite de respectivele state. Nu mai ai piese venite din China pentru masini, dispozitive moderne, automat nu mai ai cum sa produci si sa faci fata cererii de pe piata locala.

Alt efect vizibil al crizei generate de pandemie este erodarea increderii. Nu mai sunt investitii, investitorii sunt precauti cand isi investesc banii, prefera sa mai astepte. Daca incertitudinea se prelungeste investitiile dispar si asta e fatal pentru economiile care se bazeaza pe ele. Pe langa investitorii care nu mai au incredere avem si antreprenori care nu mai vor sa isi inceapa afaceri sau sa le continue. Nici clientii nu mai au incredere sa investeasca in bunuri, sa solicite servicii pentru ca, aparent, criza economica va fi mai adanca decat ne asteptam.

Vedem efecte si din perspectiva cererii de bunuri si servicii. Cel mai afectat sector, turismul, incepe deja sa inregistreze pierderi record, chiar si in sezonul estival. Si alte industrii care mergeau foarte bine sunt in pragul falimentului, de exemplu industria auto, pentru ca nu mai sunt cereri. Pe plan local lipsa cererii si imposibilitatea productiei sunt fatale.

Bursa a suferit cea mai mare si mai grava contractie de la problemele de creditare care au ingenunchiat-o in trecut. Oamenii speriati au refuzat sa mai cheltuiasca, sa mai solicite bunuri si servicii, consumul a scazut dramatic la nivel global. Si cand nu ai consum, nu ai cum sa ai locuri de munca, nu ai cum sa oferi salarii, nu ai cum sa iti achiti toate cele necesare pentru functionarea afacerilor detinute.

La pandemia din 1918, efectele economice au fost doar pe termen scurt, asta e vestea buna, cam 50% din totalul afacerilor au fost afectate atunci. Declinul in consum a fost doar de 8%, asta cu toate ca pandemia din 1918 a fost si mai grava decat cea din prezent. Nu s-au intrerupt activitati economice, insa nu aveam avioane, transport aerian, nu aveam atat de multi asimptomatici. Ca si acum, si atunci au fost si vesti bune. In sectorul medical, investitiile si consumul a crescut, tot ce tine de sanatate este mereu pe plus in astfel de cazuri.

O evaluare corecta a impactului economic nu poate fi facuta acum. Acestea sunt doar niste linii generale pentru a ne da seama ce efecte a avut si inca are pandemia asupra economiilor. Depinde doar de evolutia raspandirii coronavirusului si de raspunsul economiei globale la aceasta amenintare. Viitorul este, oricum, unul destul de complicat pentru toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *