Sanatatea noastra psihica a avut de suferit enorm odata cu declararea pandemiei de COVID-19 si cu impunerea masurilor restrictive

Omul este invatat sa faca fata unui anumit nivel de stres, psihicul nostru are mecanismele necesare pentru a reusi sa se mentina intr-un echilibru cat mai solid in orice situatie. Dar sunt si momente cand psihicul nu mai face fata presiunii din jurul nostru. Unul dintre aceste momente a fost declararea starii de urgenta si a pandemiei de COVID-19.

Am fost nevoiti sa stam in casa si sa evitam orice fel de interactiuni mai bine de trei sau patru luni, dupa care am trecut in starea de alerta si restrictiile au continuat mai bine de un an si jumatate. Toate aceste schimbari drastice in plan social au dus la modificari de comportament, la un psihic foarte fragil, care nu a mai putut face fata nici celei mai mici tensiuni ivite in viata de zi cu zi.

Care au fost insa cu adevarat efectele pandemiei de COVID-19 asupra sanatatii noastre psihice?

Pentru foarte multa lume, anxietatea si depresia au intrat deja in rutina de zi de cu zi. Nu am mai mers la job, am lucrat de acasa, interactiunile sociale directe si dialogul fata in fata au disparut. Am repetat aceleasi lucruri in fiecare zi, nu am mai putut iesi in oras, la terase, poate la mall. Am stat doar in casa si asta ne-a afectat puternic sanatatea psihica.

S-au mai adaugat incertitudinea zilei de maine, nesiguranta in privinta pastrarii locului de munca, disponibilizarile anuntate pe banda rulanta, imposibilitatea de a mai gasi hrana, resurse de baza pentru o perioada. Plus statul acasa cu micutii, in permanenta, incercarea disperata de a combina viata profesionala cu viata privata intr-un mediu privat, unde planurile se intretaiau mai mereu.

In trecut s-au mai facut studii legate de reactiile oamenilor si impactul dezastrelor naturale, de exemplu, asupra psihicului. Doar ca pandemia de COVID-19 nu a mai fost niciodata pana acum, cel putin nu in lumea moderna, si nu am avut un fenomen atat de grav, cu impact urias in toate planurile sociale si economice. Calamitatile naturale si dezastrele sunt de regula limitate geografic, dezastrele sau poate atacurile sunt niste evenimente acute. In comparatie, pandemia de COVID-19 a fost perceputa ca un factor de stres urias, asta mai ales acolo unde numarul de cazuri si de decese a fost urias.

Si daca va ganditi ca odata ce s-au relaxat restrictiile si a scazut si numarul de cazuri, efectele pandemiei asupra sanatatii psihice sunt aproape inexistente va inselati. De ce? Pentru ca repercusiunile pandemiei se vor vedea in continuare la nivelul unor anumite grupuri de oameni, cei din sanatate, cei care au grija de bolnavi, dar si in randul copiilor care au avut probleme cu scoala on-line si care nu au mai putut interactiona, invata intr-un ritm normal.

Mai e un lucru la care putina lume se gandeste: am avut pandemia de COVID-19 declarata din martie 2020, am avut stari de urgente prelungite, am avut apoi restrictii peste restrictii si declaratii completate peste tot, politie pe strazi in permanenta. Toate acestea s-au adaugat peste toti factorii de stres pe care oamenii ii aveau deja. Rezultatul? In multe tari au inceput sa apara acte suicidale, tineri care ajungeau in depresie la spitale, desi inainte nu se punea problema de asa ceva in randul lor.

Epuizarea psihica a fost si ea o urmare a pandemiei de COVID-19. Din ce in ce mai des apare oboseala cronica, nu mai putem sa ne rezolvam activitatile in acelasi ritm ca inainte de pandemie, avem frustrari, angoase care nu ne dau pace.

Apare si insomnia, imposibilitatea de a ne odihni, iritabilitatea permanenta, starile de furie din ce in ce mai dese, reactiile necontrolate.

In cuplu apar probleme si vor mai aparea si in viitor apropiat, de la certuri la divorturi si chiar acte de violente, pe fondul unei perioade lungi in care ambii parteneri au trebuit sa stea non-stop impreuna intre patru pereti.

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) este deja o constanta a vietii post-stare de urgenta. Desi o vedem mai ales la soldatii care se intorc din teatre de operatiuni sau la persoane care au trecut prin socuri foarte puternice, aceasta tulburare a inceput sa fie din ce in ce mai frecventa si la oameni cu un psihic slab, peste care a venit socul pandemiei de COVID-19.

Teama permanenta, imposibilitatea de a mai fi sigur pe ceea ce faci, lipsa curajului, a increderii, stima de sine scazuta, dar si imposibilitatea de a mai lua decizii asa de usor in privinta viitorului, iata alte efecte ale pandemiei in plan psihologic care afecteaza si psihicul fara doar si poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *