Site icon RATB

Este bateria mai mare pe smartphone garantia unei utilizari pe o perioada mai lunga?

Cu cat e mai mare bateria, cu atat te astepti sa ai autonomie mai mare la telefon si mai multe ore de folosire fara a fi nevoie sa il incarci

In ziua de astazi toate telefoanele mobile vin cu baterii reincarcabile destul de mari care promit ore bune de utilizare pana sa ai nevoie de un incarcator si de o priza. Cu cat e mai mare valoarea mAh, miliamperi per ora, cu atat vei avea si autonomie mai mare. Dar ofera bateria mai mare si o autonomie mai buna in realitate?

Ca sa intelegem ce se intampla cu autonomia si cu bateria unui dispozitiv mobil trebuie sa pornim de la mAh. Un miliamper per ora reprezinta capacitatea necesara pentru ca un miliamper al unui curent electric sa circule o ora. Cand bateriile ajung la 100% este ca atunci cand ai umplut un rezervor cu apa si acesta e plin. Din acel moment poti folosi apa din el. Viteza de descarcare a unei baterii depinde de foarte multi factori, deci autonomiile vor fi diferite in functie de procesor, de ce faci pe telefon, de ecran si cat il tii pornit, dar si de toate procesele din fundal.

Ce relatie e intre mAh si viata bateriei unui dispozitiv? Ca sa intelegi relatia e nevoie sa imparti capacitatea bateriei la curentul necesar pentru a incarca dispozitivul, output. Avem doua baterii, una de 1.000 mAh, alta de 2.000 mAh. Daca telefonul smart are nevoie de output de 200 mA ca sa functioneze ce fel va afecta descarcarea telefonului, autonomia finala. La bateria de 1.000 mAh vei avea 5 ore de autonomie, de telefon functional fara incarcare, la bateria de 2.000 mAh, telefonul smart va rezista fara incarcare 10 ore la utilizare medie spre intensa. Deci, in teorie, cu cat ai valoarea mai mare a mAh-ului, cu atat vei avea si autonomie mai mare.

Insa o valoarea mai mare a mAh nu inseamna si ca bateria se va incarca mai rapid, mai ales daca nu exista fast charging. Rapiditatea incarcarii unei baterii de telefon smart depinde de cat de mult curent poate lua, permite sa intre in ea, masurat in Wati sau in Amperi. De aceea utilizarea excesiva a incarcarilor rapide ar putea deteriora bateria si ar putea scadea si autonomia pe termen mediu si lung.

Alti factori care ar putea influenta autonomia bateriei unei smartphone ar fi:

De ce avem nevoie atat de tare de baterii mari, 5000+ mAh pe telefoane mobile?

Si pana la urma ce ne dorim? Telefon cu baterie cu autonomie buna sau incarcare rapida? Telefonul smart ideal este cel care are o baterie de care uiti si folosesti dispozitivul oricat vrei fara sa te temi ca nu esti langa o priza. Am vazut deja branduri care ofera incarcatoare de 25 wati pana la 100 wati, deci incarcare nu rapida, super rapida.

Teoretic iti doresti mai degraba sa ai incarcare rapida si telefonul la dispozitie imediat cand ai nevoie de el. Insa ar fi bine sa preferi autonomia si incarcari in jurul valorii maxime de 80%, de la 20% pornind, ca sa ai cat mai multe cicluri de incarcare si viata mai lunga pentru baterie. Ideal ar fi ca telefonul sa stea undeva la 50% cat mai mult timp in perioada utilizarii.

De ce producatorii de telefoane prefera viteza de incarcare mai mare in detrimentul autonomiei bateriei? Producatorii vor sa scoata pe piata dispozitive cat mai subtiri, care sa atraga prin design si caracteristici fizice. Dar mai e ceva. E o gura de aer pentru marketing, brandurile castiga mai multi utilizatori daca vin si spun: la noi ai telefon cu incarcare rapida la 60 wati, 100 wati, deci vei putea folosi telefonul imediat fara sa stai doua sau trei ore ca inainte si sa astepti incarcarea bateriei.

Asta fac producatorii, dar ce faci tu, utilizatorul? Ce alegi? Autonomie sau incarcare rapida? Daca esti tipul de utilizator care calatoreste mult, care nu prea sta intr-un loc o perioada indelungata atunci ai nevoie de telefoane cu incarcare rapida. Mai e si o chestiune de confort, sa stii ca oricand ai nevoie de telefon si mai ai putina baterie il incarci in 30 de minute si ai plecat de langa priza.

Daca esti un utilizator care petrece mult timp acasa, la birou, nu ar trebui sa te gandesti la incarcare rapida cand cumperi alt telefon. Si daca nu inlocuiesti des telefonul o baterie mai mare fizic va fi mai utila pentru ca rezista mai bine la degradare, la uzura. Cu alte cuvinte, un telefon cu baterie de 5.000 mAh si o incarcare normala va dura mai mult decat un telefon cu baterie de 3500 mAh si incarcare rapida la 100 wati. Cand te gandesti sa te folosesti de un telefon intre 3-5+ ani vei avea nevoie de o capacitate mai mare a bateriei clar.

Avem si exceptii de dispozitive smart pe piata din prezent care vin cu procesoare optimizate, eficiente, calibrate in asa fel incat sa asigure un consum minim al bateriei in timp. Tehnic cel putin un telefon cu baterie mai mica, dar cu un consum optimizat, cu procesor bun, va dura mai mult si va oferi experienta mai buna decat un telefon cu baterie mare si optimizari zero.

La final e bine stiut care sunt telefoanele din prezent cu cea mai buna autonomie a bateriei (s-a folosit Work 3.0 battery test de la PC Mark):

Exit mobile version