Jocurile Olimpice au avut in istoria lor si multe momente inedite si uneori chiar ciudate.

Anul acesta o noua editie a Jocurilor Olimpice are loc in Japonia. In conditii deosebite cauzate de pandemia de COVID-19 care a facut ravagii in toata lumea si fara spectatori, Jocurile Olimpice incearca sa pastreze o normalitate pe care am pierdut-o de mai bine de un an si jumatate.

Ciudatenia acestei editii atipice nu se limiteaza doar la lipsa spectatorilor sau la masurile draconice luate in Satul Olimpic si Japonia. Avem si un program destul de strict pentru toti sportivii, fiecare pleaca imediat ce a terminat de evoluat si si-a incheiat participarea la Jocuri, dar si multe evenimente care nu se mai desfasoara cum eram obisnuiti in trecut.

Evenimentele iesite din comun de la Jocurile Olimpice au fost insa o constanta in istoria lor. Pe cele mai neasteptate si mai interesante ramane sa le descoperiti in randurile ce urmeaza.

Cand te gandesti la Jocurile Olimpice te gandesti la celebrele probe la care participa extrem de multi jucatori din toate tarile care au dorit sa aiba reprezentati la JO. E deja un eveniment care nu mai poate impresiona cu nimic. Poate doar cu ambitia tarilor organizatoare si cu somptuozitatea manifestarilor din timpul jocurilor atat de asteptate. O data la patru ani acest eveniment este in centrul atentiei si este privit cu interes mai ales ca sunt in joc medalii, titluri si mize uriase de cele mai multe ori.

In istoria Jocurilor Olimpice au fost multe momente interesante si de-a dreptul ciudate de care multa lume nu isi mai aduce aminte. E drept, nu sunt atat de multe si nici atat de recente, dar ar fi bine sa le avem mereu in memorie macar pentru cultura noastra generala. Cateva dintre cele mai ciudate evenimente de la JO le-am notat in lista urmatoare.

Inot sincronizat… solo. Includerea inotului sincronizat in categoria jocurilor olimpice e un pic ciudata. De ce dansul in apa e sport olimpic si dansatul pe ringul de dans nu e? Ideea e simpla. Se doreste obtinerea unei sincronizari perfecte de fiecare data, cine reuseste castiga. Din 1984 avem inot sincronizat la Jocurile Olimpice, si s-a pastrat si in 1988, si in 1992 si a tot continuat sa fie proba olimpica.

Saritura in lungime… pe cal si saritura in inaltime… pe cal. Da, recunostem, e destul de ciudat sa faci sarituri in inaltime pe cai si in lungime. Ti se pare aproape imposibil si daca esti profesionist si iti cunosti calul foarte bine, stii cum sa il folosesti ca sa obtii cele mai bune rezultate la concursuri. O astfel de proba chiar a avut lor la Jocurile Olimpice de la Paris, in 1900. Si a prins bine, culmea si s-a tot repetat si la jocurile urmatoare.

Vanatoare de porumbei live. Si iar ne intoarcem in Parisul anului 1900. Era un sport in care aveai un singur scop: sa omori cat mai multi porumbei. Nu nimereai doi la rand erai eliminat. Cine a castigat proba? Belgianul Leon de Lunden, care a ucis 21 de porumbei cu un entuziasm greu de imaginat. Pana la finele evenimentului peste 300 de porumbei au fost gasiti fara suflare in urma vanatorii fara mila.

Pentatlon modern. Chiar s-a intamplat asa ceva in istoria Jocurilor Olimpice, si inca il mai avem si astazi. Participantii iau parte la probe de innot, de alergat pe distante mari, de catarat pe garduri si de tras cu pistolul. Castiga cine trece de toate probele si are si punctajul cel mai bun in functie de punctajele stabilite de cei de la Jocurile Olimpice.

Duel cu pistoale. Suntem in 1912. Ne aflam in Stockholm, Suedia si asistam la Jocurile Olimpice. Nu, nu e vorba de un duel unde concurentii trageau unul in altul cu ce arme aveau la indemana. Concurentii trageau intr-adevar cu armele in duel, dar trageau in manechine imbracate, care aveau tinta vopsita pe piept. Castiga cine impusca exact la tina si cat mai repede manechinele.

Cursa cu obstacole 200 m inot. Tot Paris, si tot 1900. Inotatorii trebuiau sa treaca de obstacole, stalpi, sa treaca de barci si sa inoate iarasi pe sub niste barci pana sa ajunga la finish. E un fel de varianta a jocurilor din anii 1980 „We Are The Champions” („Noi Suntem Campionii”). Campionul a fost australianul Fred Lane. Evenimentul a avut loc in Seine.

Mersul, proba olimpica. E un fel de cursa, numai ca nu poti sa alergi, sa fugi. Mergeai intr-un mod destul de bizar, descris in manualul probei, era un adevarat fiasco pana la final si te alegeai si cu rani daca voiai sa respecti cu sfintenie proba ca sa o si castigi. Cine se incumeta sa participe trebuia sa aiba nervii tari si sa fie ambitios, si putin curajos, altfel degeaba mergeai la Jocurile Olimpice pentru aceasta proba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *