Daca esti pasionat de sport si urmaresti mai multe meciuri, partide diferite ai sesizat ca lungimea lor variaza, in functie de sportul ales. De exemplu, la fotbal avem 90 de minute si prelungiri, la tenis avem cateva ore, depinde cine joaca si cat de bine pregatiti sunt jucatorii, la bachet sunt 4 sferturi a cate 10 minute sau 12 minute, depinde de competitie, turneu. Doar ca de multe ori aceste durate “standard” sunt depasite in scenarii exceptionale si partidele ajung sa dureze ore intregi sau chiar zile, uneori si luni cumulate…
Recordurile in lumea sportului sunt ceva obisnuit deja. In fiecare sport exista cel putin nu record mai deosebit de care stie toata lumea si care a avut loc in niste conditii exceptionale. Cum se ajunge la aceste recorduri? Ambitia e prea mare, echipele sau jucatorii sunt foarte buni, meciurile devin spectacol si toata lumea se bucura de o sansa in plus sa ajunga la cel mai bun scor. Si cand esti pasionat de ceva si ceva e foarte frumos nici nu stii cand si cum trece timpul. Asa s-a intamplat si in exemplele e meciuri, partide de mai jos, in cateva sporturi foarte importante pentru pasionatii domeniului:
Baseball, 8 ore si 30 de minute. Nu au fost implicate doua echipe mari, doua echipe mai putin cunoscute au fost protagonistele partidei, Rochester Red Wings si Pawtucket Red Sox. Partida a inceput in seara zilei de 18 aprilie 1981, meciul a durat pana la 4 a.m. Jucatorii erau obositi, performanta pe teren era aproape zero odata cu apropierea celor opt ore petrecute intr-un joc disperat. Meciul a fost reluat pe 23 iunie, cand, dupa 30 de minute de joc Pawtucket a castigat detasat. Tehnic, jocul a durat peste doua luni…
Cricket, 43 de ore pe o durata de 12 zile. In martie 1939, echipa nationala de cricket din Marea Britanie ajungea in Africa de Sud. Meciul a inceput pe 3 martie, doar ca dupa 12 zile si 43 de ore de joc tot nu era un castigator clar. Meciul s-a anulat pentru ca echipa englezilor trebuia sa se mai intoarca si acasa si sa prinda nava care ii ajuta sa ajunga pe taram britanic. Deja din a opta sau a noua zi epuizarea fizica si mentala era la cote maxime si meciul oricum nu avea cum sa ajunga la un final predictibil.
Tenis, 11 ore si 5 minute. Andy Murray il invingea pe Thanasi Kokkinakis in 6 ore si ajungea sa tina pana la 4 a.m. ora locala, dar nu se compara cu partida de tenis dintre John Isner si Nicolas Mahut din 2010. Partida s-a jucat pe durata a trei zile, a castigat clar Isner. In prezent exista regula tie break daca meciul ajunge la un anumit punct. Oboseala fizica a fost enorma, la fel si cea mentala, ambii sportivi s-au plans de dureri si de disconfort, dar au continuat sa joace.
Box, 7 ore. In prezent avem 10 runde pana sa vedem finalul meciului de box. Insa in 1893 Andy Bowen si Jack Burke au stat 7 ore pana sa termine meciul. 110 runde au fost necesare pana sa se ajunga la un compromis si premiul si banii sa fie impartiti in mod egal intre boxeri. Ambii au suferit rani serioase si oboseala, au iesit sifonati bine din rundele de box si pana la urma pasiunea a fost mai mare si sportul a fost cel mai important pentru ei.
Fotbal, 26 de ore si 825 goluri inscrise. A avut loc in Moscova, Rusia, in Complexul Sportiv Olimpic Luzhniki, a durat 26 de ore, cel mai lung meci din istorie. Doua echipe de 7 jucatori si-au pus in gand sa stabileasca un nou record. Meciul a inceput sambata si s-a terminat pe la 2 dupa-amiaza in ziua de duminica. Recordul precedent era din 2014 cand s-a jucat vreme de 24 de ore. De data asta echipa rosie a invins echipa alba cu un scor de 416 la 409. Reprizele erau de doua ore, pauzele de opt minute. Din pacate, pentru ca s-a jucat in 7 meciul nu va ajunge in Cartea Recordurilor oficial.
Sah, 5 luni. Da, ai citit bine, 5 luni a durat partida de sah dintre Kasparov v Karpov (1984), adica Garry Kasparov si Anatoly Karpov. Dupa 40 de egaluri au trebuit sa se opreasca din motive de sanatate. Kasparov a castigat meciul revansa in 1985. Oboseala mentala de data asta a fost cel mai mare dusman pentru ca la sah nu ai niciun fel de problema fizica, poate doar legata de circulatie si dureri de spate, de cap din cauza posturii si miscarilor automate.
Tenis, Wimbledon, Kevin Anderson vs John Isner, 6 ore si 36 minute. John Isner era in semifinala de la Wimbledon, din 2018, alaturi de Kevin Anderson, au fost 99 game-uri si 3 tiebrakeuri. Al cincilea set a durat 3 ore, Anderson l-a invins pe Isner cu 7-6 (6), 6-7 (5), 6-7 (9), 6-4, 26-24. In finala Novak Djokovic a castigat turneul.
Tenis, French Open, Fabrice Santaro vs. Arnaud Clement, 6 ore si 33 minute. Partida de tenis a durat doua zile, a tinut 6 ore si 33 de minute adunat. Pentru sa se intunecase in setul 3 meciul s-a oprit, s-a reluat si pana la urma Santaro l-a invins pe Clement cu 6-4, 6-3, 6-7 (5), 3-6, 16-14. Au fost cele mai multe game-uri, 71, la French Open de cand au fost introduse tie-brakeurile, in 1973. Ziua urmatoare norocul a fost de partea lui Santaro si l-a invins pe Irakli Labadze cu 6-4, 3-6, 2-6, 6-1, 6-2. In runda 3 a pierdut in fata lui Olivier Mutis cu 6-0, 6-2, 6-3.