Din martie 2020 cam toata lumea a inceput sa stea din ce in ce mai mult in casa. La inceput pentru ca am avut stare de urgenta generalizata, iar dupa ce a trecut starea de urgenta am evitat sa mai iesim din case la fel de mult precum o faceam inainte.
Asa s-a ajuns la o situatie destul de ciudata, in care sedentarismul voluntar a inceput sa fie la ordinea zilei si chiar si cei mai sportivi dintre noi au renuntat treptat la multe exercitii pe care le faceau impreuna cu altii sau de unii singuri.
Pe langa problemele legate de sanatate psihica, statul prea mult in casa si lipsa activitatilor fizice regulate poate duce si la probleme fizice, de la tensiune arteriala crescuta la prea mult zahar in sange si colesterol la un nivel prea mare.
Din fericire putem sa facem un lucru foarte simplu ca sa ne protejam organismul de efectele sendentarismului prelungit: sa exersam zilnic si sa pregatim un set de exercitii pentru toate grupele de muschi si pentru intreg scheletul nostru.
Unii sunt obisnuiti cu sedentarismului, altii incearca sa scape de el. Dar ce te faci cand esti obligat sa devii sedentar si sa lucrezi de acasa din cauza pandemiei de COVID-19 sau sa iti reduci la minimum toate activitatile de zi cu zi, inclusiv exercitiile fizice?
Prea multe variante nu prea ai. Salile de fitness nu vor fi deschise la nesfarsit si restrictiile impuse in interior nu te incurajeaza sa le mai vizitezi, alergarile in grupuri chiar si in aer liber au fost interzise si vor mai fi, deci nici asa nu e o solutie buna.
Si totusi ai o varianta foarte buna. Poti sa faci cat de multe exercitii fizice acasa, cu ce ai la indemana sau cu aparatura de calitate pe care o gasesti on-line la preturi excelente. Daca tot stai mai mult pe acasa si ai si timp liber e si pacat sa nu profiti de el si sa il folosesti pentru tine si pentru diverse exercitii fizice.
Ai nevoie si de lumina naturala, de Soare, de aer liber, poti alerga putin prin jurul blocului, intr-un parc unde nu e foarte aglomerat. Asa vei avea suficienta vitamina D in corp, vei fi protejat de inflamatii, vei avea tensiunea arteriala in limite normale, creierul va functiona si el normal.
Nu e suficient doar sa alergi un pic sa sa spui ca ai facut exercitii fizice. Ele trebuie sa respecte niste pasi clari si sa antreneze o serie de muschi importanti din corp de fiecare data. Care ar fi cele mai simple si mai eficiente exercitii fizice pe care le poti face acasa fara costuri foarte mari?
1. Exercitii pentru gat si umeri. Zona gatului si a umerilor este una destul de pretentioasa, acolo apar dureri, acolo apare si disconfortul pronunat dupa ce stai o zi intreaga doar cu ochii in ecrane. Pentru gat poti face intinderi simple ale musculaturii de acolo, usoare, pentru a ajuta musculatura sa se relaxeze. Dispare tensiunea acumulata acolo, se reduce rigiditatea, nu mai apar asa de frecvent durerile de cap.
Ajuta mult daca vei sta drept intr-un scaun si incerci sa iti atingi urechea de umeri, dar fara sa ridici umerii. Cu mana se apasa usor pentru a intinde musculatura gatului mai usor. Se mentine pozitia timp de 10-15 secunde si miscarea se repeta pe ambele parti.
Se mai pot roti si umerii inainte si inapoi de 10 ori fiecare tura. Nu trebuie sa te grabesti, eficienta exercitiilor de acest fel tine de lejeritatea cu care sunt facute.
2. Exercitii pentru brate. Mainile intinse peste cap vor ajuta tricepsul sa se relaxeze si vor elimina orice tensiuni de la nivelul sau. Cum tricepsul se ocupa de intinderea bratelor noastre, cand e cazul, vom putea sa ne facem activitatile solicitante mai usor prin aceste miscari.
E simplu sa executi exercitiile pentru maini: stai drept in scaun, incerci sa iti atingi umarul opus cu mana opusa, insa mana trebuie sa fie relaxata in timp ce cade spre umarul opus. Cealalta mana trebuie sa fie plasata chiar sub cot. Mana trebuie trasa usor spre urechi pana cand simti ca se intinde ceva. Nu trebuie sa o intinzi prea tare, peste ureche si nici sa o fortezi, totul trebuie sa fie natural. Se mentine pozitia 30 de secunde, dupa care se poate repeta cu cealalta mana.
3. Exercitii pentru picioare. De la stat pe scaun ore intregi incepi sa ai mari probleme cu picioarele si cu circulatia de la nivelul lor. Exercitiile pentru picioare pot fi usor de executat acasa. Cand simti ca ai obosit deja si picioarele sunt prea incordate, apar si dureri e bine sa le ridici usor si sa faci cate miscari poti cu picioarele ridicate pana cand reusesti sa le relaxezi.
Picioarele se ridica pana cand sunt perfect intinse in fata noastra, dar pe rand, se mentine pozitia 5 secunde, dupa care se lasa piciorul in jos pana cand atinge parchetul. Se repeta de 15 ori aceleasi miscari pe un picior si pe altul.
Alt tip de exercitii pe care il poti pune in practica pentru picioare este urmatorul: in picioare sau in pozitie sezut, dar cu spatele drept, trebuie sa te ridici incet pe talpa ca si cum ai merge pe varfuri. Apoi se lasa incet calcaiul picioarelor pana cand acesta aproape atinge parchetul. Miscarile se repeta de 30 de ori la rand, incet, fara graba.
4. Exercitii de respiratie. Respiratia e foarte importanta si trebuie exersata si ea. Exercitiile simple de respirat pot imbunatati functionarea inimii, elimina tensiunea din corp, maresc functionalitatea creierului, gandim mai bine si suntem mai eficienti.
Ce exercitii putem face in acest sens? Stam drepti pe scaun, inhalam cinci secunde, respiram incet, incercam sa avem cat mai mult aer retinut. Se va folosi diafragma pentru inhalarea aerului. Ne tinem respiratia trei secunde, expiram timp de sapte secunde, incet, ca sa ne incadram in cele sapte secunde, dam afara cat mai mult aer din plamani. Dupa care iar repetam procedura de 10 ori sau de cate ori e necesar.
Cu exercitii fizice si de respiratie regulate nu avem probleme deloc cu tensiunea arteriala, nu ne ingrasam prea tare, reducem riscul aparitiei bolilor de inima si reusim sa tinem la distanta diabetul de tip 2. Si asa putem sa ne ferim ceva mai usor si de COVID-19, care poate exploata orice fel de vulnerabilitate a organismului ca sa ne faca rau.