In vacante vrei sa te relaxezi, sa te distrezi, sa faci ce iti place si nu ai putut sa faci cat erai la munca. Insa concediile nu sunt doar pentru distractie si activitati banale. Poti sa treci la urmatorul nivel cu experiente culturale unicat, de care sa iti amintesti si despre care sa povestesti ani buni. Care ar fi cele mai interesante?
Experientele culturale includ activitati artistice, sociale, filozofice uneori, oferind oportunitati unice de a invata despre anumite culturi si de a participa la obiceiuri, credinte, traditii din alte culturi. In acest fel iti extinzi orizonturile, iti imbogatesti cultura generala si ai o noua perspectiva asupra lumii, apreciezi mai mult diversitatea lumii.
Poti sa ai experiente culturale deosebite calatorind in alte tari, vizitand muzee, centre culturale, intalnind si interactionand cu oameni din diferite culturi. Important este sa intelegi experientele culturale si sa incerci sa „extragi” cat mai multe lucruri interesante din ele. Daca nu stii cu ce sa incepi sau vrei sa faci si altceva in urmatoarea vacanta si sa ai experiente culturale autentice, deosebite, ti-am pregatit o lista scurta cu experiente culturale pe care trebuie sa le traiesti macar o data in viata.
Cursele de camile, Emiratele Arabe Unite si Oman. Camilele sunt pentru arabi mai mult decat niste animale foarte utile in viata de zi cu zi si pentru turism. Ele sunt crescute si antrenate pentru a concura in diverse curse, o traditie de secole, aflata la baza societatilor beduine. Daca la inceput cursele de camile se intamplau doar la sarbatori importante si cu ocazii festive diverse, nunti, de exemplu, astazi le vedem desfasurate si in orase, unde exista piste pentru camile si drumuri de pamant special amenajate pe austrazi. Barbatii sunt cei care antreneaza camilele pentru curse, femeile se ocupa de echipamentele lor si ale sotilor si de ingrijirea animalelor. Abilitatile si cunostintele necesare pentru a pregati camilele de curse sunt invatate de la batrani, intr-un soi de ritual ce se transmite din tata in fiu.
Pescuit de creveti… de pe cal, Belgia. Oostduinkerke este un satuc pescaresc ce a devenit rapid un oras-statiune. Se afla pe coasta de sud-vest a Belgiei, aproape de celebrul Bruges. Peisajul si inclinarea pantei, coasta ofera locul perfect pentru pescuit de creveti de pe cai. Pescarii de astazi au invatat cum sa prinda crevetii in aceasta maniera deosebita de la batrani, tati, bunici. Recoltarea crevetilor nu se face cu orice tip de cai, doar cei de tractiune, puternici, Brabant, sunt folositi si sunt invatati cu apa si cu acest stil de pescuit inainte de inceperea recoltarilor.
Procesul de pescuit creveti de pe cai e simplu: calul intra in apa pana la piept, oamenii de pe cai trag plasele si prind crevetii. Trebuie sa stii multe insa despre plaja, despre maree, despre locurile unde sunt crevetii. Si dupa ce s-a dus vestea despre pescuitul de pe cal turismul a inflorit in zona. Calutii sunt in apa si isi fac datoria din iunie pana in septembrie in general. Crevetii pescuiti se gasesc in restaurantele din zona si sunt considerati delicatesa locala.
Turnurile umane, Spania. Daca te gandesti la sportivi, atleti vezi imediat oameni care pot sa practice sport la alt nivel decat cel pe care il stii in mod obisnuit si pe care il practici si tu cand ai timp. Castellers sunt un tip aparte de sportivi, au forta deosebita, rezistenta mai mare, agilitate, abilitati acrobatice. Turnurile umane au aparut in Catalonia prin 1801. Femei si barbati, adulti, copii, formeaza turnuri stand unii pe umerii altora. La baza avem barbatii, copiii sunt in partea de sus a turnurilor, pot fi pana la 10-11 niveluri. Mai multi oameni sustin turnul uman si ii incurajeaza pe cei care il formeaza. Munca in echipa si unitatea sunt printre cheile reusitei acestei provocari.
Turnurile nu s-au mai ridicat cat a fost criza economica de la inceput de secol 20, dar si in timpul dictaturii lui Franco, pana prin 1975. In prezent se mai ridica astfel de turnuri umane in Spania, cea mai interesanta competitie are loc in octombrie, pe arena din Tarragona, aproape de Barcelona.
Las Parrandas, Cuba. Cuba e o tara fascinanta, cei de acolo vor sa tina pasul mereu, indiferent de vremuri, cu vecinii din jur. Asa a aparut Las Parrandas, o festivitate speciala la care ar trebui sa asisti, festivitate ce are loc inca din 1820. De unde a inceput totul? Un preot din Remedios vedea ca nu prea vin oamenii la liturghie in saptmana de dinainte de Craciun, asa ca i-a rugat pe copii sa iasa afara si sa faca zgomot mare cu niste cutii, maracas, coarne, orice aveau la indemana. Tocmai zgomotul a adus lumea la biserica intr-un numar atat de mare incat traditia s-a repetat si s-a pastrat.
Intre timp avem petreceri stradale in care grupuri de oameni se intrec in a face astfel de zgomote, apar care alegorice pregatite cu luni inainte, costume fascinante intr-un adevarat festival. Artisti si mestesugari iau parte la evenimente, toata lumea e implicata in competitie. Cartierele din orasele care iau parte la competitie sunt impartite in doua partide. Daca in trecut erau 40 de orase care participau, astazi au ramas doar vreo 18. Modul de confectionare a carelor, costumelor sau a decoratiunilor se transmit din generatie in generatie. Mereu se adauga elemente noi, moderne, pentru a mentine traditia si a aduce ceva fresh in fata publicului.
O plimbare alaturi de un membru al tribului Navajo, Canionul Chelly. Multa stanca, peisaje care iti taie rasuflarea, canioane fascinante, rosii, de pe Platoul Colorado, parcuri natiionale, pe toate le poti vedea odata ce accepti provocarea unei astfel de experiente culturale. Esti pasionat de filmele western autentice? Mergi in Monument Valley ca sa vezi locurile unde regizorul Ford a realizat cele mai bune filme ale sale apartinand acestui gen.
In Canionul Chelly vei putea sa vezi arta rupestra veche de peste 1.000 de ani, locuinte antice in stanca, casele Navajo, sunt si ghizi Navajo care iti vor dezvalui cate ceva despre viata comunitatii si despre ce se intampla intr-o zi obisnuita. Poti descoperi cum traiesc cei din tribul Navajo, redescoperi culturi uitate si iti imbogatesti cultura generala.
In tabara cu triburile nomade din vestul Mongoliei. E o experienta unica si e fascinant sa vezi cum traiesc aceste triburi unice in lume. Mongolia occidentala are altitudini mari, conditiile climatice nu sunt deloc prietenoase, zona e arida, dar asta nu i-a impiedicat pe nomazi sa locuiasca aici si sa isi adapteze viata la ce au gasit acolo.
Ai posibilitatea sa vizitezi familii de triburi, sa locuiesti si sa traiesti cu ele, sa calatoresti pe camile, ponei, pe jos sau cu vehicule cu tractiune integrala. Vezi casele, practici unice, descoperi meniurile si modul in care se ingrijesc cei din triburile nomade.
Pe langa triburi vei avea la dispozitie pestera North Tsenkher, undei ai arta rupestra antica, oi salbatice sau Argali, struti, rinoceri si figuri umane pe ziduri. Inveti arta „khöömei”, cantatul „din gat”. Practic e un soi de imitare a sunetelor naturii, scoti doua sunete vocale distincte in acelasi timp, in timp ce ai un ton continuu, un fel de murmurat, pe fundal. O adevarata experienta culturala pe care nu ai voie sa o ratezi cand esti in zona.