In 2022 meriti o experienta culturala completa, asa ca nu trebuie sa o ratezi de cate ori ai ocazia sa o ai

Nici bine nu am intrat in 2022 ca deja te gandesti la urmatoarele vacante si la experientele pe care ai sa le traiesti in noul an. Dincolo de relaxare si distractie, in 2022 ar fi bine sa te indrepti mai mult spre partea culturala a experientelor tale si sa vizitezi diverse locuri unice prin cultura si obiceiuri, traditii. Pentru ca pana la urma cultura ne ajuta sa evoluam si tot ea ne ofera o multime de lectii si de idei foarte utile in aceste vremuri tulburi…

2022 ar trebui sa fie despre cultura, despre tine, despre cat mai multe experiente culturale din care sa inveti cat poti de mult. Experientele culturale pe care le vei trai in noul an te vor ajuta sa ai o cu totul viziune asupra lumii si sa cunosti si mai bine lumea si culturile din jurul tau. Nu ai inca un itinerar cultural bine stabilit pentru 2022? Ti-am pregatit cateva idei de experiente culturale inedite pe care e musai sa le bifezi in 2022.

Hokkaido, Japonia. Populatia indigena din regiunea nordica a arhipelagului japonez a fost marginalizata inca de pe la 1800. Ainu, asa se numesc oamenii, populatia care traieste acolo, au primit statut legal in Japonia in 2019. Multi turisti si vizitatori international calatoresc pana in Hokkaido sa invete tot ce pot despre cultura Ainu la Upopoy, noul Complex si Muzeu dedicat Ainu, deschis in pandemie, in 2020. Upopoy si-a propus sa promoveze, sa revitalizeze si sa extinda cultura Ainu inainte ca aceasta sa dispara complet. UNESCO priveste cu teama limba Ainu, pe cale de disparitie, mai ales ca nu are legatura cu japoneza sau cu alte limbi. Expozitia permanenta de la muzeu te invita sa inveti putin din aceasta limba ciudata si sa te joci incercand sa pronunti in limba Ainu. Vizitatorii pot avea sansa sa asiste la lectii de viata sustenabila date de cultura Ainu, deci vei avea parte de o experienta culturala speciala si de ceva inedit. E o cultura care merita tot respectul si toata atentia noastra cat mai e si cat mai rezista in fata globalizarii care ameninta sa distruga culturi intregi.

Procida, Italia. Este capitala culturala italiana 2022, este un oras insula, localizat la 40 minute sud-vest de Napoli si incepe 2022 cu un slogan interesant: „La cultura non isola”, cultura nu izoleaza. Cultura e importanta si ramane importanta chiar si in pandemie, spun cei care se ocupa de promovarea Procida. In 2022, daca ajungi acolo, ai expozitii de arta contemporana, festivaluri, performante diverse, si asta 300 de zile ca sa poata vizita zona oricine fara sa riste sa se infecteze. In tema incluziva se incadreaza perfect si Palazzo d’Avalos, un palat transformat in inchisoare cu un stil renascentist deosebit, construit in 1500 si inchis in 1988. Zona va fi redeschisa in 2022 ca o locatie culturala si parc urban interesant de vizitat.

Aleea Tin Pan, Londra. Desi au fost mai multe discutii printre sustinatorii punk si rock, remixul strazii Danemarca, fost hub al industriei muzicale britanice, promite o experienta culturala unicat. Strada micuta Tin Pan a ajutat la lansarea miscarii punk rock britanice si la lansarea unor vedete precu, David Bowie, Elton John si chiar Rolling Stones. Pe vremuri acolo erau studiouri, camere de repetitii, publisheri din lumea muzicii, tot ce voiai ca sa te lansezi cumva in industria muzicala a vremurilor respective. In prezent strada mai pastreaza parte din istoria sa tumultoasa, fata ale cladirilor de secol 17 refacute, arta graffiti apartindn lui Johnny Rotten protejata, magazinele de muzica old-school. Mai ai locuri unde poti canta daca esti muzician, studio de inregistrare gratuit profesional pentru artistii ce se vor lansa.

Muntele Jingmai, China. In 2022 unul dintre cele mai vechi peisaje culturale chinezesti va intra in Patrimoniul Mondial UNESCO. Plantatiile antice de ceai localizate in Muntele Jingmai in Pu’er au peste un milion de arbori de ceai, cel mai vechi avand peste 1.400 de ani. Locul este unic si din perspectiva punctului de pornire al Drumului Antic al Ceaiului. Un cal tibetan in secolul 11 valora cam 60 kg de ceai. Cele patru grupuri etnice minoritare Blang, Wa, Dai, Hani isi pastreaza limbile, obiceiurile si festivalurile, deci vei avea ce vedea daca vizitezi zona in 2022. Ai sansa sa experientezi un turism cultural si un turism al ceaiului intr-un loc de unde nu ai cum sa te intorci fara… ceai de calitate. Si daca nu e de ajuns ce vei descoperi acolo ai in jur o multime de orase si locuri unice unde poti ajunge si unde poti sa te bucuri de experiente culturale pe care nu ai apucat sa le ai pana acum. Japonezii sunt primitori si sunt dispusi sa iti explice cultura lor, sa iti dea informatii suficiente cat sa le intelegi orice aspect cultural pe care il vezi si il “simti” pe pielea ta pentru prima data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *