Multe muzee au si exponate donate in anumite imprejurari pentru a completa colectiile deja existente ale institutiilor culturale

Intr-un muzeu te astepti sa vezi exponate alese cu grija, aduse de peste mari si tari, poate cumparate special pentru expozitii si pentru valoarea lor. Dar in muzee vei descoperi si exponate donate. Sunt multe motive pentru care cineva ar dona un lucru unui muzeu. Poti, probabil, sa te gandesti sa lasi o mostenire care sa poata fi vazuta oricand in muzeu, poti sa te asiguri ca exponatul respectiv va fi vazut de foarte multi oameni, nu doar de catre familia ta. Si taxele si castigurile ar putea fi un motiv serios. Cam tot ce a ajuns in muzeu cu titlu de donatie se incadreaza in categoriile sculpturi, desene, picturi, filme. Insa donatorii nu se limiteaza doar la aceste tipuri de lucruri donate…

In colectiile muzeelor din lumea-ntreaga sunt mii sau sute de mii de exponate. De cate ori ajungi sa le privesti si sa le admiri nu te gandesti niciodata la originea lor, la provenienta lor. Daca ai fi curios sa vezi de unde au venit acele exponate ai fi surprins de povestea lor. Cateva dintre cele mai ciudate si mai interesante exponate ajunse in muzee prin donatie le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Colectia de torturi Kuyper. Multe dintre torturile din colectie ar fi ajuns la gunoi cu siguranta. Au fost realizate de catre Frances Kuyper, Doamna Torturilor, asa cum mai era supranumita in epoca. Ea a folosit cu succes aerografia pentru a „picta” pe suprafata torturilor. De-a lungul carierei sale a ajuns sa aiba o multime de torturi, inclusiv diverse demo-uri bazate pe polistiren. A realizat si un mini muzeu cand a iesit la pensie, chiar in locuinta sa unde a trait pana la decesul survenit in 2010. Cativa ani toate operele de arta ale lui Kuyper au fost tinute la o institutie de invatamant. Elevii au incercat sa salveze cat de multe torturi au putut cand scoala nu a mai avut spatiu pentru ele, asa ca au cautat o institutie care sa le fie gazda pentru totdeauna. Si s-a gasit. Acum torturile, peste 150 la numar, pot fi admirate in New Orleans, la muzeul bauturilor si mancarurilor, au fost salvate, alaturi de 100 de casete care demonstreaza tehnici din toata lumea si 500 de biblioteci de carti serioase.

Cardiganele Harry Styles si o replica ce vine din TikTok. Se afla expuse in muzeul Victoria & Albert din Londra. Este vorba de niste cardigane care par facute din petice colorate, apartinand designerului JW Anderson, colectia de primavara 2020 pentru barbati. Liv Huffman, un influencer din social media din LA s-a apucat de crosetat in timpul starii de urgenta generalizate din pandemie si restrictiilor impuse si a recreat cardiganul special aratat pe TikTok. Impresionat de popularitatea creatiilor sale, Anderson a realizat si tutoriale pe YouTube, a postat si modelul pentru articolul vestimentar de acum celebru, ca toata lumea sa il poata face.

Muzeul unde se afla expuse si astazi toate cardiganele a primit mai intai un cardigan de la Anderson, impreuna cu o oferta: daca Hffman isi dona versiunea facuta acasa muzeului primea originalul pe care si-l dorise, dar pe care nu avea cum sa si-l cumpere pentru ca era prea scump. Muzeul urmeaza sa expuna originalul si replica pentru a vedea toata lumea cat de usor este sa faci ceva daca esti pasionat si iti doresti foarte mult sa se intample ceva.

Doua implanturi cu silicon pentru sani si un carnet de cecuri. Exponatele ciudate se afla la muzeul relatiilor terminate din LA si Zagreb, Croatia. Muzeul a inceput ca o gluma intre doi artisti croati. Ei si-au propus sa faca un muzeu care sa gazduiasca diverse lucruri care au definit relatia de patru ani care tocmai se terminase. Asa ca au tot intrebat prietenii care au trecut prin divorturi, despartiri, si au primit diverse lucruri care aminteau de relatiile terminate, alaturi de niste explicatii succinte legate de ce reprezenta obiectul pentru ei. In urma cu 11 ani s-a deschis muzeul in Zagreb, dupa care a venit si randul celuilalt muzeu, din LA, ideea apartinand unui avocat din LA. In LA se afla si perechea de implanturi mamare din silicon. Povestea din spatele lor e speciala: barbatul a platit pentru ele, dar a cerut banii inapoi femeii, care a ajuns sa le poarte cinci ani si sa le urasca, asa ca a scapat de ele cand s-a terminat relatia si le-a donat muzeului.

In Zagreb gasim carnetul de cecuri ce i-a apartinut unei femei din Denver si care a fost donat dupa ce a avut loc o despartire dupa o casnicie de mai bine de 22 de ani. Desi putea sa arunce carnetul de cecuri, femeia a preferat sa il doneze muzeului ca sa il vada si altii si sa nu pateasca exact ca ea…

Un fragment din sicriul lui Edgar Allen Poe. Se afla la Muzeul Poe din Richmond. Poe a murit, cum stim deja, in 1849. Era sarac, asa ca a fost ingropat intr-un mormant nemarcat. Peste doua decade, odata cu popularitatea sa crescuta, fanii operelor sale au strans bani ca sa ii faca lui Poe inmormantarea de care nu avusese parte. A fost exhumat si mutat in alta parte a cimitirului. Dar sicriul foarte vechi a cedat si s-a facut praf. Suprinzator a fost faptul ca Poe avea dantura intacta dupa atatia ani… Odata ce corpul lui Poe, ce mai ramasese din el, a fost plasat in alt sicriu, bucati din vechiul sicriu au fost luate de cei din apropiere ca suveniruri. Pana la urma o bucata din sicriul original a fost donata cu greu muzeului, dupa indelungi rugaminti. Nu doar acest muzeu are o bucata din sicriul original. Putem vedea bucati interesante din sicriu si la Biblioteca Enoch Pratt, in vreme ce Poe Society din Baltimore sustine ca are un stilou care ar fi fost realizat din acelasi lemn apartinand sicriului lui Poe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *