Tarile cu cele mai mari exporturi de carne sunt si tarile care consuma si produc cantitati uriase de carne

La nivel global se exporta foarte multa carne, de toate tipurile, sub toate formele. Sute de milioane de tone ajung sa circule peste tot in lume, mai ales spre tarile mari care isi si permit sa cumpere cantitati uriase de carne din alte zone. Exporturile de ovine, bovine, de carne de pasare si de porc au cunoscut o crestere foarte mare in ultimii cinci ani, preturile au fost fluctuante, avand o tendinta de scadere mai ales la carnea de porc sau de pasare pe final de 2018-2019, chiar inainte de pandemie.

De ce se exporta carne? Din acelasi motiv din care se exporta orice alte bunuri, produse: ca sa se ajute economia si sa functioneze foarte bine pe termen lung. Tarile exporta carne de exemplu, primesc la schimb alte produse, importuri, unde ajunge carnea apar produse din carne sau poate ca sunt exportate direct produse, carne procesata si economia globala e mereu in echilibru, comertul merge mai departe la nivel national si international. Alte motive pentru care se exporta carnea ar fi: cererea crescuta, eficienta productiei, diversificarea economica si reducerea dependentei de anumite sectoare economice, de un anumit tip de produse, productie.

Care ar fi tarile care se afla in topul exportatorilor de carne? Le vom descoperi in randurile ce urmeaza.

Brazilia. De departe Brazilia este cel mai mare si mai puternic exportator de carne la nivel global, cu o productie uriasa de carne de porc, pasare si vita. Doar in 2022 Brazilia a exportat peste 7.5 milioane tone metrice de carne, 2.5 milioane tone metrice carne vita, 4.2 milioane tone metrice carne de pasare si 0.8 milioane tone metrice carne de porc. Unde se duc toate aceste exporturi? Principalele piete care primesc carne braziliana sunt cele din China, SUA sau cea din Uniunea Europeana. Veniturile din export sunt uriase si reprezinta o parte considerabila din tot ce reuseste sa genereze intreaga tara pentru a putea ajuta economia nationala.

SUA. Exporturile foarte mari de carne vin si din SUA, care reuseste sa trimita peste granite carne de vita si de pasare in special. Pentru 2022 SUA au exportat peste 5.8 milioane tone metrice carne. Vita a reprezentat in jur de 1.3 milioane tone metrice, carnea de pasare a reprezentat 4.1 milioane tone metrice, in vreme ce carnea de porc a fost doar 0.4 milioane tone metrice din exporturile totale de carne. Toata carnea exportata a ajuns rapid pe piete mari precum cele din Japonia, Mexic, Coreea de Sud. SUA continua sa domine la exporturi si pe 2023 si in 2024 exporturile e posibil sa mai scada pe fondul unei crize economice globale care nu pare sa se termine prea curand.

Australia. Din Australia pleaca spre piete diferite carne de vita si carne de miel. Pentru 2022 Australia raporta exporturi de carne de peste 2.2 milioane de tone metrice. Din acest total peste 1.5 tone metrice a fost carne de vita exportata, in vreme ce mielul a fost exportat doar in cantitati de 0.6 milioane tone metrice. Unde reuseste sa intre Australia cu a sa carne de calitate? Surprinzator sau nu China, SUA, Japonia sunt preferatele Australiei in materie de piete pe care sa se exporte carnea excelenta de acolo.

Argentina. Spui Argentina, spui vita. E firesc sa ai la export vita in cantitati industriale, carnea de vita argentiniana fiind excelenta pentru ca animalele sunt hranite cu iarba buna si exista specii speciale pentru carne de calitate superioara. In 2022, Argentina exporta aproape 1 milion de tone metrice de carne de vita. Toata carnea ajungea pe piete dornice sa o aiba in restaurante si pe rafturile magazinelor, din tari precum China, Chile sau tari apartinand Uniunii Europene.

India. India vine tare din urma la exporturile de carne, avand cantitati foarte mari de carne de bivol si bivolita. Pentru 2022 se raportau cifre de peste 1.3 milioane tone metrice de carne de cea mai buna calitate. Cine cumpara si primeste exporturile de carne din India? Vietnam, Malaezia sau Arabia Saudita par sa fie tarile care sunt deschise pentru exporturile de carne de bivol sau bivolita de la indieni.

Noua Zeelanda. E o tara indepartata, exotica, insa nu te-ai fi asteptat sa exporte atat de multa carne de miel si de oaie. In 2022, Noua Zeelanda avansa cifre de peste 0.6 milioane de tone metrice de carne exportata peste tot in tarile importante de pe continent. Carnea de miel reprezenta 0.4 milioane tone metrice, carnea de oaie era doar 0.2 milioane tone metrice din exporturi. China, SUA, Marea Britanie cauta mai mereu exporturile de carne din Noua Zeelanda.

Canada. Canada este un exportator important de carne de porc si de vita. In 2022, Canada exportase peste 1.5 milioane tone metrice de carne. Carnea de vita predomina, 0.4 milioane tone metrice de carne, carnea de porc se exporta in cantitati ceva mai mici, 1.1 milioane tone metrice. Pietele spre care pleaca toata carnea din Canada destinata exporturilor sunt cele din SUA, Japonia si Mexic, fara a se limita doar la acestea-pietele respective sunt cele preferate, traditionale pentru exporturi.

Germania. Pentru U.E. Germania este un exportator vital de carne, mai ales cea de porc. In 2022, Germania se lauda cu exporturi de carne de peste 0.8 milioane tone metrice. Carnea de porc reprezenta 0.7 milioane tone metrice, cea de vita era de doar 0.1 milioane tone metrice. Cele mai mari cantitati de carne se duc la export catre China, SUA si tarile vecine europene care au nevoie de carnea germanilor.

Spania. Din Spania pleaca mereu cantitati foarte mari de carne de porc. In 2022, Spania exportase deja 0.5 milioane de tone metrice de carne de porc in special. Unde au ajuns exporturile de carne de porc? In China, Franta si Italia, piete pe care se exporta in mod traditional carne de calitate superioara daca e sa discutam despre Spania.