Febra reumatica este printre cele mai periculoase afectiuni diagnosticate la pacientii cu varste fragede

Febra reumatica este o boala inflamatorie care apare de cele mai multe ori cand o infectie streptococica de la nivelul gatului este tratata incorect. Cei mai afectati sunt copiii cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani, dar poate sa se manifeste si la copii mai mici si la adulti. In tarile dezvoltate din lume febra reumatica este o raritate, insa cazuri pot sa apara indiferent de gradul de dezvoltare al tarii…

Organul cel mai afectat de febra reumatica ramane inima, fiind observate probleme la valvele cardiace si insuficienta cardiaca la pacientii care au deja aceasta afectiune. Tratamente exista si pot sa previna efectele nedorite ale bolii, inflamatia, sa reduca durerea si alte simptome. Doar daca se administreaza la timp pot sa salveze pacientii, de aceea e foarte importanta prezentare la medic inca de la primele simptome…

Am auzit de multe ori de febra, ca un simptom al racelilor, al infectiilor aparute in corp. Desi febra nu este neaparat un simptom atat de periculos, in anumite conditii ea anunta o afectiune mai grava decat ne-am fi asteptat. Un exemplu de astfel de afectiune este si febra reumatica, afectiune inflamatorie care pleaca de la o banala infectie streptococica netratata in mod corespunzator, cu un tratament gresit recomandat, poate mult prea slab. Bacteriile care nu sunt eliminate vor duce mai mult ca sigur la complicatii si la aparitia febrei reumatice.

Daca este sa discutam despre simptomatologia febrei reumatice, aceasta poate varia in functie de multi factori. Mai grav este ca simptomele se schimba si variaza in cursul agravarii bolii. De regula, multe dintre simptome apar la doua sau patru saptamani de la infectia streptococica. Organele afectate sunt inima, articulatiile, pielea, sistemul nervos central, iar printre simptomele comune febrei reumatice intalnim: febra, incheieturi dureroase si rigide, inflamatii la articulatii, senzatie de caldura locala, dureri in piept, murmur la inima, oboseala cronica, miscari necontrolate ale corpului, la nivelul mainilor sau al picioarelor, la nivelul fetei, comportamente necontrolate.

Se mai adauga si o respiratie dificila, anormala, palpitatii cardiace, noduli aproape de articulatii, eruptii cutanate diverse, suflu cardiac nou.

La copii, simptomatologia poate fi una comuna, dureri de gat care apar din senin, febra, dureri de capac, dureri de stomac, stare de rau, greata varsaturi, dureri la inghitire. S-ar putea sa fie vorba de o infectie streptococica sau de febra reumatica, asa ca e bine sa va prezentati cu micutii la doctor imediat ce ati observat aceste simptome. Amanarea prezentarii la medic creste riscul aparitiei complicatiilor si pe cel al spitalizarii imediat dupa prezentarea la medic in stare grava.

Cauzele febrei reumatice sunt clare: infectia streptococica tratata gresit, necorespunzator. Nu se stie insa care e legatura dintre febra reumatica si infectia streptococica, insa se crede ca bacteriile pot “pacali” sistemul imunitar uman. Bacteria periculoasa contine niste proteine asemanatoare unora din tesuturi ale corpului uman. Asa ca sistemul imunitar ataca propriile tesuturi, mai ales cele de la inima, articulatii, piele, sistem nervos central. De acolo si inflamatiile tipice febrei reumatice.

Factorii de risc care favorizeaza aparitia febrei reumatice sunt: istoricul familial, mutatii genetice, unele tipuri de bacterii, tulpini ale bacteriilor care provoaca infectii streptococice, factori de mediu diversi, igiena slaba, suprapopularea zonelor.

Inflamatia cauzata de febra reumatica tine pana la cateva luni, minim cateva saptamani. La inima aceasta afectiune poate cauza probleme severe, functionarea inimii este afectata puternic de aceasta afectiune complexa si foarte periculoasa. Inima va avea batai neregulate, apare fibrilatia atriala si insuficienta cardiaca.

Diagnosticarea febrei reumatice se va realiza prin analize de sange, prin electrocardiograme, ecocardiograme, prin observatie clinica in urma consultului medical. Se mai pot face recoltari din gat pentru a se stabili ce bacterie e implicata in infectare si care sunt medicamentele care ar putea fi administrate in timpul tratamentelor.

Cat despre tratamente, scopul principal este distrugerea bacteriilor cu ajutorul antibioticelor si controlul inflamatiei, reducerea ei. Tratamentele sunt de lunga durata, mai ales daca au fost si probleme severe cu inima, un tratament va dura si 10 ani sau mai mult.

Se administreaza in paralel antiinflamatoare puternice, aspirina, naproxen, dar si corticosteroizi. Medicatia anticonvulsiva este se recomanda doar atunci cand apar si convulsii si pacientii nu raspund bine la tratamentele „clasice” pentru astfel de afectiuni.

Reducerea inflamatiei si tratamentele pentru febra reumatica vor fi completate de odihna vreme de cateva saptamani sau chiar luni, stat la pat, evitarea oricaror eforturi care ar putea agrava simptomatologia, mai ales daca e vorba de pacienti minori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *