feluri de mancare
Feluri de mancare pe care trebuie sa le incerci

Daca te-ai plimbat prin alte tari ai observat ca peste tot ai tot felul de preparate pe care localnicii te indeamna sa le incerci. Unele poate le cunosti din reviste, pe altele le poti descoperi doar daca esti atent la meniuri. Oricare ar fi situatia sunt si cateva feluri de mancare pe care ar trebui sa le incerci macar o data pentru a avea o viziune generala asupra culturii culinare din diverse zone.

In fiecare tara si in fiecare cultura sunt o multime de preparate interesante pe care localnicii le considera delicatese si pe care le ofera cu bucurie fiecarui turist care le viziteaza zona. Multe sunt greu de inteles daca nu traiesti acolo si nu stii prea bine despre ce e vorba, insa sunt si unele pe care le poti manca si pe care trebuie sa le incerci in calatoriile tale in jurul lumii.

E important sa retii ca felurile de mancare din tarile unde vei ajunge sunt apreciate de cei care stau acolo si sunt mancate poate zilnic sau la ocazii speciale. Nu trebuie sa judeci preparatele, e o diferenta de gust si de obiceiuri de consum fata de ceea ce esti obisnuit sa mananci in tara de unde vii. Cultura culinara dintr-o tara e si un rezolvat al evolutiei, al schimbarilor prin care au trecut oamenii si societatea de acolo.

Japonia si Fugu. Fugu este o specie de peste care are suficienta otrava cat sa omoare 30 de oameni. Nu trebuie sa te sperii, il poti consuma fara probleme la restaurantele din Japonia. Bucatarii care il prepara au trecut prin training si prin ore de practica pentru a putea gati pestele foarte scump, o delicatesa locala. Au si licenta obtinuta si sunt certificati in pregatirea si gatirea pestelui Fugu. Fugu se poate servi prajit, facut la gril, sau in sashimi. Din octombrie pana in martie poti sa gasesti pestele la restaurantele preferate din Japonia.

Cambodgia si paianjeni prajiti. Paianjenii prajiti se gasesc in special in Skuon, se prajesc in ulei de usturoi pana cand sunt crocanti la exterior si moi la interior. Se consuma in special tarantule, iar ideea de a manca paiajenii vine din vremea domniei lui Khmer Rouge, cand satenii saraci trebuiau sa aiba o sursa de hrana constanta. Daca vrei o gustarica rapida gasesti peste tot pe strazile din orasul respectiv oameni care vand astfel de delicatese. Paianjenul are proteine multe si poate ajuta si la pastrarea frumusetii consumatorului.

Canada si stridiile de prerie. Preparatul ciudat este facut din testicule de taur, se gaseste mai ales in Calgary, unde sunt si tauri suficienti pentru a avea „material” pentru un fel de mancare destul de bun. Condimentat si cu o textura fina, felul de mancare propus in special in zonele cu multi fermieri este apreciat si este cautat de catre cunoscatori. Se poate manca, stai fara grija, are un gust bun si merge de minune cu o bautura locala sau cu o bere canadiana.

Filipine si balut. Balut nu este altceva decat un ou fertilizat de rata care a stat la incubare pentru o anumita perioada de timp. Se mananca cel mai bine cu chili, usturoi, otet, intreg oul e consumat, inclusiv embrionul din interior. Este o mancare pe care o gasim pe toate strazile in Filipine, merge de minune cu o bere rece si in perioadele in care e mai cald. Desi pare destul de neplacut sa mananci asa ceva, gustul e bun, din ce spun cei care au mancat deja asa ceva.

Scotia si haggis. Este felul de mancare national in Scotia. Haggis este un fel de drob cu inima de oaie, ficat, plamani, ceapa, condimente, faina de ovaz, totul impachetat intr-un ambalaj special. De obicei se pune in stomac de oaie, este vechi de sute de ani, prima data fiind servit pe la 1400. Un preparat delicioas mai ales daca il mananci alaturi de un piure de cartofi si de napi. Ca sa mearga si mai bine trebuie sa ai un Schotch whiskey, e o sursa inepuizabila de fier si fibre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *