Femeile artiste sunt mai putin cunoscute, insa au opere de arta foarte interesante

Istoria artei este dominata, la fel ca multe alte domenii importante, de barbati. Daca ne gandim la artisti celebri ne vin in minte in prima faza multe nume de barbati si mai putine nume de femei. Desi am avut o multime de femei-artiste care au reusit sa se impuna in epoca lor prin eleganta si calitatea operelor de arta, ele au fost marginalizate si neglijate, astfel ca s-au pierdut printre zecile de nume de artisti ramasi in istoria artei…

Care sunt primele nume de artisti care va vin in minte cand va ganditi la un anumit curent artistic? Cu siguranta toate sunt nume de barbati si poate unul sau doua nume de femei se vor strecura timide in lunga lista a numelor de artisti barbati. Arta este pentru toata lumea, asa ca avem cu siguranta si o multime de femei care si-au incercat norocul si chiar au reusit sa se impuna intr-o epoca in care barbatii dominau tot ce puteau, inclusiv universul artistic si cultural.

Femeile artist au reusit sa faca, de multe ori, treaba mai buna decat barbatii, au fost ambitioase si au contribuit la dezvoltarea unor curente artistice interesante prin operele lor deosebite. Descoperiti in randurile ce urmeaza doar cateva exemple de astfel de femei si modul in care au reusit sa isi asocieze numele cu arta pentru totdeauna.

Caterina van Hemessen. Era o pictorita flamanda apartinand Renasterii. A fost primul pictor care a creat un autoportret infatisand un pictor in fata sevaletului sau. Pe lista de opere ramase in istorie se numara si niste portrete la scara mica finalizate intre anii 1540 si 1550 si cateva compozitii religioase. Tatal a reusit sa o invete suficient de bine manuirea pensulelor si a sevaletului. Era foarte greu pentru o femeie sa fie pictorita in vremea respectiva. Studiul nudului pe modele masculine era o problema reala, ucenicia impunea locuitul impreuna cu artistul de la care voiai sa inveti timp de patru sau cinci ani. Dupa ce s-a maritat a renuntat la pictura…

Fede Galizia. Era o pictorita apartinand perioadei renascentiste italiene si un pionier in ceea ce priveste natura moarta. O pictura din 1602 infatisand natura moarta este prima de acest tip din istoria artistica italiana. A fost invatata de tatal sau si la 12 ani deja stapanea excelent tot ce tine de pictura si de asternerea culorilor pe o panza alba. Abordarea sa era una directa, portretele sale erau un derivat de la traditiile naturalisme specifice Renasterii italiene. Din cele 63 de opere deja catalogate apartinand pictoritei uitate, 44 au avut natura moarta ca tematica principala.

Marie-Gabrielle Capet. A fost o pictorita apartinand neoclasicismului francez. Din 1781 a stat mai mereu pe langa celebrul pictor francez Adelaide Labille-Guiard in Paris si a ajuns sa fie acceptata la o varsta frageda la Academia Regala de Arta. Marie-Gabrielle era o picturita care realiza picturi in ulei si pasteluri si era foarte apreciata si respectata in epoca, fiind pe acelasi loc a importanta precum familia regala franceza.

Lyubov Popova. A fost una dintre cele mai prolifice, cunoscute, talentate si influente femei artiste apartinand avantgardei ruse. Foarte bine ea putea reprezenta si curentul cubist, suprematist, constructivist. In 1915 a reusit sa impuna si sa dezvolte propria varianta a artei non-obiective bazata pe o combinatie de principii si idei desprinse din avantagarda si picturile de icoane. Din 1921, dupa ce a respins pictura pe sevalet, s-a ocupat de design industrial. A gandit haine, textile, a produs postere, a realizat designuri de carti, montaje foto. In 1924 moare de scarlatina in Moscova si cariera sa in arta ia sfarsit pe neasteptate.

Hannah Höch. Este una dintre putine femei artiste care a indragit curentul german dadaist. A fost unul dintre creatorii fotomontajului, un colaj in care se regasesc fotografii si reproductii fotografice luate din mass-media. In centrul creatiilor sale se afla un concept interesant, noua femeie, o femeie energetica, profesionista, androgina, care e gata sa ii ia locul barbatului de pe aceeasi pozitie de egalite. Influenta lucrarilor sale din tinerete se vede excelent in referintele legate de modele de rochii si textile.

Clara Peeters. O alta pictorita care a avut opere cu natura moarta, apartinand Epocii de Aur Olandeze. Cele mai multe femei artist olandeze s-au specializat in natura moarta, care nu impunea si prezenta unor cunostinte vaste legate de anatomie. Clara a pictat de la mancare pana la vesela si tot ce tinea de masa obisnuita. A adorat sa picteze si diverse tipuri de branza care puneau in dificultate artistul prin detaliile neobisnuite pe care trebuia sa le surprinzi cu mare grija in pictura ta.

Marianne North. A fost un biolog si un artist botanic care a pictat cam toate operele sale in timpul Erei Victoriene. Cand a vazut ca nu poate face nimic cu vocea a inceput sa picteze flori, cat mai multe si mai deosebite. A si calatorit cu tatal sau foarte mult si a avut ce picta. Asa a ajuns sa picteze si sa documenteze o multime de specii de plante interesante. Multe plante au fost numite in onoarea sa, inclusiv un gen intreg de plante, Northia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *