In fiecare an in intreaga lume sunt o multime de manifestari culturale. Cultura e frumoasa si merita traita, diversitatea culturala e importanta si trebuie exprimata in cele mai inedite forme posibile daca vrem sa o avem in continuare si sa ne putem bucura de cultura pura.
Festivalurile de arta si culturale sunt cele mai bune exemple de manifestari ale culturii, sunt cea mai simpla cale de a avea contact cu o cultura si de a observa elemente culturale importante ale zonei au tarii unde au loc. Totodata sunt atat de diferite si de numeroase incat iti va fi greu sa le rezisti si sa nu te lasi „furat”de frumusetea aspectelor culturale evidentiate in cadrul lor.
Pentru pasionatii de cultura si de manifestari culturale sunt cateva evenimente anuale ce nu trebuie ratate. Festivalurile sunt pe lista importanta pentru orice admirator al culturii. Acolo ai intr-un singur loc mai multe culturi, mai multe aspecte ale unei culturi locale, interactionezi direct cu respectiva cultura, vezi traditii si obiceiuri zonale, iti lamuresti mai usor anumite intrebari pe care le aveai.
In festivalurile de arta si culturale din lumea-ntreaga nu exista nicio limita de varsta pentru cei care pot lua parte la ele. Daca iti place arta si cultura si vrei sa te bucuri de a in cea mai pura forma si in cel mai frumos cadru festivalul e locul perfect in care trebuie sa te afli. Nu orice festival cultural merita sa fie pe lista ta, asa ca ne-am gandit sa iti propunem cateva idei excelente pentru urmatoarea plimbare prin lume, dupa ce se mai linistesc lucrurile cu pandemia.
Adelaide Fringe. Festivalul din sudul Australiei are loc pe la finalul verii de acolo si ofera patru saptamani de extravaganta, de cabaret, film, muzica, circ, arte vizuale. A fost fondat in 1960, atragea anual milioane de vizitatori si este una dintre cele mai apreciate si mai mari manifestari culturale australiene.
A devenit rapid al doilea cel mai mare festival anual din lume, mereu dupa jumatatea lunii februarie pana la mijlocul lui martie. 7.000 de artisti din toata lumea vin acolo, sunt peste 1.300 de evenimente care au loc in zeci de sali si locuri speciale pentru asemenea manifestari culturale de amploare. Sunt si evenimente gratuite si evenimente unde se intra doar cu bilete cumparate din timp. Din pacate, odata cu pandemia, evenimentul nu a mai avut aceeasi amploare…
Festivalul de Arta din Hong Kong. Cam orice e primit la festivalul din Hong Kong. Ai sa vezi opera chineza, dans contemporan, ai sa auzi Shakespeare si muzica de camera, toate sub cupola unui festival atipic. A fost fondat in 1973, isi propune sa atraga atentia publicului asupra artei si sa incurajeze schimburile culturale active.
Artisti locali sau din intreaga lume isi dau intalnire la acest festival si incearca sa arate publicului tot ce au creat si au gandit in anul ce a trecut. Festivalul incurajeaza si tinerii artisti sa se manifeste si sa ia contact cu publicul pasionat de cultura, ii sustine, sustine mult cultura locala si artistii talentati care au nevoie sa fie descoperiti si sa se afirme.
Afrikaburn. Se desfasoara in Africa de Sud, e un festival destul de ciudat pentru ca vei gasi aici structuri artistice deosebite, vehicule mutant, efigii arzatoare si o comunitate cu totul altfel.
Se desfasoara in fiecare an in rezervatia Stonehenge, provincia Cape Nord de Sud inca din 2007, are in mare parte opere de arta temporare construite intr-un mediu cu totul atipic, semi-desert, iar multe opere sunt arse spre finalul evenimentelor culturale.
Desi e destul de ciudat si nu vei gasi arta la care te astepti, festivalul e interesant prin prisma diversitatii culturale si particularitatilor culturii africane, care transpar din fiecare element al operelor de arta vazute acolo.
Festivalul Bluedot. Este unul dintre cele mai apreciate festivaluri dedicate stiintei si culturii. Include diverse evenimente de muzica sau stiinta si cultura, are loc in Cheshire, Anglia si combina muzica buna cu experimente interesante stiintifice in direct, multe discutii cu experti din domenii diverse si opere de arta imersive.
Bluedot este sustinut de Universitatea Manchester, cea care detine observatorul. Numele Bluedot vine de la un celebru fotograf Pale Blue Dot, de prin anii 1990, care a fotografiat Planeta Albastra in nenumarate ipostaze inedite.
Asadar, daca vrei sa inveti ceva, sa ai contact direct cu stiinta si cultura mergi la acest festival englezesc si nu vei regreta nicio secunda.
Festivalul Boom. Sub cerul pe care troneaza o luna plina splendida are loc Festivalul Boom din Portugalia. E un festival despre muzica, ritualuri vindecatoare pentru toti participantii din diferite culturi.
Si daca tot am amintit de muzica sa spunem ca aici vei asculta muzica tehno, house, vei vedea picturi, sculpturi, vei asista la cursuri si demonstratii de yoga si de arta video, vei avea acces la teatru si cinema, la piese de teatru si filme interesante.
Este unul dintre putinele festivaluri family-friendly, acolo pot veni si familii cu micuti, bebelusi si cei care au anumite nevoi si vor totusi sa mearga la un festival cultural altfel.