Moda este influentata si de filmele lansate pe piata

Stim deja ca moda se schimba cu o viteza ametitoare. Fiecare descoperire in moda, un articol vestimentar nou, poate cateva accesorii adaugate si deja avem o „noua moda”. Moda este o deprindere colectiva, un obicei, cu specificitate locala, poate nationala, dar si globala. Depinde mult de mediul social, e influentata de o multime de factori. Filmele pot influenta si ele moda.

Printre factorii care influenteaza moda se afla si… cinematografia, filmele. Da, filmele pot influenta moda si chiar foarte mult. Cu cateva zeci de filme aparute in fiecare an in toata lume si costume speciale pentru acestea nu e de mirare ca pasionatii de moda tin cont din ce in ce mai mult si de ce vad pe marele ecran sau pe micul ecran.

Cel mai simplu mod sa vedem ce filme au influentat sau pot influenta moda este urmarirea Premiilor Oscar. Acolo avem categoriile Cele mai bune costume, Cea mai buna imagine, doua categorii care an de an aduna cateva filme pe care merita sa le vezi daca vrei sa fii la moda si sa vezi ce se mai poarta in „lumea buna”. In continuare vei descoperi o lista scurta de filme care au schimbat radical modul in care ne imbracam si cum ne raportam la moda.

Marele Gatsby (2013). A castigat Oscarul pentru cele mai bune costume, reflecta articolele vestimentare din anii 1920. Moda art deco si colaborarile cu Prada si cu Tiffany au fost un real succes pentru filmul care a adus din nou o moda uitata pe ecranul din epoca moderna. Rochiile cu talii excelente, franjurii si margelele, accesorizarea, combinatiile de culori si de articole vestimentare care aminteau de incepul de secol 20, toate au contribuit la aparitia unei mode interesante inspirata din anii 1920.

Teapa in stil american/American Hustle (2013). Cu actiunea desfasurata in anii 1970, spre finalul lor, American Hustle a avut de toate. Rochii provocatoare, sexy inspirate din moda acelor ani, salopete, rochite disco, multa culoare si articole vestimentare si de incaltaminte de care poate ca uitam daca nu era acest film. A fost nominalizat la Cele mai bune costume la Oscar si s-a bucurat de un real succes, multi designeri au avut in anii ce au urmat creatii inspirate din anii 1970.

Remuscarea/Atonement (2007). Nominalizat pentru Cea mai buna imagine, Atonement este filmul in care anii 1930 si moda lor au stralucit din nou. Rochia emerald din matase a acritei principale a atras atentia doamnelor din intreaga lume, rochiile verzi au fost cautate si modelul de rochie din film a devenit rochia anului. Pe langa rochii in film am putut vedea si costume deosebite din anii 1930 si o combinatie interesanta de accesorii si culori pe care doar atunci le gaseai.

Lebada neagra/Black Swan (2010). Natalie Portman a aparut in film intr-o rochie superba care a purtat semnatura Rodarte si de atunci rochiile de tipul acela au fost la mare cautare. A fost o provocare pentru producatori sa gaseasca designerii si creatorii de moda care sa poata realiza costumele complicate pe care si le dorea echipa. Stilul balerina a revenit in trend, combinatii de culori si de materiale din film au fost sursa de inspiratie sigura pentru urmatoarele colectii lansate pe piata.

Bonnie and Clyde (1967). A primit nominalizare la Cea mai buna imagine, bereta a fost insa vedeta si a fost pusa in evidenta excelenta de catre Faye Dunaway. Asa cum Brigitte Bardot a scos din anonimat celebri bikini, asa si Dunaway a readus in atentie bereta. Moda din anii 1930, cand se purta bereta, a revenit dupa aparitia filmului si a rezistat pana in ziua de astazi. Rochiile in stilul anilor 1930, trenciurile si tricoturile au fost in atentia publicului feminin.

Love Story (1970). Cu o nominalizare la cea mai buna imagine drama Love Story a adus schimbari in moda acelor ani. S-au cautat peste tot puloverele din tricot si fustele plisate, stilul impus de Love Story era insa popular inainte doar prin licee, scoli. S-a ajuns pana intr-acolo incat s-au vandut si tipare care iti permiteau sa faci orice fel de articol vestimentar vazut in film din tricot.

Blade Runner (1982). Un clasic al Sci-Fi-ului, Blade Runner este tipul de film care a pus accent pe designul de costume si a vrut sa aduca o schimbare in moda, asta e clar. Filmul e plin de costume inspirate dintr-un mix impresionant de perioade, de la anii 1940 la perioada punk rock. Desi astazi nu mai vedem influente ale acestei pelicule, la vremea la care s-a lansat Blade Runner a facut furori in lumea modei si creatorii de moda au cautat sa se inspire cat au putut din film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *