Daca va gandeati ca SARS-CoV-2 si COVID-19 nu mai sunt de actualitate si au ramas in istorie deja, fara sa ne mai afecteze viata, recent oamenii de stiinta si medicii au inceput sa traga semnale de alarma in privinta unei noi variante sau familii de variante detectate in Marea Britanie si SUA, America pentru inceput si apoi raspandita si Europa. E vorba despre FLiRT, noua varianta SARS-CoV-2, urmasa Omicron si ruda „buna” cu varianta JN.1, alta varianta de temut a SARS-CoV-2.
Noua varianta SARS-CoV-2, FLiRT, a determinat in mai un numar tot mai mare de infectari si reinfectari in SUA si Marea Britanie, dar si in alte tari din intreaga lume. 30% din numarul de cazuri recente din toata lumea sunt cauzate de aceasta varianta, un sfert din noile infectari din SUA sunt atribuite FLiRT.
Specialistii au folosit termenul FLiRT pentru a descrie o familie de variante diferite, KP.2, KP.3, JN.1.7, JN.1.1, KP.1.1. Toate sunt „urmasi” ai variantei JN.1, Juno, care a fost dominanta in Marea Britanie si in alte parti ale lumii in ultimele luni. Toate variantele denumite generic FLiRT au acelasi set de mutatii la nivelul proteinei spike, fix acea proteina care ajuta la atasarea de celulele umane. Unele mutatii ajuta virusul sa infecteze nasul si gatul mai usor in comparatie cu alte variante aflate inca in circulatie.
Ca sa intelegem numele variantei FLiRT ne gandim la mutatiile aparute. Intr-un loc al proteinei spike un aminoacid F a facut schimb cu L, iar in alt loc un aminoacid R s-a schimbat cu L.
Pana acum nu exista dovezi clare care sa ateste ca noua varianta sau familie de variante FLiRT vor determina foarte multe infectari si simptome mai periculoase decat restul variantelor. Oricum COVID-19 va deveni o boala sezoniera si ar putea sa fie printre cauzele racelilor si gripelor banale.
La patru ani si jumatate de la debutul pandemiei de COVID-19 inca ne temem de ce s-ar putea intampla in viitorul apropiat, vara aceasta, de un val de infectari care va semana cu ce am vazut in urma cu doi ani si jumatate, de exemplu. Vestea buna este ca e vorba tot despre Omicron, deci simptomele nu vor fi atat de severe si de grave. Varianta KP.2 este deja dominanta la acest moment in SUA, cazurile infectarilor cu varianta KP.1.1 au crescut si ele cu pana la 7%, spre deosebire de procentul cresterii la cazurile determinate de varianta KP.2, care a depasit 28%.
Noua varianta este deja si in Europa, a fost detectata in 14 tari. Nu e vorba despre cazuri foarte multe, ca la inceput de pandemie, multe sunt usoare, dar exista si cresterea procentelor de infectari este lenta. Raspandirea rapida este generata de rezistenta la atacul sistemului imunitar si la imunitatea precedenta, asta pentru ca avem totusi o mutatie diferita sau mai multe. O crestere spectaculoasa a cazurilor de infectare s-a datorat in special variantei KP.2, dar si subvariantelor JN.1. Recent KP.2 a fost detectata si in Australia si India.
Infectarea precedenta cu JN.1 ofera inca o protectie puternica impotriva variantelor noi FLiRT. Vaccinurile pentru Omicron si alte variante, subvariante din trecut vor asigura imunitate buna cand e vorba de KP.2 si celelalte variante.
Simptomele infectarii cu variantele FLiRT seamana mult cu toate pe care le-am avut la Omicron sau la primele variante de COVID-19. Discutam despre temperatura mare, frisoane, tuse continua, pierderea sau schimbarea mirosului, gustului, respiratie ingreunata, oboseala, senzatie de epuizare fizica, dureri in tot corpul, dureri de cap, de gat, nas infundat si cu secretii permanente, pierderea poftei de mancare, diaree, senzatie de rau permanenta, greata si varsaturi.
135,330 cazuri de infectii cu SARS-CoV-2 au fost raportate in 28 de zile pana pe 5 mai 2024, deci avem un numar mic, dar am putea sa asistam la dublarea acestuia mai ales daca variantele FLiRT vor continua sa infecteze si sa asigure raspandirea virusului in lume. Marea Britanie, Israel, Australia sau India, America si multe tari europene continua sa tina sub supraveghere variantele FLiRT, in vreme ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda prudenta si protectie sporita in continuare pentru a nu se ajunge la un val de infectari in vara care urmeaza sau in toamna lui 2024.
KP.2 si KP.3 erau deja raspunzatoare in saptamanile trecute de 9.6% si 20% din totalul cazurilor noi aparute in lume. Cele doua variante sunt variante monitorizate momentan, ceea ce inseamna ca prezinta risc de a duce la cresterea numarului de infectari dintr-o regiune foarte rapid intr-un timp relativ scurt, dar si schimbari genetice ce ar putea afecta caracteristicile virusului.
Vestea buna este ca intre martie si aprilie 2024, numarul cazurilor globale de infectare a scazut cu 48%, spitalizarile au scazut cu 35%, numarul deceselor a scazut si el foarte bine, cu peste 44%.