Fobiile ciudate apar cand te astepti mai putin

Ai vazut un paianjen si ti-a fost frica de el? Ai intrat in lift si ai constatat ca nu te simti confortabil in acel spatiu prea ingust? Ai fost nevoit sa vorbesti in public, in fata unei multimi de oameni si nu ai putut-o face pentru ca ti-a fost teama? Daca ai trecut prin aceste situatii ai cu siguranta o fobie. Fobiile apar de-a lungul vietii si sunt asociate cu diverse situatii, cu experiente care au dus la aparitia unei frici inexplicabile. Unele sunt comune, dar sunt foarte multe neobisnuite, de care nici macar nu stim.

Fobiile sunt descrise de specialisti ca fiind frici irationale de anumite obiecte, situatii sau de fiinte vii. Frica e un raspuns natural la pericol, fobia apare doar atunci cand ne confruntam cu ceva care nu are cum sa ne faca rau, dar noi presupunem ca ne va face rau. De multe ori persoana care sufera de anumite fobii evita sa faca anumite lucruri doar pentru ca ii este prea frica.

Cei care studiaza fobiile au descoperit in timp ca oamenii sunt foarte creativi si incep sa aiba fobii dintre cele mai ciudate, fobii la care nici nu te astepti. De ce tot apar fobiile? Pentru ca traim intr-o lume in care exista mult stres, multe experiente pe care le avem si care ne-ar putea speria, ne-ar putea duce pana in punctul in care fobia sa nu poata fi evitata. Omul modern este mai receptiv si mai aventurier de fel, asa ca fobiile au cale libera sa il domine la un moment dat. Doar cateva exemple de fobii ciudate care afecteaza un numar neasteptat de mare de oameni.

1. Arahibutirofobia. Desi suna ciudat cand pronunti acest cuvant, fobia descrisa de el este destul de simpla. Cei care sufera de ea se tem foarte tare ca nu cumva untul de arahide sa le ramana prins de cerul gurii, sa se lipeasca acolo. Se intampla adesea sa ti se mai lipeasca niste unt de arahide pe cerul gurii, nu e o problema atat de grava. Dar oamenii care au arahibutirofobie au o teama imensa de aceasta situatie. Unii pot manca doar putin unt de arahide, altii nu vor pune gura pe asa ceva. Fobia de lucruri lipicioase sau teama enorma de inecare sunt la baza acestei fobii. De multe ori toti cei care au fobia descrisa aici au avut un incident in care a fost implicat si untul de arahide.

2. Nomofobia. Este o fobie moderna, aparuta ca urmare a dezvoltarii tehnologiei. Este teama de a nu avea telefonul smart la tine. Apare o anxietate pronuntata cand nu ai telefonul langa tine, apare teama de a nu avea prea putina baterie si teama de a nu ramane fara semnal. Oamenii care sufera de nomofobie se panicheaza enorm daca nu pot folosi telefonul o perioada. Stii ca ai aceasta fobie cand toata ziua verifici telefonul de teama sa nu cumva sa ajungi in scenariile respective. Fobia este foarte intalnita la tineri si adulti care depind de telefoane si vor sa le foloseasca non-stop, sa stie ca se bazeaza pe ele.

3. Aritmofobia. Cam toata lumea a avut o forma „usoara” de aritmofobie in scoala, la orele de matematica?. Este frica de numere. Cei care sufera de aceasta fobie chiar se tem de numere foarte tare. Apare anxietatea imediat cand trebuie sa calculeze ceva, cand trebuie sa aiba de-a face cu numere in general. Practic nu alegi joburi si nu faci diverse sarcini care au legatura cu numere. E total diferit de a nu putea privi numere, nu prea are legatura. Lucratul efectiv cu numere este in centrul fobiei. Cum depasim fobia? Doar prin creativitate si prin „pacalirea” creierului in timpul activitatilor desfasurate.

4. Plutofobia. Plutofobia este teama de avere sau de a avea bani multi. Se manifesta fie prin teama de imbogatire, fie prin teama de oamenii bogati. Oamenii care ajung sa dezvolte o asemenea fobie se tem de bani, se tem sa aiba de-a face cu bani. S-a ajuns in multe situatii ca acesti indivizi sa isi saboteze cariera pentru a nu castiga multi bani sau pentru a nu face avere. Teama aceasta ciudata vine si de la faptul ca, avand o avere, trebuie sa fii mereu in garda, sa te feresti de hoti, ai mereu o presiune mai mare asupra ta si esti mai stresat in preajma unor sume uriase de bani.

5. Ablutofobia. Este teama de baie, de imbaiere, de spalare. Apare mai ales la copii, dar si adultii o pot dezvolta. Cei care ajung sa o aiba nu se spala, nu fac un dus, miros rau si se izoleaza social. Ablutofobia duce la o lipsa totala de igiena si la comportamente extreme in preajma baii, a cazilor, a dusurilor. Anxietate, atacuri de panica, teama foarte mare pana la paralizare efectiva in fata baii doar la gandul ca trebuie sa te speli, iata cu ce se confrunta indivizii care au fobia descrisa. Cauzele fobiei pot fi multe, dar cele mai frecvente implica evenimente traumatizante legate de baie sau teama de a nu te uda. De multe ori fobia este in legatura directa cu teama de apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *