In ziua de astazi, arta se manifesta intr-o multitudine de forme. Artistii moderni au renuntat in unele cazuri la formele conventionale de exprimare artistica si au optat pentru forme neconventionale artistice. Arta neconventionala este un concept simplu de inteles daca ne gandim la arta „clasica”.
In loc sa folosesti instrumente si tehnici obisnuite, concepte obisnuite pentru exprimarea artistica ai o multime de forme si de tipuri de tehnici care depasesc limitele impuse de arta obisnuita. In arta neconventionala conteaza foarte mult creativitatea si neasteptatul, la fel cum va conta si maniera in care artistul reuseste sa combine diverse idei intr-o singura opera de arta.
Arta neconventionala este la mare cautare astazi. In lumea artistica s-au cautat si se cauta noi modalitati de a atrage publicul si de a transforma orice fel de opera de arta intr-una cat mai atractiva si mai originala. Neconventionalul, desi pare un concept usor de pus in practica, este foarte greu de integrat intr-o opera de arta. Instrumente, tehnici, modalitati de folosire a materialelor obisnuite intr-un mod inedit, toate pot fi la un moment dat baze ale artei neconventionale.
Recunoastem usor formele artei neconventionale, operele de arta care se inscriu in acestea sunt deosebite, nu seamana cu nimic ce am vazut deja. Artistul care se incumeta sa realizeze opere de arta neconventionala porneste de multe ori de la o idee iesita din comun si incearca sa o transfere in universul artistic. La inceput e foarte dificil, dar dupa ce ai deja cateva opere neconventionale de arta ai deja puterea sa fii si mai creativ si sa iti depasesti limitele, sa aduci ceva original si nou pe nisa in care ai reusit sa iti faci loc.
In arta neconventionala conteaza mult curajul, conteaza implicarea, conteaza detaliile si conteaza experienta. Nu ai cum sa ai opere de arta neconventionale daca nu ai experienta, daca nu cunosti foarte bine tehnicile de baza din arta. E un must sa fii stapan pe tine si pe metode, tehnici sau materiale pentru opere de arta deosebite ca sa ajungi la forme de arta neconventionala. Pentru a intelege mai bine ce e cu arta neconventionala iti vom da cateva exemple in randurile ce urmeaza.
Arta cu „sticky notes”. In ultima perioada acele hartiute cu lipici pe care le punem peste tot ca sa ne aduca aminte au devenit un mediu perfect pentru exprimarea artistica. Aceste hartiute sunt disponibile in toate culorile posibile, au marimi standard pe care le putem integra in orice opera de arta. Creatiile neconventionale au marimi diverse, de la unele de marimea unei table pana la unele care acopera un intreg zid. Se pot face portrete din sticky notes, se fac si opere de arta de foarte mari dimensiuni, se poate scrie sau desena pe ele pentru a avea un puzzle imens care formeaza o anumita imagine.
Arta care presupune animatii in nisip. E o forma artistica pe care nu ai cum sa o conservi. Animatia in nisip e interesanta si unica. Arta folosirii nisipului pentru animatii dispare si evolueaza intr-o clipa. Se deseneaza pur si simplu in nisip, cu ajutorul unei cantitati suficiente de nisip curat.
Cu un proiector si o suprafata luminata aceasta forma de arta neconventionala poate oferi imagini in miscare in mod continuu. Pe masura ce apar imagini noi cele mai vechi dispar in nisip doar pentru a lasa loc unor imagini si mai interesante, si mai dinamice. E ceva inedit si foarte interesant de privit, dar si de realizat. Ai nevoie de multa indemanare si de multa rabdare sa iti perfectionezi tehnicile si viteza in care desenezi.
Arta facuta cu ajutorul fumului. Practic pictezi cu fum. Isi are originea in anii 1900, a fost folosita de foarte multi artisti de-a lungul timpului. Cu ajutorul fumului de la o lumanare, de al o candela, de la o lampa cu kerosen se realizeaza diverse imagini pe o suprafata speciala. Pictura cu fum este foarte populara, este apreciata in toata lumea, poti face spectacol si poti obtine opere de arta splendide, exact ca in cazul desenatului in nisip. Fumul trebuie sa fie suficient de „dens” pentru a putea sa produca efectele dorite pe suprafete, putem avea si un fum colorat, depinde de substantele folosite in sursa de fum.
Arta cu ajutorul… sunetului. Este arta care foloseste sunetul ca mediu si ca subiect. La baza acestei forme artistice neconventionale se afla stimularea auzului. In loc sa iti concentrezi eforturile pentru a atrage ochiul privitorului, in arta sunetului se foloseste muzica, se produc diverse sunete si se utilizeaza tehnologii avansate pentru a creea o experienta artistica excelenta. Auzi si asculti „arta” asa cum nu ai mai facut-o niciodata, ai arta in forma pura si cele mai inedite forme de exprimare a creavitatii artistice.
Arta cu ajutorul mancarii. In arta in care folosim mancare, ingrediente pe post de materiale si instrumente pentru obtinerea operelor de arta se picteaza, se decupeaza, se sculpteaza, se taie diverse fructe, legume in formele dorite. Pe langa legume si fructe se pot folosi orice fel de ingrediente, inclusiv condimente pentru a avea o opera de arta originala.
Mancarea si ingredientele folosite pot fi neperisabile sau perisabile, am avut deja opere de arta bazate pe ingrediente, pe mancare care au atras atentia lumii intregi si care s-au remarcat printr-o creativitate uluitoare. Si asta e pana la urma arta neconventionala: sa iei ceva obisnuit si sa il utilizezi intr-un mod neobisnuit, dar sa ai la final o opera de arta adevarata si gata de expus oriunde.
Arta care presupune sculptura in roca. Artistii iau pietre si roci uriase si le aranjeaza, se stivuiesc cum doresc intr-o opera originala, in asa fel incat sa nu mai semene deloc cu o banala piatra, roca. Sculpturile in roca sunt pana la urma o forma de arta interactiva. La nivel fizic si metamorfic arta care se foloseste de roci reprezinta echilibru si stabilitate.