O dieta echilibrata contine multe fructe de sezon, consumate in timpul sezonului

Primavara aduce o vreme mult mai frumoasa decat in lunile precedente, aduce mult soare, dar si trezirea naturii din hibernare. Daca iarna nu gasim mai nimic la raionul cu legume si fructe sau in piete, odata cu venirea primaverii totul se umple de culoare si de mirosuri foarte placute.

Fructele si legumele de primavara au nutrienti esentiali pentru organismul nostru, sunt delicioase si pot fi integrate cu usurinta in orice fel de meniuri. Cu cat consumam mai multe zi de zi, cu atat vom reusi sa avem mai multe vitamine si minerale in organism, din surse naturale, dar si mai multa energie.

Nu e sezon mai bogat in legume si fructe proaspete decat primavara. Legumele si fructele de sezon sunt o minune in orice meniu, sunt usor de consumat, si mai usor de gasit, contin suficienti nutrienti si nu sunt transportate de la mare distanta. Plus ca te costa mai putin sa ai zi de zi un meniu sanatos si poti sa experimentezi cu diverse combinatii.

Printre avantajele pe care ti le poate aduce consumul de legume sau fructe de sezon se numara un boost de energie excelent cand ai mult de lucru, o digestie mai usoara, o gandire ceva mai „limpede”, dar si capacitate de concentrare mai mare si o memorie pe care te poti baza oricand.

Daca deja ti-e pofta de ceva bun si fresh te poti inspira din urmatoarele propuneri de legume si fructe de inclus in dieta preferata.

  1. Sparanghel. Sparanghelul are multa vitamina K, este excelent pentru sistemul circulator, are acid folic, antioxidanti, vitamina C si A, vitaminele B esentiale pentru metabolism. Are multe fibre, inulina, buna pentru sistemul digestiv. Ca sa il mananci mai usor il poti pregati la abur, il poti praji, pot sa il pui in salate, in oua, la micul dejun;
  2. Anghinare. Are extrem de multi antioxidanti, are proteine si fibre, cam 10 grame fibre, 3.5 grame proteine per portie, este excelenta pentru digestie si pentru sistemul circulator. Are si ea vitamina K, acid folic, magneziu si vitamina C. Scade colesterolul rau si poate fi servita alaturi de cele mai delicate tipuri de mancaruri din diverse bucatarii si are un gust foarte bun;
  3. Broccoli. Fibre, antioxidanti, vitamina C din abundenta, vitamina A cat cuprinde si antiinflamator natural, toate sunt de gasit in fiecare bucatica de broccoli. E bun pentru digestie, pentru bolile de inima, pentru diabet. Se poate pregati la abur, la cuptor, se poate pune in supe, in diverse preparate mai sofisticate sau se poate servi drept garnitura, dupa ce e fiert bine;
  4. Morcovi. Au multa vitamina A, fibre, antioxidanti, sunt excelenti pentru inima, ochi, pentru sistemul digestiv. Morcovul poate fi pus in orice fel de mancare, in desert, in supe, ciorbe, poate fi mancat crud, poate fi pus si in diverse garnituri. Sucul de morcovi e excelent pentru digestie si pentru sanatatea aparatului digestiv;
  5. Ridichi. Contin cam o treime din necesarul zilnic de vitamina C, au si acid folic, fibre, vitaminele B, potasiu. Au si proprietati antifungice si pot preveni instalarea unor bacterii periculoase si dezvoltarea lor. Pot fi servite in salate, in sandvisuri sau pot fi mancate ca atare, cu niste branza sarata si ceva cascaval, pot fi puse in mancare, in diverse tipuri de garnituri delicioase;
  6. Capsune. Au enorm de multa vitamina C, acid folic, magneziu, potasiu, fibre. Sunt excelente pentru inima, sistemul circulator si cel digestiv. Capsunele contin multi antioxidanti. Se pot servi crude, cu ovaz, in sucuri, se pot face gemuri din ele, dulceturi, pot fi puse in smoothie-uri;
  7. Mazare. Daca vrei multe vitamine mananci mazare. In mazare ai vitaminele A, C, K si B6, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, fier. Au fibre multe, ajuta digestia si eliminarea usoara a materiilor fecale. Mazarea se poate fierbe, se face minunata la cuptor, la aburi, se pune in salate si in tot felul de mancaruri delicioase, alaturi de ceva marar si condimente de sezon. Se consuma imediat dupa cumparare, daca e proaspata. Daca e congelata sau e la borcan, prefiarta, se mai poate tine la frigider pana cand avem timp de gatit;
  8. Sfecla. Este foarte buna pentru circulatie si pentru sange, scade tensiunea arteriala, ajuta la detoxifierea sistemului digestiv. Sfecla se poate adauga in smoothie-uri, se poate face suc de sfecla, se poate fierbe si pune in salate, in gustari sau in diverse mancaruri cu un gust deosebit si o culoare unica. Are vitamina B9, vitamina C, mangan, magneziu, potasiu, fosfor, fier, proteine si fibre de calitate, sustine sanatatea creierului si reduce orice inflamatie din corp. Protejeaza si ficatul, sustine imunitatea, stimuleaza libidoul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *