Gadgeturile moderne sunt perfecte pentru citit, insa renuntam de tot la cartea tiparita?

Cu mult timp inainte de inventarea presei de tipar, accesul la materiale de citit era un lux, la care aveau acces doar cei mai bogati. Dupa ce a aparut si tiparul cartile au putut fi citite si de restul lumii, deja aveam acces la un numar mare de volume tiparite sau documente, care puteau circula in toata lumea.

Odata cu aparitia tehnologiilor moderne, accesul la materiale de citit a devenit mai usor si mai convenabil. Astazi putem citi carti pe tablete, telefoane, pe un dispozitive speciale pentru citit in conditii cat mai bune. Fara aceste inovatii s-ar putea ca lectura sa fie mult mai plictisitoare si mai greu de realizat…

In ziua de astazi nu se mai citeste atat de mult ca inainte, cartile in format fizic incep sa piarda teren in fata celor electronice, in fata unor activitati mult mai captivante, petrecute de regula in fata ecranelor dispozitivelor moderne. Companiile care se ocupa de producerea unor gadgeturi speciale pentru lectura s-au conformat cerintelor si au incercat sa ofere celor care inca mai adora sa citeasca o carte, indiferent de format, o exprienta personalizata si confortabila.

La o simpla cautare in magazinele de specialitate vom gasi atat de multe gadgeturi si inventii interesante pentru lectura incat va fi foarte dificil sa ne oprim la un singur lucru. In continuare veti descoperi cateva recomandari de gadgeturi si inventii din sfera tehnologiei care au reusit sa revolutioneze modul in care citim o carte preferata.

1. Dictionarul de tip „point and click”. Inca mai sunt cititori care prefera pixul si copia tiparita atunci cand vor sa citeasca si sa noteze ceva. Pentru ei s-a inventat un fel de scaner portabil cu o camera tip flip-up. Nu mai pierzi timp cautand prin dictionare dupa un cuvant pe care nu il intelegi, ecranele LCD color, au multe informatii inmagazinate sau se pot conecta si la Internet.

Ba mai mult, scanerul are si un difuzor incorporat, poate sa ofere si pronuntia cuvintelor cautate. Cu un astfel de dispozitiv poti afla pe loc sensul a mai bine de 500.000 de cuvinte, are mai multe limbi in care poti cauta si nu e scump deloc.

Lumina pentru citit carti in format fizic. Daca iti place sa citesti mereu, zi, noapte, stii cat de importanta e lumina pentru citit. Lumina din camera nu este intotdeauna una suficienta, asa ca ai nevoie de o lumina suplimentara pe carte. Sunt deja pe piata dispozitive care pot lumina paginile pentru a fi mai usor de citit. Luminozitatea lor e ideala pentru citit, ochii sunt mai odihniti dupa o sesiune de citit.

Dispozitivele cu lumina speciala pentru citit sunt bune si pentru cititorii care au trecut de o anumita varsta si care au nevoie de o lumina foarte buna ca sa vada bine ce au de citit. LED-urile din interiorul dispozitivelor sunt rezistente, ofera o lumina perfect calibrata pentru vederea noastra, nu avem probleme cu adaptarea la acest tip de lumina si ne putem folosi de produs ani buni.

Semne de carte digitale. Sunt niste gadgeturi speciale pentru cei care vor sa isi dezvolte si sa imbunatateasca abilitatile in privinta lecturii. Cand citesti ai nevoie de un dispozitiv care sa iti inregistreze timpul de citit si obiceiurile in privinta lecturii. Cu un semn de carte digital poti sa inregistrezi imediat durata cititului zilnic, si asta doar cu o atingere de buton.

Exista si un ceas digital integrat si o baterie cu litiu care va rezista foarte bine la folosire intensa. Cronometrul din dispozitiv le spune cititorilor cand au atins numarul de pagini de citit din ziua respectiva. Cele mai multe semne de carte digitale pot inregistra peste 1.000 de ore de citit si permit sesiuni multiple de citit inregistrate si ele cu o acuratete foarte mare. Plus ca intra foarte bine in orice fel de carte, avand un design foarte bine gandit.

Lupa cu lumina. E un dispozitiv excelent pentru cei care au probleme cu vederea si pentru batrani. Cu lupa maresti paginile pe care vrei sa le citesti, dar ai si lumina pentru a putea citi mai bine textul. Unele variante ale dispozitive au si anti-glare pentru a putea sa citim si mai bine odata ce ajungem sa le utilizam. Se poate folosi lupa si la alte activitati, la realizarea unui puzzle sau la treburi casnice de finete.

eBook-readere. Sunt cele mai populare inventii pentru citit. Se iau oriunde, citesti tot ce vrei pe ele, sunt adaptate pentru citit in orice conditii, chiar si in intuneric. Poti stoca un numar mare de carti pe ele, primesti si analize detaliate despre citit si despre cat de repede poti termina o carte.

Ai o varietate mare on-line, textul poate fi marit oricand, poti sa stabilesti si un anumit ritm automat in privinta succesiunii paginilor, sa impui un ritm de citit. Semnele de carte virtuale si numarul mare de functii pe care le gasesti la eBook-readere le vor transforma in cel mai bun prieten pentru un cititor inrait.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *