Galeriile de arta vor incearca sa functioneze intr-o lume total diferita de cea de dinainte de martie 2020

Daca pana mai ieri galeriile de arta sau muzeele primeau sute sau mii de vizitatori, astazi realitatea este cu totul alta. Vorbim despre o realitate dezolanta, in care galeriile au fost inchise pentru public la inceput, luni bune, odata cu inceputul pandemiei de COVID-19.

Toate operele de arta si-au asteptat insa vizitatorii si acestia nu au interziat sa apara, mai tarziu, ce e drept, si cu destul de multa reticenta. Nu ai cum sa compari ce era inainte de pandemie cu realitatea din prezent, nu exista termen de comparatie, e o situatie cu totul noua.

Si cu toate astea proprietarii galeriilor de arta sau cei ai muzeelor din intreaga lume au reusit sa gaseasca modalitati interesante de a deschide totusi spatiile pentru publicul larg. Asta intr-o incercare aproape disperata de a face fata unei perioade negre pentru intreaga cultura globala.

Din perspectiva unei galerii de arta sau a unui muzeu celebru, lipsa de turisti si de vizitatori inseamna si pierderi foarte mari si imposibilitatea de a mai rezista pe o perioada lunga de timp. Starea de urgenta prelungita si cea de alerta nu au adus nimic bun pentru galeriile de arta, pentru institutiile cu numeroase opere de arta. Pe masura ce izolarea s-a tot prelungit gaura din bugetul lor a devenit din ce in ce mai mare si mai greu de oprit.

Depasirea unei situatii atat de complicate si fara precedent a insemnat in primul rand multa ambitie si multa imaginatie, creativitate. Situatia in care ne-am aflat si ne aflam este deja realitatea noastra si nu putem sa mai facem nimic. De la asta s-a pornit cand s-au asternut pe hartie toate ideile pentru a putea ramane pe linia de plutire si de a iesi rapid din starea de nesiguranta continua.

Ce idei au pus in aplicare marile galerii de arta sau muzee din intreaga lume? Veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Muzeul Louvre din Paris. Cand ai un astfel de muzeu care primeste milioane de oameni anual si il inchizi pentru cateva luni nu poti sa te astepti ca toate lucrurile sa fie roz. Din 6 iulie 2020 muzeul s-a redeschis pentru public, cu 7.000 de oameni dispusi sa il viziteze in ziua redeschiderii. Cum au ajuns sa viziteze muzeul Louvre?

Au facut rezervari on-line din timp, au purtat masca obligatorie, au mers prin muzeu pe o singura „linie”, pe tronsoane marcate special. 30% din spatiul holurilor a fost totusi inchis. In jurul operelor de arta, vreo 30.000 de la numar, a ramas suficient loc liber pentru a se evita orice contaminare.

Cine voia sa vada zambetul Mona Lisei trebuia sa pastreze distantarea sociala si sa astepte la rand. Tot ce tine de igiena si de reguli respectate a fost supravegheat mereu de personalul muzeului in asa fel incat toata lumea sa fie in siguranta in orice moment si sa viziteze tot ce doreste.

Desi muzeul e deschis de ceva vreme lumea nu mai vine in numar asa de mare de teama infectarii cu SARS-CoV-2.

Muzeele de la Vatican. Au fost si ele inchise pana la inceputul lui iunie 2020, dar s-au redeschis, pentru ca oricine isi doreste sa viziteze Capela Sixtina sa o poata face in cele mai bune conditii posibile in contextul dat. Doar grupuri mici de turisti, care isi facusera deja rezervare, au putut intra si nu au stat decat 15 minute, sub supravegherea stricta a oamenilor de la paza.

Distantarea sociala s-a pastrat, s-a luat temperatura la intrare, nimeni nu a intrat daca nu avea rezervare, toata lumea a purtat masti de calitate si cine avea peste 37.5 grade Celsius temperatura nu intra deloc. Cele 10 muzee s-au bucurat pe perioada starii de urgenta de vizitatori virtuali, care au putut sa se „plimbe” prin muzee cu ajutorul unor tururi virtuale 360 de grade.

Galeria Uffizi din Florenta. „Casa spirituala” a Renasterii italiene, Galeriile Uffizi s-au redeschis in iunie 2020 dupa ce au stat inchise din martie 2020. La orice fel de ora nu aveau voie sa fie in interior mai mult de 450 de vizitatori. Cele mai populare picturi au fost demarcate cu ajutorul unor distantatoare, pentru a se respecta mai usor distantarea sociala.

Toata lumea a purtat masca de la inceput, au fost folosite termometre digitale pentru temperatura. In Domul din Florenta vizitatorii purtau niste coliere speciale care vibrau atunci cand erai prea aproape de cineva. Ca si alte galerii mari din lume si Galeria Uffizi a avut tur virtual, apoi a inceput sa distribuie videoclipuri virale pe TikTok, punand in acelasi clip muzica moerna si dansul cu operele de arta gazduite in interiorul galeriei.

Rijksmuseum din Amsterdam. Pe 1 iunie 2020 muzeul din Amsterdam si-a deschis usile pentru vizitatorii sai, dupa doua luni si jumatate in care nu a fost vizitat de nimeni. Sageti speciale au ghidat vizitatorii inca de la intrare, au fost trasate trei rute posibile. Doua tururi puteau fi facute in jurl celor mai importanti artisti danezi, Rembrandt, Bureghel si Vermeer. Optiunea de „expozitii” le permitea celor care vizitau muzeul sa vada opere de Caravaggio si de Bernini. Nu conteaza ce tip de vizitatori erai si esti, sagetile se respecta, la fel si deplasarea distantata.

Cei care intra in muzeu stau la 1.5 metri distanta, nu ai voie sa faci fotografii, nu au voie grupuri mari sa intre in muzeu, dezinfectantul e sfant si e de gasit peste tot. Se fac programari si biletele au discount de un euro.

Galeria Nationala de Arta din Londra. S-a deschis de abia pe 8 iulie 2020 si a fost primul muzeu mare londonez care a primit vizitatori. Ghidurile audio au fost anulate, la fiecare colt ai gel dezinfectant, toate biletele se cumpara in avansa, on-line. Desi e obligatoriu sa porti masca in interior, la inceput ea era optionala pentru cei care se incumetau sa intre in spatii inchise. Distantarea sociala este prezenta in continuare, cei 2 metri distanta intre vizitatori sunt obligatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *