calculator gaming

Pentru a avea o sesiune de gaming reusita conteaza sa ai un mediu de stocare cat mai rapid, multa memorite, 8GB-16GB, racire puternica, display OLED, daca e posibil, CPU si GPU excelente. Daca vrei sa ai performante excelente si sa te poti juca chiar si jocuri cu o grafica foarte complexa vor conta doar doua lucruri: CPU-ul si GPU-ul. Ce este cu aceste componente si cand e cazul sa faci upgrade la ele vei afla in randurile ce urmeaza.

Ca sa intelegi de ce un joc care iti place nu prea functioneaza atat de bine pe noul tau calculator trebuie sa te gandesti la doi termeni aparent simpli: CPU si GPU. CPU-ul sau Central Processing Unit este de fapt procesorul, cel care controleaza si are grija ca toate instructiunile programelor din calculator sa fie gestionate in mod corect si procesate rapid. Datele calculatorului sunt primite de procesor, administrate si procesate in timp real.

Procesorul de pe calculatoarele de gaming are mai multe nuclee. Istoric, procesoarele aveau un singur nucleu care se „concentra” pe o singura sarcina de indeplinit. In prezent avem si procesoare cu 28 de nuclee, fiecare axat pe cate un task. Un procesor multi-core e un chip care contine unul sau mai multe nuclee CPU. Deci e mai bine sa ai mai multe nuclee ca sa poti sa folosesti computerul mai usor. Procesoarele cu 4-8 nuclee sunt si cele mai populare astazi, sunt perfecte pentru orice sesiune de gaming.

GPU sau Graphics Processing Unit este placa video sau placa grafica. In realitate, in spatele denumirii pompoase se afla un circuit electronic specializat care accelereaza crearea si randarea imaginilor, videoclipurilor, animatiilor. Poate face calcule matematice rapid si lasa procesorul sa se ocupe de alte sarcini. Avem doua tipuri de GPU-intergrat, care impartaseste memoria cu CPU-ul si avem GPU discret care are propria placa si propria memorie. La un laptop de gaming GPU-ul e foarte important, chiar mai important decat un CPU puternic, daca ne dorim sa jucam diverse jocuri noi cu grafica solicitanta pentru calculator.

CPU-ul foloseste mai multe nuclee care sunt concentrate pe procesare secventiala, GPU-ul e perfect pentru multitasking. Are multe nuclee micute care pot sa proceseze si sa primeasca mii de instructiuni simultane. Unele CPU-uri se folosesc de Hyper-Threading ca sa faca fata tuturor sarcinilor primite. Tehnologia din spatele acestui concept nou activeaza un singur nucleu in asa fel incat sa poata sa isi faca treaba exact ca doua nuclee virtuale. Instructiunile care circula intre ele sunt mai multe, ruleaza intr-o concurenta permanenta, aducand performante imbunatatite pe sistemul unde a fost activata aceasta functie.

Si pana la urma ce e mai important pentru calculatorul de gaming? CPU-ul sau GPU-ul? Unii spun ca ar fi GPU-ul si asta pentru ca el se ocupa de randare, de animatii si imagini in miscare redate pe ecran. Altii sustin cu argumente puternice ca un CPU cu multe nuclee ar fi mai important de multe ori, pentru ca ele pot sa „tina” sarcinile pe care le genereaza un joc cu o grafica mai complexa. Jocurile noi au nevoie si de CPU puternic si de un GPU bun, deci adevarul e undeva la mijloc.

CPU-ul primeste anumite sarcini in timpul jocului cand GPU-ul nu prea mai face fata-de exemplu, daca avem AI in interiorul jocurilor avem nevoie de ambele componente hardware. Intr-un joc precum Minecraft, e nevoie de un nucleu asa ca nu e nevoie de putere prea mare de procesare. Viteza CPU-ului va influenta totusi FPS-urile din timpul sesiunilor de gaming.

Faci un upgrade la GPU si CPU de dragul jocurilor pe calculator? Intr-o lumea ideala ar trebui sa cumperi un calculator care sa aiba CPU si GPU foarte puternice. Dar nu toata lumea are bani de asa ceva. Multe calculatoare moderne de gaming se bazeaza in continuare pe mai multe nuclee ca sa ofere experiente excelente si o rata FPS foarte buna.

Daca iti cumperi un laptop de gaming, un PC de gaming e bine sa te orientezi spre cele quad-core, cu un CPU capabil sa „duca” si cele mai noi jocuri, fara lag si fara un FPS care lasa de dorit. Un monitor puternic, cu rezolutie mare cere si un GPU puternic, de ultima generatie. Jocurile cu grafica complexa cer CPU puternic si mai nou, procesoare cu foarte multe nuclee.

Un upgrade e justificat doar daca ai jocuri prea puternice pentru actuala configuratie sau daca ai nevoie de procesare grafica si de randare, daca lucrezi in industria creativa si te mai si joci cand ai timp liber. Din perspectiva unui gamer „inrait” un upgrade e obligatoriu daca ti-ai propus sa tii pasul cu tot ce apare pe piata si sa te joci fara niciun fel de lag. Utilizatorul obisnuit nu are nevoie de upgrade daca e multumit cu experienta pe care o are in jocuri.

La ce sa fii atent cand faci upgrade de GPU? Va conta rezolutia monitorului. Daca ai unul cu rezolutie peste 1440 pixeli si mai e si QHD, WQHD, UHD, 4K placa grafica va trebui sa fie foarte puternica ca sa poata „duce” randari de tot felul.

Rata de refresh e iarasi foarte importanta. Un monitor cu 144 Hz sau rate de refresh foarte mari cere placa grafica deosebit de puternica ca sa poata sa redea imagini si video fara probleme. Memoria, 4GB-8GB, forma locului in care va intra placa grafica, suportul VR, iata alte lucruri la care e bine sa fii foarte atent cand intentionezi sa faci un upgrade de GPU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *