Putem gati si fara ulei daca alegem tehnici alternative de gatire a ingredientelor favorite

In copilarie, dar si in viata de adult, prajelile sunt de baza. De la cartofi prajiti la carne la tigaie, la chiftele si legume la tigaie, toate vor avea nevoie de cantitati suficient de mari de ulei ca sa ajunga sa aiba un gust exceptional.

Uleiul e de baza in multe retete, insa s-ar putea sa fie foarte periculos pentru sanatatea celor care vor consuma respectivele preparate. Colesterol, probleme cu sistemul circulator, probleme cu ficatul si cu sistemul digestiv.

Gatitul fara ulei este posibil si este chiar foarte simplu sa inlocuim prajirea sau adaugarea excesiva de ulei in mancare cu alte variante mult mai sanatoase si mai simplu de pus in practica.

In bucataria traditionala, uleiul este un „aliat” de nadejde al gospodinelor care vor sa gateasca ceva gustos si rapid. Ai adaugat ulei intr-o oala, intr-un ceaun sau intr-o tigaie, pui ingredientele dorite si in cateva minute ai deja un meniu gata de servire. Desi gatitul cu ulei se „mosteneste” din generatie in generatie, in bucataria moderna avem o multime de curente care nu sunt deloc de acord cu utilizarea uleiului de niciun fel in orice preparate.

A gati fara ulei inseamna a avea si alternative suficient de bune si metode, tehnici prin care mancarea pregatita sa iasa la fel de buna si de gustoasa, sa aiba si un gust excelent. Dar mai inseamna si multa imaginatie si o creativitate cat mai mare odata ce ai intrat in bucatarie si te apuci de pregatit ceva de mancare.

Din fericire sunt cateva tehnici si metode interesante si usoare pe care le poti aplica daca te-ai decis sa renunti la ulei in mancare sau pentru pregatirea mancarurilor favorite.

Procesare la blender. Daca vrei sa gatesti ceva usor, fara ulei, fara prajeli poti sa te folosesti de un banal blender. Tai in bucatele mici tot ce vrei sa pui in preparat, adaugi apa, supa, ce doresti si apei pe buton.

In cateva minute vei avea un smoothie delicios sau un preparat bazat pe legume si proteine din belsug. Si nici macar nu e nevoie de ulei, e sanatos, e foarte simplu de facut intr-un timp relativ scurt. Plus ca rezultatul e plin de vitamine, nu are colesterol si va avea un gust uau!

Gatire cu sos din legume. Faci un sos cu apa sau cu diverse legume, incingi sosul pe fundul tigaii si adaugi tot ce vrei pentru a pregati un fel de mancare altfel. Apare si procesul de caramelizare exact ca la ulei, daca adaugi cate putin si in timpul gatirii.

Iti ia cateva minute sa obtii sosul sau un fel de bulion de legume, e delicios, nu are colesterol, nu prajesti nimic in ulei si vei avea si o dieta fara prea multe calorii. Sosul astfel obtinut rezista bine si la frigider, este de preferat sa il folosesti cat e proaspat, dar il poti tine 24-48 de ore ca sa mai gatesti cu el, dar nu mai mult.

Gatirea la oale cu presiune, la abur. Doar adaugi toate ingredientele, fara ulei, in oala respectiva, care poate fi si inteligenta, si aburul va face totul pentru tine. E foarte sanatos sa gatesti asa, pastrezi si toate vitaminele, gustul e unul deosebit, la fel si aroma mancarurilor obtinute.

Se gateste rapid orice, nu ai probleme cu mizeria de pe aragaz ca la gatitul la tigaie, poti sa pregatesti absolut orice vrei fara pic de ulei si fara prajeli. Oala cu presiune se gaseste peste tot, procesul e unul sigur, ai timpi de gatire perfecti pentru toate preparatele dorite. Si ce e mai important, la oalele cu presiune poti obtine chiar si texturi deosebite fara sa ai nevoie de prajeala sau de ulei in exces.

Gatirea lenta. In loc sa folosesti oala cu presiune poti opta pentru gatirea lenta. Lasi focul foarte mic si iti faci de treaba cat mancarea ta preferata se gateste. La gatirea lenta nu ai nevoie de ulei, folosesti legume, proteine, tot ce doresti si obtii un gust uau! de fiecare data. Atentie insa sa utilizezi si oale care nu se incalzesc foarte tare si ingrediente care se pot gati prin aceasta tehnica. Da, dureaza mai mult sa pregatesti mancarea, dar la final vei avea preparate demne de un masterchef.

Coacerea. E o tehnica des intalnita in bucatarie. Nu se foloseste ulei totusi, se poate coace la cuptor orice doresti, de la legume si carne la prajituri delicioase, dulciuri de tot felul. Prin coacere la foc moderat se obtine un gust deosebit de fiecare data pentru toate preparatele, gatirea e uniforma, meniurile vor fi mai variate daca apelam la coacere.

O tava mai sanatoasa si putina imaginatie, ingrediente de calitate si ai deja tot ce iti trebuie pentru coacere. Si cuptorul trebuie sa fie de calitate, sa fie unul cu aer recirculat pentru a se putea gati uniform absolut orice pui in el.

Gatirea la grill. Cuptoarele moderne au si grill, asa ca e foarte simplu sa iti pregatesti o cina sau un pranz in cateva minute. Pui pe gratarul incins tot ce vrei sa mananci si in cateva minute ai o masa perfecta pentru orice familie. Ai doar grija intorsului carnii sau legumelor pentru a se face uniform si condimentarea, de care trebuie sa te ocupi in prealabil. Da, e ceva miros, dar vei manca ceva foarte bun si foarte usor de pregatit la orice ora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *