Site icon RATB

Gigantii din mai multe domenii dau tonul pe piata muncii in pandemie si post-pandemie

Munca de acasa devine o obisnuita in marile companii

In ultimele sase sau opt luni toate afacerile din tarile afectate de pandemie au trecut prin momente grele si inca mai trec. Pandemia a inchis definitiv, sau pe o perioada limitata, poate, usile unor giganti care pana mai ieri functionau cu sute si mii de angajati in cartiere generale mamut. Totusi solutii s-au gasit pentru a continua lucrul.

Oamenii au putut sa lucreze de acasa si au fost obligati sa lucreze in multe cazuri, cei care au putut. Multa lume a stat acasa in somaj tehnic si a incercat sa se gandeasca la alte variante pentru a putea lucra pentru compania care le-a asigurat un loc de munca pana in 2019.

Marile companii au luat masuri imediate si au incercat sa isi mareasca productivitatea sau macar sa o mentina in limitele de dinainte de pandemie. Asa se face ca rand pe rand, toti gigantii din fiecare domeniu s-au adaptat la situatia din teritoriu si au inceput sa puna in aplicare strategii foarte eficiente pentru o munca de acasa in cele mai bune conditii.

Angajatii sunt multumiti, compania poate merge inainte si are profit, toata lumea are bani. E o situatie win-win, productia merge si tot ce tine de companie are un viitor. Cel putin pe termen scurt, nu stim ce se va intampla, inca, in privinta extinderii pandemiei si a infectarilor galopante.

Primul semnal dat de o mare companie a fost cel de la Twitter si Square. Jack Dorsey, CEO-ul lor, a anuntat public ca toti angajatii vor continua sa lucreze de acasa si post-pandemie sau in pandemie, cat va mai tine, pentru totdeauna daca vor dori acest lucru. Schimbarea de strategie era de asteptat pentru multi, dar au fost si unii care au fost socati. E o decizie radicala pe care doi giganti au luat-o si care se pastreaza pana in ziua de astazi.

Dupa Twitter si Square a venit si randul Facebook sa anunte o modificare asemanatoare. Mark Zuckerberg a spus fara niciun fel de ezitare ca toti angajatii care doresc pot lucra de acasa si asta timp de cinci sau zece ani, daca pot si vor, fara a fi obligati. Angajatii care se mutau din San Francisco intr-o alta locatie mai ieftina nu mai aveau aceleasi salarii, ci pe cele limitate de maximul atins in noua zona.

Deja trendul este unul foarte clar. Se va lucra de acasa si dupa pandemie, poate nu full, dar cateva zile, o zi doua pe saptamana. Oamenii vor sa lucreze de acasa si asta e bine, au niste investii de facut, dar calitatea muncii si a modului in care pot interactiona cu altii sunt foarte importante pentru ei.

Sunt multe tehnologii care ajuta enorm cand vrem sa lucram de acasa, Zoom, Slack, Google Meet, Hangouts, WhatsApp, Skype, orice fel de aplicatii de videochat si de mettings vor fi excelente pentru noua realitate de pe piata muncii.

Alt gigant, de data asta din e-commerce, Shopify, companie canadiana care ofera platforme de e-commerce pentru magazine online si retail a anuntat foarte rapid dupa ce pandemia nu dadea semne ca se va duce prea rapid ca totul se va intampla in totalitate in mediul online. Pana in 2021 toate sediile fizice sunt inchise, angajatii vor lucra in totalitate de acasa.

E o veste buna, insa criticii spun ca toate aceste companii isi vor pierde identitatea si cultura organizationala. Nu vor mai fi interactiuni sociale atat de bune, nu vor mai fi mici petreceri la un bar dupa munca, o bere cu baietii, poate niste discutii despre proiecte viitoare la un ceai, la o terasa.

Upwork, o platforma uriasa de freelancing, a intrat in acelasi trend si a „imbratisat” rapid modelul remote-first. Cand vor fi conditii normale de lucru vor fi posibile intalniri din cand in cand in sedii fizice pentru colaborare si socializare. Nu se stie insa cand va fi posibil asa ceva, insa munca de acasa e o constanta pentru toti cei din companie si cei care vor veni.

Coinbase este alta companie care si-a anuntat angajatii ca lucreaza de acasa pe termen nelimitat. Strategia sa este putin diferita insa. Daca vor vrea, pe viitor, vor putea avea 50% lucru de acasa si 50% lucru de la birouri.

Nu toata lumea e foarte incantata de lucrul de acasa, deci trebuie gasite alternative viabile si placute pentru toata lumea, spre binele companiilor.

Apple a cerut unor angajati sa revina la lucru, insa multi angajati inca mai lucreaza de acasa. Cultura unica si secretomania au dus la o anumita ezitare de a lucra de acasa si de a nu mai avea control asupra angajatilor. Levie este una dintre companiile care a recunoscut public ca viitorul este unul al „hibridului”, al muncii de acasa si al celei la birou, unde socializezi, esti creativ, poti interactiona imediat, fata in fata.

Google a anuntat recent ca pana in iulie 2021 angajatii care vor vor lucra si de acasa. Deja o parte din angajatii companiei lucrau de acasa inca din martie. Gigantul american evita si toate problemele ce tin de reconfigurarea spatiilor de lucru pentru a fi la zi cu regulile impuse de autoritati pentru preventia infectarilor cu SARS-CoV-2.

Exit mobile version