Site icon RATB

Globalizarea economica. Care sunt cele mai importante avantaje?

Globalizarea economica este un fenomen de interes pentru toate tarile si pentru locuitorii lor

Globalizarea economica e unul dintre termenii care apar tot mai des in actualul context economic. Acest tip de globalizare este una dintre cele trei dimensiuni ale globalizarii ca fenomen general, pe langa globalizare politica si globalizare culturala. Cand se aduce in discutie globalizarea economica se are in vederea miscarea de bunuri, capital, servicii tehnologii si informatii la nivel international, intre state, la scara larga.

Este o integrare si interdependenta economica crescuta a economiilor nationale, regionale, locale din toata lumea prin intensificarea acestor miscari transfrontaliere amintite anterior. Ca orice fenomen amplu de acest fel, globalizarea economica are si avantaje. Echilibrul dintre avanataje si dezavantaje este cheia unei globalizari economice care nu determina modificari esentiale la nivel macro si micro economic cu efecte nedorite.

Globalizarea economica va cuprinde globalizarea productiei, finantelor, pietelor, tehnologiei si institutiilor corporatiilor, oamenilor. Odata cu libera circulatie intre tari si cu eficientizarea transporturilor pe distante mari, cu evolutiile din domeniul telecomunicatiilor, globalizarea economica a luat amploare. Ea a fost incurajata si de „taierea” barierelor dintre tari si deschiderea conturilor curente si conturilor de capital in urma intelegerilor intre state.

Practic aceasta globalizare economica presupune o integrare in crestere a economiilor nationale din lume, prin fluxuri financiare si comerciale simplificate. De-a lungul timpului am avut mai multe perioade de globalizare economica, dar am avut si „deglobalizare”, o incetinire sau o renuntare partiala la ideea de globalizare in plan economic.

Primele semne de globalizare economica le-am vazut dupa Al Doilea Razboi Mondial, in deceniile ce au urmat. Din 1960 pana in 2019 comertul global ca procent din PIB-ul global a crescut de la 25 de procente la 60 de procente. Expertii sunt de parere ca fenomenul general al globalizarii a distrus standardele de viata din toata lumea, cele locale, integrarea economica in crestere nu prea a fost incluziva, unele grupuri, tari, au beneficiat mai mult decat altele, de unde si inegalitatile remarcate in timp.

Care ar fi avantajele unui astfel de fenomen economic?

Exit mobile version