Site icon RATB

Google investeste intr-un oras separat pentru angajatii sai

Planurile de constructie pentru campusul Google sunt deja in curs

Multa lume se astepta ca noua criza provocata de SARS CoV-2 sa strice planurilor investitorilor din Silicon Valley, insa Google a dovedit ca niciun fel de criza economica nu sta in calea imaginatiei si a ideilor sale. Pe un teren de mai bine de 40 de pogoane Google intentioneaza sa construiasca un fel de campus urias, un oras in toata regula in Mountain View. Alphabet, compania mama din spatele Google, are deja planurile facute pentru un hub special unde angajatii se pot simti ca acasa. Mai ramane de vazut in ce directie o vor lua lucrarile in noul context al COVID-19 si al pandemiei.

O simpla privire aruncata pe planurile celor de la Alphabet dezvaluie planul lor maret: case, inchireri, spatii pentru comunitati, pentru comunicare, totul intr-un campus in care avem 1.33 milioane de metri patrati cu destinatie office, 30.000 de metri patrati cu destinatie retail si 1.850 de unitati de cazare, 20.000 de metri patrati pentru evenimente si actiuni civice, 12 pogoane de spatiu deschis.

Zona plina de cladiri se va numi Middlefield Park, cand se va termina de construit va fi numai buna de folosit, asta in conditiile in care Google si-a anuntat angajatii ca vor lucra de acasa cel putin pana la jumatatea lui 2021…

Cladirile vor fi foarte mari, spatiul rezidential nu va semana cu nimic din ce am vazut pana acum, sunt deja proiectate sase cladiri rezidentiale cu 1.675 pana la 1850 de locuinte. 20% din tot ce vedem in planuri va fi alocat doar pentru locuinte ieftine, pe care orice angajat si le va permite. Desi vom avea un Google care va fi proprietarul campusului, tot ce tine de spatiile deschise va fi accesibil si pentru publicul larg. Deci vom avea parcuri, centre de recreere, centre acvatice in curand, de la Google.

Ideea din spatele orasului Google e simpla: sa ai tot ce iti trebuie, servicii, spatii, cumparaturi, oameni, la o aruncatura de bat, in acelasi loc unde locuiesti si iti desfasori si activitatile de zi cu zi. In parteneriat cu o companie autraliana, LendLease, Google vrea sa puna in practica foarte rapid toate proiectele sale legate de hub-ul oras marca Alphabet.

Planurile sunt doar o completare la alte proiecte marete ale Google, un campus la 10 kilometri sud de Mountain View. Planurile pentru respectivul centru Google, care abia prin 2021 s-ar putea sa fie aprobate in fazele initiale, are deja, pe hartie 80 de pogoane si peste 7 milioane de metri patrati, cu un centru de tranzit, spatii speciale pentru hoteluri corporatiste si parcuri, cladiri foarte inalte.

Google anuntase cu un an in urma ca doreste investitii de peste un miliard de dolari in dezvoltarea a 15.000 noi locuinte in zona golfului San Francisco. Spatiile apartin deja Google, pamantul respectiv, era vorba doar de o convertire in spatii rezidentiale. 45.000 de angajati Google traiesc in zona respectiva, asa ca era nevoie de asa ceva. Dupa Google s-au luat si Facebook sau Microsoft, care vor sa dezvolte si ele diverse planuri pentru cladiri destinate angajatilor.

Proiectul din Mountain View e inca la inceput, mai sunt multe cladiri de proiectat, asa ca nu se stie o data exacta in care vom vedea si primele poze cu lume plimbandu-se si locuind in noul campus.

Prima incercare de organizare a unor astfel de locuinte pentru angajati a fost in 2015. Planurile nu au mers chiar cum si-a dorit Google, insa compania a vrut sa transforme spatiile respective intr-o zona pietonala cu birouri, case si spatii destinate retailului. Cele 38 de pogoane, adica vreo 15 hecatare de natura, spatii deschise, piste de biciclete si trotuare doar pentru pietoni, toate au fost pe lista oamenilor care s-au ocupat de proiectul din 2015.

Spatiile de birouri insumau 3 milioane de metri patrati, mai multe cladiri au fost incluse in proiect pentru a atinge standardul de „cladiri verzi”. Unele cladiri au fost construite cu CLT-Cross-laminated timber. O scoala de 1.4 hectare si hoteluri, zone de agrement, spatii comerciale completau schitele proiectului Google.

Google are intotdeauna idei destul de bune si se concentreaza mult pe atingerea unui anumit nivel de bunastare pentru angajatii sai. A avea unde sa locuiesti si unde sa te relaxezi cand nu esti la munca, asta conteaza mai mult pentru Google. Compania stie deja ca o productivitate buna si cifre de afaceri mai mari nu se obtin daca ai angajati cu probleme.

Si ar face orice sa aiba angajati fericiti si fara probleme, care sa mai si vina la lucru cu zambetul pe buze si multumiti de ceea ce lasa acasa. Doar prin investitii masive in infrastructura si in tot ce inseamna locuinte, spatii speciale pentru angajati se poate ajunge la o functionare perfecta a echipelor si la cele mai bune rezultate pe termen lung pentru o companie care depinde mult de angajatii sai.

Exit mobile version