Laptopul te va ajuta mai mult timp daca ai grija de el

Un laptop este o investitie destul de importanta pentru oricine. Si din moment ce ai dat destul de multi bani pe el iti doresti sa il poti folosi cat mai multi ani pentru orice iti doresti. Daca in primele luni va functiona excelent, dupa o vreme vei observa ca incepe sa dea semne de „oboseala”. Si e doar vina ta, a utilizatorului.

De ce? Pentru ca ai facut, probabil, o multime de greseli pe care le puteai evita, greseli care au scurtat viata laptopului cu cativa ani sau cateva luni.

Cand iti cumperi un laptop nou si ai de lucru destul de mult nu te astepti sa functioneze mereu la parametrii din primele zile de utilizare. E firesc sa intervina uzura, sa ai si cateva probleme pe masura ce componentele din interiorul sau incep sa „imbatraneasca”. Plus ca se mai schimba sistemele de operare, au mai multe cerinte, arhitectura laptopului nu mai poate face fata cerintelor OS-urilor.

Viata unui laptop este, in medie, de 5-7 ani, asta daca ai avut grija de el si l-ai menajat cat de mult ai putut. Un laptop care e folosit intens si care nu e curatat, nu e ingrijit atat de bine poate sa nu mai functioneze bine dupa doi ani sau mai putin. Aceasta perioada va fi si mai scurta in momentul in care faci, in mod inconstient, o serie de greseli banale. Pe cele mai frecvente le-am inclus in lista de mai jos. Ar fi bine sa le constientizezi si sa le eviti daca vrei sa bazezi cat mai multi ani pe laptopul tau.

Tii laptopul pe genunchi sau pe o patura, in pat. De cele mai multe ori procesorul ajunge la niste temperaturi foarte mari in timpul folosirii laptopului. Si are nevoie de racire constanta. Racirea este asigurata de niste ventilatoare, coolere. Sistemul de racire evacueaza aerul fierbite fix prin partea de jos a laptopului, cea care sta de multe ori pe paturi, pe picioarele noastre.

Cu timpul se acumuleaza scame, mizerie, praf in sistemul de racire, la nivelul coolerului si procesorul nu mai are cum sa se raceasca suficient de bine. Evita sa tii laptopul in alt loc decat pe masa, incearca sa ai o masuta pentru pat daca tii neaparat sa il folosesti si acolo.

Nu opresti niciodata laptopul. Chiar daca mai pierzi cateva secunde la inceput, cand are loc bootarea, e bine sa opresti mereu laptopul daca nu il mai folosesti. De multe ori se vor instala actualizari, se vor rezolva si multe probleme daca dai si un restart macar o data la doua saptamani.

Daca vei continua sa nu inchizi laptopul si sa il lasi mereu in mod Sleep sau sa il lasi pornit, chiar si cu ecranul inchis si cu HDD-ul sau SSD-ul in standby ii vei scurta viata cu siguranta si nu il vei mai putea folosi cand ai mai mare nevoie de el.

Ridici laptopul tinand de ecran. Da, se intampla, si se intampla destul de des. Foarte multi posesori de laptop ridica produsul tinand de ecran fara sa isi dea seama ca sunt balamele la mijloc, suruburi, parti metalice si de plastic care vor ceda imediat.

Ca sa ai laptopul mai mult timp la dispozitie e bine sa aduci ecranul peste tastatura, asa cum e firesc. Dupa care sa ridici usor laptopul tinand de laterale sau cu o mana pe zona balamalelor, unde se prinde ecranul de restul corpului dispozitivului.

Te multumesti cu HDD-ul preinstalat. Un HDD nu iti permite sa folosesti laptopul la adevaratul sau potential, are si viteze de citire sau de scriere foarte mari, vei vedea timpi de boot exagerati mai ales cand se acumuleaza si erori la nivelul sistemului de operare.

In locul sau poti pune usor un SSD, care e si mai rapid, si mai sigur, are viteze de citire si scriere mari, creste si performanta laptopului tau si stii ca termini mai rapid ce ai de facut. Plus ca procesul de bootare va fi mult mai scurt, la fel si oprirea laptopului.

Prea multe programe lansate odata cu secventa de bootare a laptopului. Fiecare program care porneste odata cu OS-ul va duce la marirea timpilor de bootare. E bine sa stai mereu cu ochii pe Task Manager si pe tab-ul Startup si sa vezi ce programe ruleaza imediat dupa ce s-a terminat secventa de boot. Poti sa dai disable la ce nu e esential si vei vedea imediat o imbunatatire la deschiderea laptopului. Plus ca poti evita multe erori care iti vor incetini OS-ul.

Nu compresezi datele niciodata. Pe masura ce trece timpul apare si fragmentarea datelor, fisierele sunt mai greu de gasit cand OS-ul are nevoie de ele, cand vrei sa le accesezi. Defragmentarea, valabila pentru HDD-uri, este cel mai simplu mod sa ai fisierele aranjate pe HDD si usor de accesat imediat ce e nevoie de ele.

Dureaza ceva timp daca ai foarte multe date, poti sa ai si datele compresate unde e cazul. Asa vei avea un OS care se misca rapid, vei scurta timpii de raspuns la diverse comenzi si vei folosi laptopul pentru o perioada mai lunga fara nicio problema.

Nu resetezi OS-ul niciodata. Nu confudati cu un restart. La resetarea OS-ului se instaleaza practic din nou sistemul de operare si se rezolva toate problemele. In Windows gasiti aceasta optiune in Update si Securitate, Recovery, Reset This PC. Odata aleasa optiunea de Reset se pot pastra fisierele, datele personale, setari, sau se poate instala o copie a OS-ului de la zero, fara a se mai pastra nimic. Se recomanda resetarea OS-ului la doi sau trei ani daca apar frecvent erori si probleme cu sistemul de operare de pe laptop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *