Site icon RATB

Greseli de evitat cand calatoresti prima data cu avionul

Zborul cu avionul poate fi mai placut daca eviti cateva greseli banale, care iti pot transforma calatoria intr-un cosmar

Avionul poate fi un mijloc de transport foarte bun, mai ales daca te deplasezi pe distante foarte mari sau vrei sa treci oceanul fara sa petreci zeci de ore pe vase de croaziera. Daca nu ai fost pana acum cu avionul si e prima data cand l-ai ales ca sa ajungi in destinatia de vacanta sau la o intalnire importanta de business ar trebui sa te feresti de cateva greseli care iti pot schimba experienta din timpul zborului.

Inainte de a face orice rezervari si de a te indrepta rapid spre aeroport trebuie sa te gandesti la mai multe detalii ale calatoriei si sa incerci sa planifici totul cat mai bine. Spre deosebire de un autobuz sau o masina personala, avionul poate ridica o multime de probleme la care nici macar nu te-ai gandit daca erai obisnuit cu masina sau cu trenul. Ca sa nu pierzi timp incercand sa iti dai seama ce nu trebuie sa faci pe avion ti-am pregatit o lista cu unele dintre cele mai frecvente greseli pe care le poti evita foarte usor.

Nu iti alegi locul. Depinde mult ce tip de bilet cumperi. Unele iti permit sa alegi si locul, altele ti-l vor aloca automat, aleator. Multe companii nu permit alegerea locurilor in zona mai ieftina a locurilor, dar daca platesti s-ar putea sa poti sa ai si aceasta optiune la dispozitie. Alegerea locului e esentiala daca vrei sa ai un zbor placut si sa nu te trezesti pe locul din mijloc sau prea departe de geam.

Optezi pentru o conexiune care nu iti permite deloc sa fii flexibil. Daca zbori pentru prima data si schimbi avioanele la un moment dat nu alege cea mai ieftina optiune. E de preferat sa te documentezi bine si sa preferi cursele care pleaca ceva mai tarziu si ai un interval mare de timp in care poti lua cele mai bune decizii daca se intampla ceva. Mai bine stai prin aeroport si pierzi timpul, te relaxezi, decat sa alergi cu toate bagajele disperat si sa ratezi avioanele.

Nu iei cu tine si ceva de mancare. Da, stim cu totii, vei primi mancare si bautura si in avion. Dar s-ar putea sa fie scumpa si nu atat de buna. Poti sa iei cu tine gustari, mancarea usoara, care nu te va pune in situatii neplacute, ceva ce nu miroase puternic si nici nu te va face sa ai drumuri prea multe la baie. Economisesti ceva bani daca ai la tine mancare si esti si mai relaxat, poti manca ce iti place si nu risti sa ramai nemancat pe un zbor de cateva ore bune.

Iei prea multe lucruri la tine, pe avion. E o greseala frecventa care va aduce si costuri mai mari atunci cand se calculeaza pretul pentru bagaje si greutatile finale de taxat. Mai bine iei cu tine esentialul, ce ai nevoie pentru tot ce ti-ai planificat, indiferent ca mergi in vacanta sau ca esti intr-o calatorie in interes de afaceri. Planifica totul dinainte si incearca sa ai bagaje cat mai usoare la plecare pentru ca se vor ingreuna oricum la intoarcere, cand cumperi cadouri si suveniruri.

Ajungi prea tarziu la aeroport la plecare. Nu ai ce cauta la aeroport cu sase ore inainte, asta e clar, dar macar cu doua sau trei ore inainte tot trebuie sa fii. Astazi sunt mai multe verificari de facut, e mai complicat de calatorit, pot sa apara multe situatii neprevazute, controale in plus, se pot forma cozi foarte mari si pierzi timp. E bine de stiut ca avionul nu te asteapta si pleaca la ora stabilita, asa ca ai toate sansele sa il pierzi daca vrei sa fii pe aeroport foarte aproape de plecarea lui. Vezi cu o zi sau doua inainte cum e pe aeroport, cat de aglomerat este, vezi daca sunt probleme cu zborurile, intarzieri la decolari, aterizari, vezi si cum e vremea. Toate vor influenta ora decolarii.

Porti incaltaminte sau haine in care nu te simti confortabil. Incearca sa alegi haine si incaltaminte cat mai confortabile pe timpul zborului. Vrei sa fii relaxat, sa poti sa te simti bine pe timpul zborului, sa nu ai dureri de picioare sau sa te simti foarte prost in hainele alese pentru zbor. Nu trebuie sa faci parada modei in avion, la fel cum nu trebuie sa ai nici niste haine in care arati foarte prost, o incaltaminte ca pentru alergare. Cu cat mai minimalist outfitul, cu atat mai bine.

Nu iei cu tine lucruri care iti pot asigura confortul pe timpul zborului. Aici includem o perna speciala pentru zborul cu avionul, o masca pentru ochi ca sa te poti odihni mai bine, dopuri de urechi ca sa nu mai auzi motoarele avioanelor. Nu trebuie sa uiti si de relaxare si de entertainment, ai nevoie de carti, de filme pe o tableta, un laptop, de podcast sau de orice altceva te ajuta sa mai uiti de orele multe petrecute in avion.

Exit mobile version