Cardul de credit nu este un card oarecare, asa ca ar trebui sa fii foarte atent cum il folosesti la cumparaturi

Cardul de credit este prieten si dusman. Prieten pentru ca te ajuta sa cumperi tot ce vrei si sa platesti mai tarziu bancii, dusman pentru ca poti cadea foarte usor in capcana sa si poti cumpara mai mult decat ti-ai putea permite. Greseli in utilizarea cardului de credit face toata lumea, nu e nimic neobisnuit. Important este sa le constientizam pe cele periculoase si sa actionam inainte sa ajungem la prea multe datorii si la un buget greu de gestionat.

Chiar daca iti spui de la inceput ca nu vei cheltui mai mult decat iti permiti sa platesti la final vei descoperi ca nu te poti abtine sa nu folosesti cardul de credit ori de cate ori ai ocazia. De ce? Pentru ca oamenii cheltuiesc mai usor banii pe care nu ii au, care nu sunt deja ai lor si e foarte simplu sa treci peste orice fel de suma pe care ti-ai propus sa o cheltuiesti la un moment dat. Greselile pe care le faci cand folosesti cardurile de credit sunt mai greu de reparat daca nu le constientizezi la timp, asa ca ar trebui sa fii atent la ele si sa vezi ce poti face ca sa le eviti cat de mult se poate. O lista cu greseli frecvente cand folosesti cardul de credit o ai si mai jos ca sa iti fie mai simplu sa le depistezi la timp.

Folosesti cardul de credit pentru cumparaturi de zi cu zi. De multe ori te lasi dus de val si mergi la cumparaturi cu un card de credit in loc sa ai unul de debit. Daca ai un buget lunar pe care te bazezi si ai venituri suficient de mari ca sa acoperi si plata creditului si a costurilor implicate de folosirea unui card de credit atunci poti sa cheltuiesti in continuare. Dar daca vrei sa eviti orice probleme evita sa mai folosesti cardul de credit peste tot si cumpara cu el doar lucrurile mai importante, pentru care chiar nu ai bani, dar ai nevoie de ele neaparat. Nu incerca sa uiti ce inseamna credit si card de credit si vezi mereu cat mai cheltuit si cat nu ar fi trebuit sa cheltui ca sa nu ajungi dator „vandut” la banca.

Urmaresti mai ceva ca un vanator recompense cu un card de credit. E o greseala tipica pe care o facem cu totii la cumparaturi. Suntem tentati sa cheltuim mai mult daca primim bonusuri, puncte de loialitate etc. Cu un card de credit aceasta greseala poate fi fatala, mai ales daca ai inceput sa iei si alte carduri de credit doar pentru a avea cat mai mult recompense. Analizeaza cu atentie tot ce poti primi si evita sa ai mai multe carduri de credit doar de dragul unei recompense mai mari. Vezi cat cheltuiesti, cat primesti „inapoi” si vezi daca merita sa ai carduri de credit care mai mult te incurca in privinta planurilor lunare cu bugetul tau.

Iei mereu bani in avans in sistem creditare chiar si fara sa fii constient. Multe companii pot sa trimita fel de fel de oferte care sunt tratate ca bani in avans, ca sa cumperi diverse lucruri. A lua un avans cand esti pe creditare e foarte periculos pentru ca ai costuri pe care le platesti rapid, ai si multe datorii acumulate in acest fel si creditul final va fi peste suma anticipata, deci vei avea probleme sa il platesti. Mai bine renunti la astfel de tentatii si ramai la cumparaturile tale normale, cat mai putine si mai importante daca ai un card de credit.

Nu tii cont de datoria ta. Multi uita pur si simplu ca au carduri de credit si le folosesc ca pe niste carduri obisnuite. Si cand se acumuleaza datoriile evita sa mai plateasca din ele, uita complet ca mai au si un credit de platit, datorii la banca o luna, doua si asa se ajunge rapid la situatii jenante pentru clientii care au carduri de credit, la sume prea mari de platit. Datoriile trebuie platite cat mai repede pentru a evita penalizari si a putea sa folosesti mereu cardurile de credit.

Faci plati prea tarziu. Daca ai deadline-uri clare nu te abate de la ele. E bine sa ai mereu bani ca sa platesti datoria catre banca, pe care ai acumulat-o prin folosirea cardurilor de credit. Cu cat intarzii mai mult, cu atat iti va fi mai greu sa platesti si vei acumula si mai multi bani pe cardul de credit, pe care va trebui sa ii dai bancii oricum, cu tot cu penalizari. Daca esti prea ocupat incearca sa iti pui remindere pe calculator, pe telefon, pe orice ca sa nu treci de ziua de plata din fiecare luna. Doar asa vei avea control mai bun asupra datoriilor tale si le vei reduce la zero fara prea mare efort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *