Pentru o batranete fara griji trebuie sa invatam sa evitam greseli financiare banale

Cand ajungi la batranete iti doresti cel putin doua lucruri: o pensie buna, sa ai din ce trai si o viata linistita, fara griji. Securitatea financiara este importanta pentru persoanele varstnice, indiferent de tara unde locuiesc. Se intampla de multe ori ca o serie de greseli banale, financiare, sa naruiasca acest trai idilic la care multi batrani viseaza pana sa iasa la pensie.

Din fericire, greselile financiare pot fi evitate foarte simplu daca ne documentam si incercam sa gandim „la rece” situatia in care ne aflam odata ce am iesit la pensie.

Greselile financiare la batranete ne costa mai mult decat cele care apar cat suntem tineri si putem munci, putem face tot ce ne dorim. Batranii au nevoie de cat mai multa predictibilitate dupa varsta pensionarii, de un trai decent si de o siguranta financiara cat mai buna.

Evitarea greselilor financiare este esentiala daca vrem sa avem o batranete fara nicio grija si cat mai usoara. Cu ajutorul rudelor mai tinere si prin intermediul documentarii, discutiilor cu personal de specialitate se poate ajunge usor la evitarea greselilor. Care ar fi insa aceste greseli? Le vei descoperi in continuare.

Nu tin cont de inflatie. Toate economiile facute in diverse conturi sau „la saltea” se vor devaloriza in timp din cauza inflatiei si vor fi insuficiente ca sa tii pasul cu inflatia galopanta. E important sa ne raportam mereu la inflatie si sa ne gandim si la diversificarea modului in care economisim pentru anii batranetii, sa avem si active pentru a ne putea baza pe niste sume importante cand suntem deja la pensie.

E bine sa se includa pe lista de asteptari si de pregatiri pentru anii batranetii si ingrijirea acordata acasa, costurile sale. Multi batrani vor avea nevoie de ingrijire de specialitate cand organismul ii lasa si nu pot sa mai se descurce singuri. Si banii pentru aceasta ingrijire vor fi afectati de inflatie, asa ca totul se va centra in jurul gasirii celor mai bune solutii pentru a nu te lua prin surprindere inflatia.

Nu reusesc sa economiseasca suficient de mult pentru batranete. Foarte multi adulti subestimeaza numarul de ani pe care ii vor avea de trait dupa ce ies la pensie si multi considera ca se vor descurca, ca vor fi sanatosi. Speranta de viata a crescut semnificativ, asa ca s-ar putea sa fie nevoie de mai multi bani pentru a avea o batranete cat mai usor de dus.

E recomandat ca adultii sa se apuce de economisit bani inca din tinerete si sa se gandeasca mereu la batranete si la nevoile de atunci, pentru o viata de calitate, fara lipsuri. Economisirea banilor se poate face foarte simplu, in conturi speciale, deschise la banci, prin investitii care sa asigure un venit constant si sigur la batranete. Mai bine economisesti mai mult cat poti si te chinui putin decat sa ai o batranete in care depinzi de banii altora si nu poti sa traiesti normal, nu?

Ajutor prea mult oferit familiei. De obicei, dupa ce iesim la pensie continuam sa ne ajutam familia chiar si din punct financiar. Este o miscare gresita care ne-ar putea costa destul de mult odata ce inaintam in varsta. La batranete vom avea nevoie de bani destul de multi, vom avea multe nevoi. Familia si membrii ei mai tineri se pot descurca si fara ajutorul nostru financiar, cu siguranta. Chiar daca nu suna prea bine acest indemn e recomandat sa te gandesti mai intai la tine si la batranetea pe care o ai de trait cat mai bine si apoi la restul familiei, care e formata din tineri care se descurca in orice situatie si au, probabil si locuri de munca, o viata stabila.

Se bazeaza prea mult pe securitate sociala, pe banii de la stat. Securitatea sociala asigura ajutor financiar batranilor, asta nu poate schimba nimeni. Multi batrani beneficiaza de aceste ajutoare prea devreme si nu le ajung atat cat ar trebui. Tot ce se primeste de la „securitate sociala” in multe tari este folosit ca supliment pe langa veniturile fixe pe care acestia le mai obtin. E nevoie de un venit suplimentar pe langa o pensie prea mica daca vrei sa te descurci rezonabil la batranete. Planificarea financiara smart este doar una dintre modalitatile prin care batranii pot sa aiba suficienti bani dupa pensionare. Este stiut ca in multe tari pensiile din viitor nu vor mai fi atat de mari si nu vom avea cum sa traim decent odata ce ajungem la batranete si la varsta pensionarii. Asa ca va trebui sa economisim inteligent, sa incercam sa gasim solutii la toate problemele le care le putem avea dupa pensionare si sa ne asiguram un trai cat mai bun din timp.

Lasă un răspuns