Recesiunea este un fenomen normal, daca ne aflam in plina criza economica. Este stresanta, mai ales daca se suprapune peste ea si o criza sanitara si un virus care nu vrea sa dispara din vietile noastre. Recesiunile aduc cu ele volatilitate, nesiguranta, anxietate. Toata lumea incearca sa faca ceva pentru a se pune la adapost de efectele ei, se grabeste. Si cand e graba si disperare, teama, apar si greselile.
Greselile pe care le facem in recesiune pot avea un impact major asupra bugetului nostru si asupra viitorului nostru. Ca sa ne ferim de ele trebuie mai intai sa le cunoastem si sa stim cum sa le identificam.
Uneori te astepti sa vina o recesiune, alteori te ia prin surprindere. Indiferent cand vine, recesiunea este foarte periculoasa pentru afaceri si pentru indivizi. Ea poate duce la bani pierduti rapid, la investitii care nu se mai amortizeaza, la locuri de munca pierdute si la probleme serioase pe toate planurile. Daca mai ai si o afacere si te bazezi pe niste venituri serioase lunare, recesiunea e ultimul lucru pe care ti-l doresti in viata ta.
Odata ce ne confruntam cu o recesiune ne-am invatat sa actionam imediat. Nu ai cum sa stai deoparte si sa nu faci nimic in momentul in care vezi ca totul se darama in jurul tau. De cele mai multe ori actiunile noastre sunt unele luate din timp sau pe ultima suta de metri, sunt emotionale si mai putin rationale.
Si cand nu stai prea mult pe ganduri si incerci sa faci tot ce poti ca sa te mentii pe linia de plutire apar si multe greseli. Unele le faci inconstient, pe altele le faci constient, dar nu ai cum sa te feresti de ele. Cu putin calm si multa atentie, gandire critica, poti trece si peste recesiune fara sa ai probleme majore.
Greseala 1: Panica. Cand vezi ca a inceput recesiunea si simti si tu efectele ei imediat te panichezi. Uiti insa ca recesiunile sunt parte a ritmului economic si apar cam la 4-5 ani, poate mai multi. Ar trebui sa te astepti la recesiuni si sa nu te stresezi atat de tare. Gandeste un plan de „atac” atunci cand simti ca vine recesiunea, fii pregatit cu niste resurse pe care sa le aloci imediat pentru a nu ajunge sa intri in panica fara rost.
Greseala 2: Retragerile. E firesc sa te temi pentru afacerea ta si pentru locul tau de munca, mai ales daca depinzi de afaceri si ai si oameni care depind de tine. Primul lucru pe care il vei face instinctiv va fi sa retragi ceva bani din conturi. Multe retrageri vor fi taxate destul de mult, nu vei mai avea cum sa pui acei bani la loc si va fi o pierdere financiara importanta pentru tine.
Inainte sa faci orice retrageri in recesiune e bine sa te gandesti la ce comisioane vei plati, daca vei putea sa pui sumele respective la loc in conturi. Inlocuieste retragerile cu niste investitii inteligente si cu redirectionarea unor sume de bani catre alte aspecte prioritare ale afacerii tale.
Greseala 3: Cheltuieli, cheltuieli. Cheltuiesti in continuare ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. E o greseala fatala mai ales daca nu ai resurse financiare pe care sa te bazezi. In loc sa cheltuiesti si sa te pacalesti ca nu e recesiune mai bine incerci sa vezi pe ce se duc banii si cum ii poti cheltui mult mai eficient. Fa liste cu tot ce ai cheltuieli fixe, variabile si cheltuieli de care te poti lipsi. Evita sa cheltuiesti mult si redu cheltuielile cat de mult poti.
Greseala 4: Deciziile pe termen scurt legate de bugetul pe termen lung. O greseala frecventa cand vine recesiunea este vanzarea actiunilor, daca ai afacere si ai si ceva actiuni listate pe bursa. In loc sa vinzi cam tot ce ai si sa pierzi enorm, mai bine vezi ce se intampla. Observa ce iti mai spun indicatorii economici principali, discuta cu specialisti in domeniu si de abia apoi incearca sa vinzi din actiuni sau chiar sa cumperi altele ca sa fii in siguranta.
Greseala 5: Izolarea. Cand vezi ca esti deja in recesiune si prea multe nu ai ce face ai tendinta sa te izolezi si sa iei decizii si mai proaste. In loc sa te izolezi cauta sa discuti cu specialisti, sa mergi la firme de consultanta. Astfel poti sa reduci pe cat posibil impactul recesiunii asupra afacerii tale sau asupra viitorului tau.
Izolarea iti va face foarte rau in recesiune. E indicat sa ai mereu experti pe care sa te bazezi, sa recunosti ce probleme ai si sa le asculti ideile sau sfaturile ori de cate ori iti sunt oferite. Recesiunea va trece oricum, important este sa ramai intr-un echilibru economic cat mai bun si dupa ce efectele sale dispar.